Lestat έγραψε:
Συγγνώμη που επεμβαίνω
Προσωπικά δεν γνωρίζω ουτε τον Κο Φαντομά ουτε την Κα ΕΝΑΠ
Λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις γενικές εξ αρχής
1. Ο Νόμος πάντα εκτός απ το τυπικό του έχει και το πνεύμα το οποίο δείχνει και το που θέλει να κινηθεί και ο νομοθέτης. Η συγκεκριμένη απόφαση ΔΥΣΤΥΧΩΣ όπως και πολλές άλλες αποφάσεις που εκπονούνται από την ελεγκτική αρχη και κατά προέκταση απ το υπουργείο είναι για να καλύψουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ οπίσθια και μόνο
2. Ως εκ τούτου δεν είναι ξεκάθαρο το γράμμα του νόμου της συγκεκριμένης απόφασης αλλά το πνεύμα της είναι- προσπαθεί να καλύψει κάθε δυνατή περίπτωση
3. όλο το ζουμί είναι είναι στη φράση
Παράθεση:
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί όσους εκπονούν ή διαδίδουν αναλύσεις επί χρηματοπιστωτικών μέσων κατά την άσκηση του επαγγέλματος ή της δραστηριότητάς
Με το επάγγελμα όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοεί. Επι χρήμασι απασχόληση προκύπτουσα από σχέση εργασίας 2 συμβαλλομένων μερών και λήξις εκεί. Αλλά το "δραστηριότητας" του όπως αναφέρεται σημαίνει και ακριβώς έμμεση ή αμεση σχέση με την αγορά κινητών αξιών προφανώς.
Ως εκ τούτου αγαπητή ΕΝΑΠ θα πρέπει να σου επισημάνω ότι έχεις άδικο σε ότι γράφεις περί αποδοχής ευθύνης ή όχι.
και αυτό για τους εξής λόγους
1. Ναι μεν μπορεί να μην είσαι επαγγελματίας πιστοποιημένος αναλυτής, αλλά η ιδιότητα σου και μόνο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ (που σημαίνει ότι έχεις πτυχιο είτε απο ΝΟΠΕ, ΠΑΠΕΙ, ΑΣΟΕΕ και τα οικονομικά τους τμήματα) και εφόσον εκπονείς αναλύσεις αφενώς είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις επώνυμα αφετέρου ελέγχεσαι πλήρως από την όποια ελεγκτική αρχή το αποφασίσει...
2. Έάν κάποιος ακολουθήσεις τις συμβουλές σου και οδηγηθεί πχ σε χρεωκοπία τότε εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι ΕΣΥ είχες εύλογο έρισμα να οδηγήσεις άλλους σε κάτι τέτοιο μπορεί μπολύ εύκολα να σε καταδικάσει. Η αποποίηση ευθύνης "οι συμβουλες μας και οι αναλύσεις μας...μπλα μπλα μπλα" που μπαίνουν σε κάθε παράγραφο είναι ΤΌΣΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΣΟ η αρμόδια ελεγκτική αρχή κρίνει ότι είναι δηλαδη, τρέχα γύρευε
3. Στην Ελλάδα και το δικανικό της σύστημα ας μην ξεχνάμε ότι το εθιμικό δίκαιο είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΙΣΧΥΡΟ ακόμα. Δηλαδή αν κάτι στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβεί επαναλαμβανόμενα τότε μπορεί να κληθεί κάποιος στη δικαιοσύνη να απολογηθεί ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ έστω και αν άμεσα δεν προκύπτει νομική ευθύνη με οποιονδήποτε νόμο.
Τώρα όμως επειδή η αλήθεια είναι κάπου στη μέση θέλω να πω και τα εξής
Αγαπητέ Φαντομά και λοιποί κατήγοροι
1. Ας μην γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Το να κρύβεσαι πίσω από νόμους για να κατηγορήσεις κάποιο δεν το θεωρώ απολύτως σωστό, είναι κ λιγο δικολαβικό αν θελετε τη γνώμη μου. Έχω πολλούς συναδέλφους εσωτερικούς ελεγκτές που πάντα θέτουν το ερώτημα ή την απάιτηση...Εμάς πότε θα βγει νόμος να μας προστατέψει? Εμάς και το επάγγελμά μας? Και η απάντηση σε αυτό είναι...Βρε ηλίθιε, εσύ που κάνεις την ερώτηση ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ και να βγεις, αν ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑΣ και να παράγεις έργο για την εταιρία σου, και νόμο να έχεις πάνω απ το κεφάλι σου, το πολυ πολυ ο επιχειρηματίας να ορίσει αχυράνθρωπο αντί για εσένα
2. Αγαπητή ΕΝΑΠ και υπόλοιποι. Δυστυχώς σε αυτόν το κόσμο ο άλλος θυμάται παντα τις αποτυχίες σου και ειδικά σε αυτό τον χώρο των αγορών. Αν κάποιος μέσα από τις αναλύσεις του βοηθήσει 1000 ανθρώπους και καταστρέψει 2, το στίγμα θα μείνει από τους 2 αυτους που καταστράφηκαν ενδεχομένως. Τώρα αν η ουσία της όποιας ανάλυσης συνοδεύεται από παρεναίσεις για εμένα κακώς πραττει έτσι η ΕΝΑΠ, αλλα δεν ξέρω κατά πόσο το κάνει
3.
Παράθεση:
Σχετικά με την αναγραφή της ιδιότητας ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ που λένε τάχα μου κάποιοι και εγώ σας δηλώνω ότι η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ
Φίλε μου εδώ είσαι λάθος και ξέρεις γιατί? Γιατί αφενός φέροντας τον τίτλο αυτό υποδηλώνεις άμεσα ότι έχεις πτυχίο ΑΕΙ οικονομικής σχολής και κατά συνέπεια έχεις ευθύνη των πράξεών σου.
4. Πολλές φορές αναφέρεις την λέξη "πρόβατα". Δηλαδή θέτεις το θέμα της προσωπικής ευθύνης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από οτιδήποτε. Αν είναι έτσι γιατί κατηγορείς ευθέως έναν άνθρωπο που απευθύνεται σε νοήμοντα όντα? Το ότι κάποιος κάνει μια τεχνική ανάλυση είτε βασιζόμενος σε δική του γνώση είτε στο astofree ή στο astrocycle ή στο περιοδικό παιδι και νέοι γονείς είναι δικό του θέμα. Ειναι όμως ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ του καθενός από εμάς ατομικά να καθορίσουμε και τα φίλτρα μας και που ξεκινά και σταματά η δική μας προσωπική ευθύνη
Εν τέλλει το τι έγινε στο παρελθόν έγινε. Η ικανότητα ενός ανθρώπου έγκειται στην προσαρμοστικότητα και στην αλλαγή. Για μένα λανθασμένα η ΕΝΑΠ ασχολείται ακόμη με τα σαπάκια του λαναρα αλλά απ την άλλη αυτό που κάνει αφορά εκείνη και μόνο
Οικονομολόγος είμαι και εγώ και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι βασικές αρχές της ΤΑ δεν είναι τιποτα άλλο από Οικονομετρία 3ου έτους που δίδασκε ο αήμνιστος Δρακάτος στο πανεπιστήμιο και τον είχα καθηγητή
Το να ανάγεις οικονομετρικά μοντέλα σε μοντέλα προσδιορισμού τάσεων όσο εύκολο και να δείχνει είναι πολυ δύσκολο, για εμένα δε ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ.
Η ΤΑ έχει περιορισμένη χρηστικότητα όταν απευθύνεσαι σε αυτή ΔΥΝΑΜΙΚΑ καθώς η τάση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμη αν τα δεδομένα αλλάξουν/. Αυτό είναι το παραμύθι που τρώνε οι τεχνικοι αναλυτές. Αντίθετα είναι ενα ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ στατικου μοντέλου που σου δίνει επίπεδα αντιστάσεων και στηρίξεων. μέτρηση όγκου κ volatility και κάποιων άλλων πραγμάτων τα οποία όμως ενας ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ μπορεί να το διαπιστώσει ΑΠΛΑ κοιτώντας ενα ιστορικο του χαρτιου χωρίς διάγραμμα.
Θελω να πω με όλα τα παραπάνω. Ω γέγοναι γεγοναι, αφενώς ο φανατισμός υπέρ η κατά της ΤΑ δεν βοηθά πουθενά, αφετέρου όμως υπάρχει για μένα η σφραγίδα της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Αυτά
Αγαπητέ καλημέρα.
Θα διαφωνήσω
εν μέρει σε αυτά που αναφέρεις, αφού προηγουμένως παραθέσω και διευκρινήσω τις 2 κατηγορίες πιστοποίησης των τεχνικών αναλυτών με τις ανάλογες προυποθέσεις τους, βάσει απόφασης του 2006 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ενιαία πιστοποίηση του χρηματοοικονομικού χώρου που είναι.
Επενδυτικός Σύμβουλος μπορεί να πιστοποιηθεί όποιος διαθέτει οποιοδήποτε πτυχίο και προυπηρεσία 3 μηνών.
Αναλυτής και Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου μπορεί να πιστοποιηθεί όποιος διαθέτει οποιοδήποτε πτυχίο και προυπηρεσία 6 μηνών.
Οι εταιρίες Αμοιβαίων, Επενδυτικές, πρώην ΕΛΔΕ, Τράπεζες και Χρηματιστηριακές ΕΠΕΥ υποχρεώνονται πλέον να διαθέτουν τουλάχιστον ένα πιστοποιημένο στέλεχος γιά κάθε ειδικότητα υπηρεσίας που παρέχουν.
Οι μη πιστοποιημένοι δεν μπορεί να ξεπερνούν το τριπλάσιο των πιστοποιημένων. Οι εταιρίες θα διαθέτουν ένα είδος μητρώου για να δηλώνουν ποιος εργάζεται που. Οι επενδυτικοί σύμβουλοι διακρίνονται σε τύπου α και β. Οι πρώτοι μπορούν να συμβουλεύουν και σε παράγωγα και υβριδιακά προιόντα.
Όσοι επενδυτικοί σύμβουλοι διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσεων του χρηματιστηρίου παραγώγων μπορούν να έχουν πιστοποίηση τύπου α, οι υπόλοιποι επενδυτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να συμβουλεύουν σε παράγωγα και υβριδιακά προϊόντα.
Οι αναλυτές μπορούν να είναι διαχειριστές, οι διαχειριστές να είναι σύμβουλοι και οι σύμβουλοι να κάνουν λήψη και διαβίβαση εντολών. Οι χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι μπορούν να είναι επενδυτικοί σύμβουλοι.
Που διαφωνώ.
Η επίμαχη φράση << κατά την άσκηση του επαγγέλματος ή της δραστηριότητάς του >> της απόφασης της Ε.Κ., αναγνωρίζει ως επαγγέλματα αυτά που δηλώνονται στην παραπάνω πιστοποίηση. Δηλ. εταιρίες Αμοιβαίων, Επενδυτικές, πρώην ΕΛΔΕ, Τράπεζες και Χρηματιστηριακές ΕΠΕΥ.
Ενώ ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα αναγνωρίζει αυτά που δηλώνονται επίσης στην παραπάνω πιστοποίηση. Δηλ. Επενδυτικός Σύμβουλος, Αναλυτής και Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου.
Κατά συνέπεια ο ιδιώτης αναλυτής υπό την οποιαδήποτε ιδιότητα του που απορρέει από τις σπουδές του και ο οποίος δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι αμοιβής, δεν φέρει
καμμία υποχρέωση από τις παραπάνω της απόφασης, παρά μόνο να δηλώνεται ως ιδιώτης καθορίζοντας την ιδιότητά του.
Συγχρόνως, θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι την προστασία της ανωνυμίας του χρήστη ενός φόρουμ στο διαδίκτυο που προσφέρει ο νόμος.
Επομένως, σε καμμία υποχρέωση από τις ανωτέρω δεν εμπίπτει η ενασχόλησή μου με τις αναλύσεις οι οποίες διενεργούνται επί χρηματοπιστωτικών μέσων,
ούτε καν αυτή της δήλωσης των ατομικών μου στοιχείων στη γνώση του administrator του παρόντος φόρουμ, παρά μόνο το δηλωτικό ΙΔΙΩΤΗΣ συνοδευόμενο από την αντίστοιχη φυσική μου ιδιότητα όπως προήλθε από τις σπουδές μου, κάτω από κάθε ανάλυση που πραγματοποιώ.
Όμως, επειδή πρόθεσή μου δεν είναι να εμποδίσω τα μελλοντικά σχέδια του μέντορα αυτού του φόρουμ για την πορεία του,
αν και κλήθηκα επανειλλημένως από την αρχή να τα υποστηρίξω προσφέροντας οικειοθελώς και άνευ τιμήματος τις υπηρεσίες μου, είμαι εκ νέου πρόθυμη να αποχωρίσω, μη θέτοντας ως εμπόδιο τον εαυτόν μου στα νέα μελλοντικά του σχέδια.
Θα ήθελα όμως για ένα εύλογο διάστημα το οποίο καθορίζω σε 2 ημέρες, να παραμείνουν οι αναλύσεις μου στη θέση που είναι, έως ότου ολοκληρώσω την μεταφορά τους στο
http://www.enap.Capitalblogs.gr.