Καταρρέουν ομόλογα και ΧΑ - Το spread στις 660 μ.β. τα CDS στις 770 μ.β.- Προεξοφλούν default - Δραματική πτώση στο ΧΑ -6% 27/04/10 - 17:06
(upd8)Η ελληνική αγορά καταρρέει, στην ΗΔΑΤ δεν υπήρχαν τιμές , στα spreads αποτυπώνεται η χρεοκοπία και επαναδιαπραγμάτευση χρέους , ενώ στο ΧΑ κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων έπληξε τις τράπεζες και όχι μόνο που υποχώρησαν έως 15%.
Προφανώς και η διόρθωση είναι μεγάλη ωστόσο το ΧΑ υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από τις 1500 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΧΑ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στις 1200-1300 μονάδες. Η αγορά ομολόγων στην κυριολεξία δεν υφίσταται έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι ισορροπίες στα spreads ενώ το ΧΑ αρχίζει να συμπεριφέρεται ως μια καταρρέουσα αγορά. Το ΧΑ δείχνει πολύ αρνητικά σημάδια και απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς οι αντιστάσεις υποχωρούν και οι τράπεζες αν διασπάσουν τεχνικά σημεία υπάρχει κίνδυνος κατακρήμνισης.
Το spread στα ομόλογα έκλεισε στις 660 μονάδες βάσης σε μια ΗΔΑΤ όπου δεν υπάρχουν τιμές από τις 2 το μεσημέρι έως το κλείσιμο της αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι το CDS στην Ελλάδα έφθασε στις 770 μονάδες βάσης ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία. Το CDS στην Πορτογαλία στις 360 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 220 μονάδες βάσης και στην Ιρλανδία 245 μονάδες βάσης. Ο ελληνικός ιός χτύπησε της χώρες του ευρωπαικού νότου.
Απόρροια της εικόνα κατάρρευσης που κυριαρχεί στα ομόλογα είναι ότι πουλήθηκε ομόλογο λήξης Μαίου 2010 με επιτόκιο ετησιοποιημένο 31,20%.
Επίσης ενδεικτικό είναι ότι το 3ετές ομόλογο λήξης Μαίου 2012 εμφάνισε απόδοση 15,3%. Η αγορά ομολόγων είναι σαν να μην υπάρχει ουσιαστικά.
Το κλίμα κατάρρευσης στα ομόλογα έχει επηρεάσει και τις τράπεζες οι οποίες υποχωρούν περίπου έως 15% ενώ το ΧΑ κινείται κάτω από τις 1700 μονάδες στις 1697 μονάδες όπου και έκλεισε με απώλειες 6%.
Στις τράπεζες οι ρευστοποιήσεις έχουν ενταθεί ωστόσο σε μια χώρα που πολλοί προεξοφλούν ότι θα χρεοκοπήσει μπορεί η διόρθωση να μην εθεωρήτο ακραία έως πρότινος αλλά εξελίχθηκε σε δραματική.
To μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι το ΧΑ θα αντιδράσει πριν υποχωρήσει προς τις 1650 μονάδες που εδώ και πολλές εβδομάδες υποστηρίζει το
www.bankingnews.gr ή σταδιακά θα διολισθαίνει προς αυτά τα κρίσιμα επίπεδα;
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στο χρηματιστήριο θα περιπλακεί αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στα ομόλογα.
Αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα οι 1650 μονάδες είναι κοντά.
Το
www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί αναλυτικά για τον στόχο των 1650 μονάδων στο ΧΑ. Σύντομα όμως θα αναθεωρηθεί ο στόχος αυτός......
Αν δεν υπάρξει αντίδραση το ΧΑ θα οδηγηθεί κάτω από τις 1500 μονάδες αν υπάρξει αντίδραση το ΧΑ θα κινηθεί προς τις 1800-1850 μονάδες.
news@bankingnews.gr