Κύμα απογοήτευσης χτυπάει ΧΑ και τράπεζες – Νέο άλμα στο spread στις 880 μ.β. – Σε ιστορικά χαμηλά τα Γερμανικά ομόλογα 24/08/10 - 11:05
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα. Στην Ευρώπη η κατάσταση παραμένει θολή ωστόσο τα Γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο οι αποδόσεις πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά σαφής ένδειξη ότι οι επενδυτές αποχωρούν από την περιφέρεια.
Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες η κατάσταση είναι τεταμένη, στα ομόλογα το κλίμα επιδεινώνεται και στα χρηματιστήρια το τοπίο είναι περισσότερο θολό σε σχέση με το παρελθόν.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο το μήνυμα το έστειλε από χθες η Deutsche Bank όταν ξεκίνησε τις πωλήσεις ομολόγων εκτοξεύοντας το spread. Πολύ αρνητικό σημάδι το οποίο μεταφράζεται σε κύμα ρευστοποιήσεων και απογοήτευσης στο ΧΑ. Οι πωλήσεις από την Deutsche Bank χθες ήταν ένδειξη ότι υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι πουλούσαν ελληνικά ομόλογα με αποδόσεις 11% δηλαδή με μεγάλες απώλειες είτε γιατί έχουν ανάγκη ρευστότητας είτε γιατί προβλέπουν επιδείνωση.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο κύμα απογοήτευσης έχει πλήξει τις τράπεζες κυρίως οι οποίες καταγράφουν απώλειες έως 3%.
To XA έσπασε τεχνικά σημεία τις 1580 μονάδες οδεύει προς την ζώνη των 1550 μονάδων που επίσης αποτελεί κρισιμότατο τεχνικό σημείο.
Οι όγκοι δεν είναι μεγάλοι αλλά το σημαντικότερο ξένοι που είχαν τοποθετηθεί τον Ιούλιο αποχωρούν ενώ η αβεβαιότητα και η απογοήτευση επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους επενδυτές.
Οι πιέσεις στις τράπεζες συγκεκριμενοποιούνται στην Πειραιώς -5% στην Εθνική -3% και στην Alpha bank -4%.
Στα ομόλογα η κατάσταση παραμένει τεταμένη με το spread να αυξάνεται εκ νέου στις 880 μονάδες βάσης και τα CDS στις 875 μονάδες βάσης.
Άνοιγμα σε spreads και CDS παρατηρείται σε όλες τις χώρες της νοτίου Ευρώπης.
Σε πτώση βρίσκεται και το ευρώ το οποίο διαπραγματεύεται πέριξ των 1,2620 δολαρίων.
www.bankingnews.gr