Ο Γ. Προβόπουλος της ΤτΕ προτείνει deals στις τράπεζες αλλά οι διοικήσεις θεωρούν ακατάλληλες τις συνθήκες…
10/02/11 - 07:20
Με συνέπεια εδώ και χρόνια από την εποχής της ανάληψης των καθηκόντων του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα για deals στις τράπεζες.
Το βασικό επιχείρημα της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, το τραπεζικό σύστημα απαιτείται να είναι θωρακισμένο κεφαλαιακά και με επαρκή ρευστότητα.Ο κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να αξιολογήσει ή να εκτιμήσει την κατάσταση του κλάδου σε ένα νέο περιβάλλον όπου τα προγράμματα λιτότητας θα μείνουν για χρόνια, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός, οι δυνατότητες κερδοφορίας περιορισμένες και βεβαίως όσο και αν γενικώς το αρνούνται όλες οι πλευρές δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους να περιλαμβάνει και συμμετοχή των κατόχων ομολόγων άρα και των ελληνικών τραπεζών.
Η θέση του διοικητή της ΤτΕ είχε καταστεί πάγια και προφανώς δεν παρουσιάζεται κατά καιρούς για το θεαθήναι αλλά έχει ως στόχο να δώσει ένα κίνητρο στις τράπεζες να συγχωνευθούν.
Μεγαλύτερες τράπεζες μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα.
Στον αντίποδα ενώ κατά καιρούς επιχειρήθηκαν διάφορες προσεγγίσεις τραπεζών deals δεν υπήρξαν πέραν από ορισμένα με μικρές τράπεζες τα οποία στην ουσία ήταν deals σωτηρίας.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας δήλωσε ότι τα deals προϋποθέτουν κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού και ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιες αποφάσεις.
Όμως το βασικό επιχείρημα των τραπεζιτών είναι ότι εν μέσω καθοδικού οικονομικού κύκλου τα deals μπορεί να κριθούν αναποτελεσματικά.
Τα παλιά επεισόδια στο σήριαλ των deals Πριν μήνες το κεφάλαιο συγχωνεύσεις επανήλθε και παρασκηνιακώς όλες οι τράπεζες είχαν συζητήσει με όλους.
Η Εθνική με την Alpha και την Eurobank, η Marfin με την Πειραιώς και την Eurobank και άλλα…
Όμως τα deals δεν προχώρησαν για 3 λόγους
1)Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκαθάρισε πρώτα αποπληρώνονται οι προνομιούχες μετοχές και μετά τα deals.
2)H Τρόικα έθεσε veto υπό την έννοια ότι εναρμονίσθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δόθηκαν σαφείς οδηγίες προς τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τις οδηγίες του καλοκαιριού του 2010 ξεκίνησε ένα μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου.
3)Τα εμπόδια όπως μετοχικές ισορροπίες, καρέγλες, σχέσεις ανταλλαγής ήταν και θα παραμείνουν εμπόδια για τα deals μεταξύ των τραπεζών.
Το νεότερο επεισόδιο Η χρηματιστηριακή συμπόρευση της Eurobank με 87 δις ενεργητικό, 2,55 δις κεφαλαιοποίηση και τιμή στα 4,11 ευρώ και της Alpha bank με ενεργητικό 68 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση 2,55 δις ευρώ και τιμή 4,80 ευρώ μεταφράζεται από την αγορά ως προάγγελο για μια ενδεχόμενη συγχώνευση.
Γεγονός είναι ότι αρχές Σεπτεμβρίου του 2010 οι δύο τράπεζες είχαν βρεθεί πολύ κοντά στην κυριολεξία στο παρά ένα για να ανακοινώσουν deal ενώ την ίδια στιγμή τύγχανε και αποδοχής και από τα στελέχη των δύο τραπεζών.
Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα deals τώρα τα στελέχη των δύο τραπεζών τονίζουν «όχι δεν υπάρχει κάτι στο μέλλον κανείς δεν ξέρει αλλά τώρα δεν υπάρχει κάτι»
Ωστόσο για να υπάρξει deal οι δύο τράπεζες πρωτίστως θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας και βεβαίως τις προνομιούχες μετοχές.
Οι δύο τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν 2 δις ευρώ περίπου.
Η Τρόικα έχει στείλει ένα μήνυμα πρώτα τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες με το κράτος και εν συνεχεία συγχωνεύεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σενάρια για προσέγγιση Eurobank και Alpha δεν διαρρέονται για πρώτη φορά, ωστόσο αναφέρονταν 4 παράμετροι που λειτουργούσαν ή και λειτουργούν ως αντικίνητρο.
1)Το γεγονός ότι από μια διαδικασία ανταλλαγής ο Κωστόπουλος θα βρεθεί μέτοχος μειοψηφίας σε σχέση με τον ποσοστό Λάτση που προφανώς θα είναι μεγαλύτερο.
2)Το νέο σχήμα θα χρειασθεί αύξηση 2-3 δις ευρώ και δεν είναι βέβαιο ότι οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να βάλουν τόσα πολλά νέα χρήματα. Όμως η αμκ ίσως να μην είναι το βασικό πρόβλημα.
3)Το πρόβλημα της ρευστότητας σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες έχουν έκθεση 35 δις ευρώ στην ΕΚΤ δεν επιλύεται με μια συγχώνευση. Η ρευστότητα είναι μείζον ζήτημα.
4)Αν οι δύο τράπεζες συγχωνεύονταν θα έκλειναν καταστήματα θα υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην δομή των δύο τραπεζών αλλά και των εργαζομένων.
Οι προσδοκίες Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις υλοποιούνται και έως το καλοκαίρι ή Φθινόπωρο περίπου το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα έχει ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου ή θα έχει λάβει πρωτοβουλία κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Υπάρχουν προσδοκίες τόσο στην ΤτΕ όσο και ευρύτερα στην αγορά ότι μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου μπορεί να ανοίξει ένας ουσιαστικότερος κύκλος συγχωνεύσεων και εξαγορών στις τράπεζες.
Είναι προφανές ότι ο τραπεζικός κλάδος αλλάζει και θα αλλάξει περαιτέρω καθώς το επιχειρησιακό μοντέλο του παρελθόντος δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν απολύσεις και αυτό φοβάται η ΟΤΟΕ ότι έρχονται απολύσεις στον κλάδο.
Ο κλάδος των τραπεζών θα εισέλθει μέσα στους επόμενους μήνες σε θερμή περίοδο.
Πότε χρονικά θα είναι αυτή η περίοδος πιθανότατα προς τα τέλη του 2011.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr