Ανησυχεί η ΤτΕ για την ρευστότητα και τα προβληματικά δάνεια - Στο 10,8% τα NPLs το 2010 και στο 13% το 2011 16/02/11 - 07:25
Δύο φαίνεται ότι είναι οι βασικές ανησυχίες της ΤτΕ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η εξάρτηση από την ΕΚΤ και η περαιτέρω αύξηση των προβληματικών δανείων. Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2010 όπως προκύπτουν από την έκθεση νομισματικής πολιτικής τα NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 10%, στα καταναλωτικά στο 18,4%, στα στεγαστικά 9,7% και στα επιχειρηματικά 8,5%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια διαμορφώνονται στα 11 δις, τα στεγαστικά στα 7,8 δις και τα καταναλωτικά στα 6,3 δις ευρώ. Όμως με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τον Δεκέμβριο τα προβληματικά δάνεια έχουν διαμορφωθεί στο 10,8% σε συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 258 δις ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια το 2010 διαμορφώθηκαν στα 27,8 δις ευρώ. Για το 2011 εκτιμάται ότι τα προβληματικά δάνεια θα διαμορφωθούν στο 12,8% με 13%. Βέβαια οι νέες προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση μπορεί να βαίνουν μειούμενες αλλά τα συνολικά υπόλοιπα των προβληματικών δανείων θα αυξάνονται… Δεν αποκλείεται το 2012 το NPLs να φθάσει στο 14%. Η ΤτΕ λοιπόν ανησυχεί για την εξέλιξη των προβληματικών δανείων καθώς ναρκοθετεί την κερδοφορία, την ρευστότητα και τα κεφάλαια των τραπεζών. Η ΤτΕ όμως ανησυχεί και για την ρευστότητα καθώς σε μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών θα εκπέσουν εγγυήσεις προς την ΕΚΤ και υποχρεωτικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν νέες εγγυήσεις. Ταυτόχρονα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ύψους 95 δις ίσως να προσεγγίσει τα 100 δις ευρώ προσεχώς..
Σε επίπεδα ρεκόρ οι προβλέψεις
Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Στο δείγμα περιλαμβάνονται μόνο οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες και όχι π.χ. η Emporiki ή η Geniki που εμφάνισαν στην χρήση 2010 προβλέψεις 1,4 δις ευρώ. Η Emporiki είναι παράδοξο αλλά εμφανίζει το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι μεγαλύτερων τραπεζών αλλά εμφανίζει υψηλότερες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. Το δείγμα όμως των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι ενδεικτικό καθώς κατέχουν το 75% του μεριδίου αγοράς στα δάνεια οπότε αντιστοιχούν σε ένα καλό δείγμα. Τρία είναι κατά βάση τα συμπεράσματα από την πορεία των προβληματικών δανείων το 2010 στις τράπεζες. 1)Εμφάνισαν όλες αύξηση και συνολικά οι νέες προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 4,2 δις ευρώ. 2)Συγκριτικά με την Emporiki και αν ακολουθούσαν το μοντέλο της Emporiki bank θα έπρεπε να εμφανίσουν προβλέψεις 6 δις ευρώ δηλαδή 1,8 δις ευρώ παραπάνω προβλέψεις από ότι εμφάνισαν. Σε αυτή την περίπτωση θα εμφάνιζαν όλες ζημίες της τάξης του 1 δις ευρώ συνολικά οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες. 3)Για το 2011 όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων και αντίστοιχα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί στο σύστημα να φθάσουν τα 31 δις ευρώ ή 12% των δανείων. Ωστόσο κάποιες τράπεζες από το β΄ 6μηνο του 2011 θα εμφανίσουν μείωση προβλέψεων αλλά τα NPLs θα αυξάνονται αφού τα δάνεια θα μειώνονται.
Κρίσιμη χρονιά το 2011
Για το 2011 οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες από 4,2 δις ευρώ το 2010 θα εμφανίσουν προβλέψεις 5 δις ευρώ. Παράλληλα το 2011 θα είναι η κρισιμότερη χρονιά για το ελληνικό επιχειρείν και τις τράπεζες. Θα κριθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και οι αντοχές του. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να προειδοποιήσουν, με 1,5 εκατ εγγεγραμμένους στις μαύρες λίστες του Τειρεσία και με τον δανεισμό στο ναδίρ – η ΤτΕ προβλέπει μηδενικό ή αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το 2011 - θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιριών. Τα τελευταία παρά την γενικευμένη κρίση που ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο και εστιάσθηκε στην Ελλάδα δεν κατεγράφησαν ουσιαστικές χρεοκοπίες. Πριν 7-8 χρόνια οι εταιρίες στην Ελλάδα κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν και βεβαίως ορισμένες εξ αυτών όντως βρέθηκαν σε αδιέξοδο μια περίοδο όμως που υπήρχε οικονομική ανάπτυξη. Όμως ενώ αυτά συνέβησαν το 2011 εκτιμάται ότι οι χρεοκοπίες θα είναι περισσότερες καθώς η κρίση στην Ελλάδα θα φθάσει στην κορύφωση της. Ωστόσο μια παράμετρος άκρως σημαντική είναι ότι οι τράπεζες έφθασαν στα όρια των αναχρηματοδοτήσεων. Η ρευστότητα πιέζει ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι τραπεζίτες προειδοποιούν το 2011 θα δούμε περισσότερες χρεοκοπίες εταιριών. Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι περίπου 1 εκατ μικρές, ατομικές και πάσης φύσεως εταιρίες δεν είναι υπερδανεισμένες. Περίπου 450 χιλ δεν έχουν δανεισθεί και αυτό τουλάχιστον είναι στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν έστω και περιορισμένα ταμιακά διαθέσιμα.
Τι συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα;
Το νούμερο είναι όχι υψηλό αλλά αξιόλογο. Περίπου 12000 έλληνες έχουν υποβάλλει αίτημα πτώχευσης ως φυσικά πρόσωπα κάνοντας χρήση του νέου νόμου περί ατομικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Όμως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Τειρεσία. Με βάση πληροφορίες από τις διατάξεις του νόμου 3816 του νόμου Κατσέλη που επέτρεψε σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να βγουν νωρίτερα από τις μαύρες λίστες του Τειρεσία προέκυψε ένα εντυπωσιακό στοιχείο.
Συνημμένα: |

pl1602.jpg [ 22.44 KiB | 1726 προβολές ]
|
|