neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] • Αξιολόγηση θέματος: Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο. 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: 4o Διεθνές Συνέδριο ΙΑΓΜΕ .......
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 08, 2010 6:50 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Δευτ Φεβ 22, 2010 9:12 pm
Δημοσιεύσεις: 19
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4o Διεθνές Συνέδριο ΙΑΓΜΕ
Women on Leadership: Developing Female Leaders


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο WOMEN ON LEADERSHIP: Developing Female Leaders του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου KING GEORGE.
Το συνέδριο χαιρέτησαν η Πρόεδρος του ΙΑΓΜΕ κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και η κ. Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξέχουσες προσωπικότητες από το εξωτερικό παρουσίασαν ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες μέσα από τις εισηγήσεις τους. Συνοπτικά, η διακεκριμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Alison Maitland μέσα από την εισήγησή της με θέμα “Why Women Mean Business”, αναφέρθηκε στην εικόνα της αγοράς την τελευταία δεκαετίια, στην αναλογία γυναικών σε ανώτατες θέσεις ευθύνης και στην αντιστοιχία της απόδοσης σημαντικών εταιριών που είχαν μεγαλύτερη αναλογία γυναικών στην ανώτατη διοίκηση σε σχέση με αυτές που δεν έχουν. Προκύπτει λοιπόν καθαρά η ανάγκη για μεγαλύτερη και συστηματικότερη αξιοποίηση των γυναικών σε σημαντικές θέσεις της επιχειρηματικής ζωής.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge, Joe Herbert εστίασε την ομιλία του στον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στη διαμόρφωση των προτιμήσεων και των δράσεων των ατόμων αναλόγως του φύλου. Εξήγησε ότι, υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ του ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου των οποίων η διαμόρφωση ξεκινά από τις πρώτες ημέρες ανάπτυξης του εμβρύου και ολοκληρώνεται με την εφηβεία. Αυτές σε συνδυασμό με το ορμονικό περιβάλλον, συμβάλλουν στην συμπληρωματικότητα και προσαρμογή των χαρακτηριστικών των δύο φύλων στις προκλήσεις της μοντέρνας κοινωνίας.

Στην 1η ενότητα με θέμα ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ, το Συνέδριο εστίασε στο ζήτημα της στήριξης των πρώτων φιλοδοξιών, βοηθώντας στην ανάπτυξη τρόπων και μεθόδων για την αναγνώριση των ηγετικών προσόντων των εκκολαπτόμενων γυναικών - ηγετών, στη διαμόρφωση θετικού ομαδικού πνεύματος σε μικτές ομάδες ανδρών - γυναικών και στην επισήμανση εποικοδομητικών διαδικασιών υποστήριξης των γυναικών για να αξιοποιήσουν πλήρως όλες τις δυνατότητές τους.

Στη 2η ενότητα: Η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ-ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ, το Συνέδριο ενεβάθυνε στις πολλαπλές παραμέτρους για την επιτυχή ανέλιξη στις υψηλότερες βαθμίδες. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο ρόλο του mentoring, του networking, στη δημιουργία της προσωπικής επαγγελματικής αξίας, την παρουσία στα ηλεκτονικά δίκτυα, μεθόδους που κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας της γυναίκας για ανέλιξη στην υψηλότερη θέση της ιεραρχίας μιας επιχείρησης. Ακόμα επισημάνθηκε η σημασία της αυτογνωσίας, της αυτοπειθαρχίας, της επιμονής καθώς και η πολύτιμη υποστήριξη από την οικογένεια.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο του ΙΑΓΜΕ «Γυναίκες στην Κορυφή: Δυνατότητα ή Επιλογή ?», σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρία Focus/Bari αποκλειστικά για το Συνέδριο του ΙΑΓΜΕ, έριξε «φως» και προσδιόρισε τη σημερινή «πραγματικότητα» που βιώνουν οι γυναίκες μάνατζερ/επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο της έρευνας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τις Ελληνίδες και που διαμορφώνουν αντίστοιχα τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά ανεύρεσης top θέσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι ζούμε σε μια μεταβατική εποχή που αρκετά στερεότυπα παύουν σταδιακά να ισχύουν. Χρειάζεται όμως ακόμα η προσωπιή δέσμευση και επιπλέον η συστηματική ώθηση από την πολιτεία στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να δώσουν τις ευκαιρίες στις γυναίκες επαγγελματίες, να έχουν εναλλακτικές εξέλιξης και έτσι να αποδώσουν τα μέγιατα στην Εθνική Οικονομία με την αύξηση της παραγωγικότητας.


Τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από την φετινή έρευνα του ΙΑΓΜΕ είναι:

Α) Οι γυναίκες σαφώς και έχουν προχωρήσει σημαντικά σε ανώτερες βαθμίδες καριέρας και μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δώσει εξαιρετικά «δείγματα γραφής» μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης τμημάτων ή τομέων σε ευρύ φάσμα οργανισμών.

Β) Η «κατάκτηση» αυτή έχει έρθει τόσο επειδή οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και περισσότερη μόρφωση, από την αρχή της ένταξής τους στον επαγγελματικό στίβο είναι πιο «career oriented» σε σχέση με παλιότερα, αλλά και επειδή η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο δεκτική σε γυναίκες καριέρας, και μάλιστα όχι μόνο στα παραδοσιακά «cliché» γυναικεία επαγγέλματα και μόνο!

Γ) Οι επτά στους δέκα Έλληνες πανελλαδικά είναι «ανοικτοί» όχι μόνο στην ανέλιξη των γυναικών σε υψηλότερες βαθμίδες, αλλά δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν γυναίκα για πρωθυπουργό της Ελλάδας, κι ακόμα θεωρούν ταιριαστά και εμπιστεύονται εξ ίσου και τα δύο φύλα στην μεγάλη πλειονότητα επαγγελμάτων και επιστημών.

Δ) Όμως, επειδή η αναλογία των γυναικών στην ανώτατη βαθμίδα του Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα, πράγμα που αποτέλεσε και το βασικό ερώτημα της έρευνας, φαίνεται ότι από εδώ και στο εξής η ανέλιξη αυτή είναι κυρίως θέμα προσωπικής επιλογής της ίδιας της εργαζόμενης, μια και…

Ε) Με την πάροδο των ετών ο «ανδροκρατούμενος» χώρος των επιχειρήσεων γίνεται πιο δεκτικός στις ικανές γυναίκες επαγγελματίες, οι οποίες, με την κατάλληλη υποστήριξη από τις κρατικές υποδομές και διευκολύνσεις, αλλά και με την βοήθεια του συντρόφου και του στενού οικογενειακού περιγύρου, σίγουρα θα μπορέσει να καταξιωθεί και στην γενική διεύθυνση οργανισμών και επιχειρήσεων πολύ περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια!

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική υποστήριξη του Χρυσού Χορηγού
MICROSOFT, του Χορηγού: Γενική Γραμματεία Ισότητας. Ουσιαστική για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν και η συμμετοχή των Υποστηρικτών: ALPHA BANK, DIOR, PEPSICO-TASTY, FOCUS-BARI, BLUEGR, ALPHA PLUS, FREI TRAVEL CONGRESS SA. Χορηγοί Επικοινωνίας: TA NEA, ΚΕΡΔΟΣ, DAILY FAX, HR PROFESSIONAL, BUSINESSWOMAN, MANAGER, ABOUT MEDIA, WHITEFOX

Πληροφορίες : ΕΕΔΕ-ΙΑΓΜΕ, κυρία Φρόσω Καρλιαύτη, τηλ. 210 21 12 000, εσωτ. 714, e mail: iagme@eede.gr, http://www.eede.gr, ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, τηλ. 210 36 34 570


Συνημμένα:
4o_women_259.jpg
4o_women_259.jpg [ 36.83 KiB | 1743 προβολές ]
Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] • Αξιολόγηση θέματος: Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο.Αξιολόγηση: 0, 0.00 σε μέσο όρο. 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr