1 |12 |2010 13:42
Φαινόμενο ελατηρίου
Της Αμαλίας ΚάτζουΤο φαινόμενο του ελατηρίου επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ με τους επενδυτές να ελπίζουν πως το θετικό κλίμα εξαιτίας των εξελίξεων στο εξωτερικό θα διατηρηθεί. Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει ενδοσυνεδριακά στον τραπεζικό κλάδο και σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης..
Η ελληνική αγορά αφήνει πίσω της το Νοέμβριο με απώλειες 8,26% και το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες. Ο μεγάλος χαμένος του περασμένου μήνα είναι οι τράπεζες, με τον ομώνυμο δείκτη να σημειώνει απώλειες 17,03%.
Αυτό που αναρωτιούνται οι αναλυτές είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Η αγορά έχει ένα μήνα για να καλύψει μέρος των απωλειών που καταγράφει από αρχές του έτους. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό, καθώς το κλίμα σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο έχει επιδεινωθεί. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρωζώνη, με την Ιρλανδία να μπαίνει τελικά στο μηχανισμό στήριξης, επανέφεραν τις ανησυχίες για το μέγεθος της δημοσιονομικής κρίσης. Τώρα στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται οι Πορτογαλία και η Ισπανία. Οι Standard & Poor's έθεσε χθες την Πορτογαλία υπό παρακολούθηση, ενώ αυξάνονται οι φωνές που βλέπουν και αυτή η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια. Υπό αυτών των συνθηκών τα spreads στις περιφερειακές οικονομίες συνεχίζουν να διευρύνονται, ενώ το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 1,30 δολ.
Οσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στη συζήτηση περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Αν και κάποιοι χαρακτηρίζουν θετική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν προβληματισμένοι λόγω του αυξημένου επιτοκίου που θα πληρώσει η χώρα μας αλλά των αμφιβολιών για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης, εκτός και εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά blue chips. Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση αποτελεί η συμπεριφορά της Εθνικής, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σημειώνεται πως το η μετοχή της Εθνικής έχασε το Νοέμβριο 17,5%. Αναλυτές και brokers αναρωτιούνται εάν υπάρχει "ουρά" στις πωλήσεις, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα αποτελέσει "βαρίδι" συνολικά για την αγορά.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1