neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 14, 2011 8:52 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης

Εγγραφή: Παρ Οκτ 01, 2010 11:57 am
Δημοσιεύσεις: 179
http://www.axiaplus.gr/Images/obama.jpg

Γιατί μας αΓΑΠησε;

Βαρίδι για τις αμερικανικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές τα ελληνικά CDS. Η κρίση χρέους χτυπά απειλητικά την πόρτα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Της Αμαλίας Κάτζου



Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

O Λευκός Οίκος πιέζει πλέον με κάθε τρόπο τη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη -τη Γερμανία- να δώσει το "πράσινο φως" στην υιοθέτηση συνολικής λύσης για την κρίση στην Ευρωζώνη, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην αμερικανική οικονομία, την ώρα που η υψηλή ανεργία και το αυξανόμενο αμερικανικό χρέος πλήττουν τη δημοτικότητά του. Το μήνυμα Ομπάμα µέσω του Γκάιτνερ είναι σαφές: Πάρτε μέτρα τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα αργότερα. Οπως έχει αποδειχθεί, οι οικονομικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και μια τέτοια κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη μπορεί εύκολα να απειλήσει τις ΗΠΑ, μια χώρα που έχει κι αυτή μεγάλα χρέη και ελλείμματα.

Τα Credit Default Swaps και η ΑIG

Ομως γιατί ο Ομπάμα κόπτεται τόσο πολύ για την Ελλάδα; Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ' αρχάς, όπως αποκάλυψε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να κατέχουν το 64% των κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, όσον αφορά όμως τα CDS, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κυρίαρχη θέση. Μάλιστα, σε δημοσίευμα της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), μιας από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας, τονιζόταν ότι οι επενδυτικοί τραπεζίτες του Λονδίνου θεωρούν την AIG ως βασικό ασφαλιστή των ελληνικών CDS. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η AIG βρέθηκε να έχει τεράστιες θέσεις σε τοξικούς τίτλους και άλλα παράγωγα, με αποτέλεσμα να απειλείται με χρεοκοπία. Με δεδομένο ότι τυχόν κατάρρευσή της θα απειλούσε να συμπαρασύρει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε πολλά δισ. δολάρια για τη διάσωσή της, σε μια υπόθεση που εξελίσσεται σε μεγάλο σκάνδαλο για τις ΗΠΑ. Εάν λοιπόν η AIG έχει ακόμα μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ασφάλιστρα, τότε αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε πάση θυσία να εμποδίσει την πτώχευση της Ελλάδας.

Εύθραυστη η οικονομία

Κατά δεύτερον, η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς γνωρίζει πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Παράλληλα και γεωστρατηγικά οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον δεν έχουν εδραιώσει τη θέση τους λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Πέραν όμως όλων αυτών, οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά πως μια χρεοκοπία στην Ε.Ε. θα προκαλούσε κατάρρευση του ευρώ, το οποίο θα σήμαινε πως τα αμερικανικά προϊόντα δεν θα ήταν πλέον ανταγωνιστικά και κατ' επέκταση θα μειωνόταν σημαντικά η εξαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ.


Εφιάλτης η εκτόξευση του χρέους

Μπορεί η κρίση χρέους να ξεκίνησε στην Ευρωζώνη, τώρα όμως χτυπά απειλητικά την πόρτα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Το ομοσπονδιακό χρέος έχει εκτοξευθεί. Ενώ αντιστοιχούσε σε 41% του ΑΕΠ στα τέλη του 2008, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 82% σε δέκα χρόνια από σήμερα. Το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ πλησιάζει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια και το σωρευτικό διαμορφώνεται στην περιοχή των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εφόσον η οικονομική πολιτική της χώρας παραμείνει ίδια, το χρέος μπορεί να φθάσει στο 100% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε μόλις χρόνια, όπως εξηγούσε σε άρθρο του στους "Financial Times" ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Τέιλορ.

Χτυπούν καμπανάκι οι οίκοι αξιολόγησης

Αν τα χρέη μιας κυβέρνησης φθάσουν σε ποσοστό 100% του ΑΕΠ, είναι αδύνατη η διατήρηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, ανέφερε στέλεχος της Standard & Poor's, η οποία στις 18 Απριλίου υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε αρνητικές από σταθερές. "Πάνω από δύο χρόνια από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, οι χαράσσοντες την πολιτική στις ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο πώς να ανατρέψουν την τελευταία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών ή να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις" εξηγούσαν οι αναλυτές της S&P.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η χώρα δεν μπορεί να έχει χρέος υψηλότερο των 14,3 τρισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ άγγιξαν το όριο χρέους τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χρειαστεί να βάλει χέρι σε δύο κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ομως, με τα μέτρα αυτά, η χώρα αντέχει έως τις αρχές του Αυγούστου, πριν να βρεθεί σε στάση πληρωμών. Οι συζητήσεις στο Κογκρέσο συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, όμως οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν μεγάλες περικοπές δαπανών ως αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να έχουν κολλήσει.

-- Αλλά και η Moody's την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την άριστη πιστοληπτική τους ικανότητα ΑΑΑ, εκτός και εάν κάνουν άμεση και σημαντική πρόοδο στη συμφωνία για την αναθεώρηση του ορίου χρέους. Ο οίκος δήλωσε ότι ο κίνδυνος παύσης πληρωμών των ΗΠΑ είναι πολύ μικρός, αλλά αυξάνεται.

-- Παρόμοια προειδοποίηση στις ΗΠΑ απηύθυνε και η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης επισήμανε πως, εάν έως τις 2 Αυγούστου η Γερουσία δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, τότε είναι πιθανό οι ΗΠΑ να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Η κεντρική άποψη του οίκου είναι ότι η πολιτική συμφωνία θα επιτευχθεί τελικά, όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν για τα όσα θα συμβούν εάν αυτό που χαρακτηρίζουν ως "αδιανόητο" επιβεβαιωθεί. "Τυχόν αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους με έγκαιρο τρόπο θα μαρτυρά κρίση διακυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το στάτους ΑΑΑ των ΗΠΑ. Το σημαντικότερο είναι ότι η στάση πληρωμών του μεγαλύτερου δανειολήπτη στον κόσμο και του εκδότη του κορυφαίου νομίσματος αποθεματικών θα ήταν ασυνήθιστη και θα απειλούσε την ακόμα εύθραυστη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ και του κόσμου συνολικά, ειδικά με φόντο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους" επισημαίνει η Fitch.

Η κρίσιμη 2α Αυγούστου

Η πρώτη μεγάλη λήξη ομολόγων των ΗΠΑ μετά τις 2 Αυγούστου (ημερομηνία μετά την οποία, όπως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους, η χώρα θα βρεθεί σε στάση πληρωμών) είναι στις 4 Αυγούστου, όταν η Ουάσιγκτον καλείται να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια 30 δισ. δολαρίων. Εάν αυτά τα έντοκα δεν πληρωθούν στο ακέραιο την ημέρα αυτή, τότε η Fitch θα υποβαθμίσει τις ΗΠΑ στο B+ από AAA. Εάν τα έντοκα αυτά αναχρηματοδοτηθούν αλλά οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν στις 15 Αυγούστου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των 27 δισ. και 25 δισ. δολαρίων σε έντοκα γραμμάτια και κουπόνια αντίστοιχα, τότε η αξιολόγηση θα πέσει στο "Restricted Default" (RD).

O μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση που θα ξεπεράσει την κρίση του 2008, προειδοποίησε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers. "Το χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί" δήλωσε ο Rogers μιλώντας στο CNBC. "Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά και η Federal Reserve έχει αναλάβει ένα συγκλονιστικό μέγεθος χρεών". "Οταν εμφανιστούν και πάλι προβλήματα, τι θα κάνουμε; Δεν μπορούμε να τετραπλασιάσουμε πάλι το χρέος. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τυπώνουμε περισσότερα χρήματα. Θα είναι χειρότερα τα πράγματα την επόμενη φορά" εκτίμησε. Ο Rogers ανέφερε ότι δεν είναι αγοραστής στις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι το κινεζικό γουάν θα είναι ασφαλέστερο νόμισμα από το δολάριο. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο" υπογράμμισε και τόνισε πως "τα χρέη έχουν εκτοξευθεί". Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2010 ο Jim Rogers είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων λιτότητας -όπως έκαναν οι Ευρωπαίοι- προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. "Καλύτερα να διοικούσαν οι Ευρωπαίοι την κεντρική αμερικανική τράπεζα, παρά εκείνοι που τη διοικούν τώρα. Τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι ξέρουν πώς να προσπαθήσουν να χτίσουν το μέλλον τους" είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο πάντα εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επενδυτής. "Στην Αμερική, ο Bernanke ανακοινώνει μόνο "θα τυπώσουμε περισσότερο χρήμα, θα ξοδέψουμε περισσότερο χρήμα", παρόλο που τώρα οι ΗΠΑ αποτελούν το κράτος εκείνο με το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας" τόνιζε τότε ο Rogers…
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 20 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr