25 |11 |2010 14:17
Αιχμές κατά ΓερμανίαςΗ Γερμανία απομακρύνεται από το όραμα του κοινού ευρωπαϊκού καλού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, επιπλήττοντας την πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, τη στιγμή που διεξάγονται "παρασκηνιακές" και υπόγειες κινήσεις για τον υπό δημιουργία μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur, ο Juncker δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο δεν είναι τόσο η επιβίωση του ευρώ και της ΕΕ, αλλά η Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας και οι τοπικές αρχές που χάνουν την αίσθηση του συλλογικού καλού της Ένωσης.
Η Γερμανία επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της ευρωζώνης από το 2011 θα περιλαμβάνουν ρήτρα ευθύνης ιδιωτών ομολογιούχων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ιρλανδίας, πρόσθεσε ο Juncker. Ακόμα καθησύχασε ότι δεν προκύπτει άμεσο ρίσκο μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης στην Πορτογαλία, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο, ότι "δεν υπάρχει αντικειμενικά παραλληλισμός μεταξύ της ιρλανδικής και της πορτογαλικής κατάστασης".
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1