8 |12 |2010 12:27
Απαντά στον Juncker
Τελευταία ενημέρωση: 16:24Η Γερμανία πιστεύει ότι υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια στην έκδοση κοινών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, κάτι που θα απαιτούσε επιπλέον αλλαγές στην υφιστάμενη συνθήκη της ΕΕ, δήλωσε το Βερολίνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o επικεφαλής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert δήώσε ότι η εναντίωση της χώρας του σε αυτή την ιδέα δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, αν και επανέλαβε την αφοσίωση της Γερμανίας στο ενιαίο νόμισμα.
Στην ουσία η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως απάντηση στις βολές του προέδρου του Eurogroup, Jean Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση.
"Η πρόταση απορρίφθηκε πριν εξεταστεί", φέρεται να είπε ο Juncker σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη. "Η σκέψη της Γερμανίας είναι κάπως απλοϊκή αναφορικά με αυτό".
Πυρά Σμιτ κατά Μέρκελ
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη ωστην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο του τους χειρισμούς της Αγκελα Μέρκελ κατά την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα και απειλεί τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
"Δεν θέλω να επικρίνω την κ. Μέρκελ ούτε τον υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νομίζω όμως ότι η καγκελάριος δεν ενεργεί με τρόπο ευφυή. Ο κ. Σόιμπλε είναι δυνατός στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται όμως τι είναι διεθνείς αγορές, τις διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές. Εχω την εντύπωση ότι τα μέλη της κυβέρνησης αυτής μαθαίνουν στην πράξη όσα δεν ήξεραν εκ των προτέρων. Και έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι στερημένη από ηγέτες με επαρκή θεώρηση και αντίληψη των εθνικών και διεθνών θεμάτων", αναφέρει.
Ο κ. Σμιτ, υπεραμύνεται του ευρώ και χαρακτηρίζει "αντιδραστικούς στην ψυχή" τους διοικητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Διότι, ο πρώην διοικητή Χανς Τιτμάγερ, κατά βάθος δεν ήθελε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ούτε τη νομισματική, διότι έμενε προσκολλημένος στο μάρκο.
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά στην κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ο Χέλμουτ Σμιτ διερωτάται: "Μα κανείς, ούτε στη Βασιλεία, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε σε κάποια στατιστική υπηρεσία, δεν κατάλαβε τίποτε;".
Σύμφωνα με τον ίδιο αν η Γερμανία είχε διατηρήσει το μάρκο, αυτό στην επόμενη 20ετία θα είχε δεχτεί επιθέσεις, που θα υπερέβαιναν κατά πολύ τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Επιπλέον ο Σμιτ πιστεύει ότι στα επόμενα 20 χρόνια υπάρχουν 51% πιθανότητες δημιουργίας ενός σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Σε αυτόν θα ανήκουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, για τους Ιταλούς δεν είναι βέβαιο, ούτε για τους Πολωνούς, ίσως να περιληφθούν οι Αυστριακοί, οι Δανοί και οι Σουηδοί.
Τέλος εγκωμιάζει τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλον Τρισέ και θεωρεί αξιόλογο ηγέτη τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, "μόνο που ηγείται μιας πολύ μικρής χώρας".
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1