
Οι κόκκινες γραμμές στο παζάρι με στην τρόικα
02/07/2012 - 12:52
Του Νίκου Καρούτζου
Εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη μείωση των φόρων και την ταυτόχρονη διευκόλυνση των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν ενώ την ίδια στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης θα βάλει τις επιθετικές αποκρατικοποιήσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι αλλά και εντατικές προσπάθειες σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «δεν έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε για τη διαπραγμάτευση αλλά να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα κάνει το πρόγραμμα βιώσιμο. Έχουμε βάλει τις κόκκινες γραμμές και δεν θα κάνουμε πίσω για να φτάσουμε σε μια τροποποίηση του προγράμματος που θα συνεχίσει να μας έχει εγκλωβισμένους στην ύφεση και σύντομα να φτάσουμε σε νέο αδιέξοδο».
Ενδεικτικό της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε πρόσφατα χωρίς περιστροφές « ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές και μέσα στο καλοκαίρι να έχουν γίνει πωλήσεις εταιριών που ελέγχονται από το δημόσιο αλλά και να κλείσουν μεγάλα projects συμβάσεων παραχώρησης όπως αυτό του Ελληνικού όπου υπάρχει ενδιαφέρον.
Προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν εντολή να κινηθούν εκτός των γραφειοκρατικών διαδικασιών και προσωπικά οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να ενταχθεί στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF και το ESM ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος έως και 50 δις Ευρώ ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να πιέσει και προς την κατεύθυνση του κουρέματος των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους. Αν οι δύο στόχοι μείωσης του χρέους επιτευχθούν τότε θα έχουμε δραματική μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές ακόμα και την επόμενη χρονιά.
http://www.axiaplus.gr/article/11388/oi ... hn-troika/