
Στη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται το άρθρο του Economist. «Η διαδρομή υπήρξε επική, αλλά η Ελλάδα έφτασε, εάν όχι στον προορισμό της, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό σημείο του δρόμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μπορεί το ποσό να είναι μικρό και η απόδοση υψηλή σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων χωρών του μνημονίου, το πορτογαλικό 5ετές κυμαίνεται στο 2,6%, όμως, κανείς δεν μπορεί παρά να τρίβει τα μάτια του μπροστά στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ομόλογα, με δεδομένο το βάθος της οικονομικής της κρίσης, αναγνωρίζει το περιοδικό.
«Εάν η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις πιο σκοτεινές ημέρες, είναι ακόμα μακριά από το να καταφέρει να στηρίζει τον εαυτό της οικονομικά», σημειώνει, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 6% είναι ακόμα πολύ υψηλή για μία χώρα που αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,6% φέτος και βιώνει τον αποπληθωρισμό.
Εξάλλου, η πρόσβαση στις αγορές θα ήταν αδύνατη, χωρίς την τεράστια στήριξη που παίρνει η χώρα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ωστόσο, το περιοδικό αμφισβητεί το εάν η Αθήνα έχει αλλάξει συνήθειες. «Το γκρινιάρικο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα υπονοεί ότι η χώρα δεν έχει λάβει πλήρως το μήνυμα για το πόσο πολλά ακόμα πρέπει να κάνει», καταλήγει.
http://www.axiaplus.gr/article/66603/ec ... oy-aswtoy/