neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΣΧΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 04, 2011 8:06 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Σε 2 χρόνια η απόσχιση

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μετατραπεί απολύτως σε εμπορική τράπεζα σύμφωνα με προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση λειτουργίας του ΤΠΔ.


Ειδικότερα, νέα παράγραφος που προστέθηκε στο άρθρο 2 προβλέπει : «ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου οφείλει να τηρεί τα ελάχιστα όρια των υποχρεωτικών δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας όπως αυτά ορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί πιστωτικών ιδρυμάτων.Μέχρι την απόσχιση του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων του ταμείου και το ανώτερο μέχρι δύο έτη από την ψήφιση του παρόντος νόμου, σε περίπτωση σημαντικής, σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, επί έλαττον απόκλισης από το ελάχιστο όριο των εφαρμοστέων δεικτών ρευστότητας , η οποία πιστοποιείται με απόφαση του ΔΣ του ταμείου, το Ταμείο μπορεί να κάνει χρήση πόρων του από παρακαταθήκες, με σκοπό να επανέλθει ο δείκτης ρευστότητας του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων εντός του επιτρεπόμενου ελαχίστου ορίου».

Επίσης στην παράγραφο 3 σημειώνεται ότι Ταμείο εκτός του κλάδου των εμπορικών δραστηριοτήτων μπορεί να χορηγεί δάνεια μόνο προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συνδέσμους και ενώσεις αυτών καθώς και προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό τον όρο ότι τα δάνεια αυτά έχουν ως αποκλειστικούς σκοπούς την εξυγίανση των ΟΤΑ ή την εκτέλεση έργων υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με ή χωρίς την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, ή την εκτέλεση έργων γενικού συμφέροντος.Μάλιστα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία των δανείων αυτών ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.

Επίτροποι και βέτο

Την ίδια ώρα, το υπουργείο επαναδιατύπωσε την διάταξη για το βέτο των επιτρόπων διευκρινίζοντας σε ποια πεδία θα ισχύει. Ο επίτροπος του Δημοσίου στις τράπεζες αποκτά στο εξής υπερεξουσίες καθώς θα μπορεί να ασκεί βέτο για τα μπόνους ακόμη και του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και για όλες τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του δημοσίου θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στην λήψη αποφάσεων :
-στρατηγικού χαρακτήρα .
-που μεταβάλλουν ουσιωδώς τη νομική ή χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας.
-για τη διανομή μερίσματος.
-για την πολιτική παροχών (μπόνους) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους..

Το βέτο θα ασκείται είτε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είτε εφόσον ο επίτροπος “κρίνει ότι οι αποφάσεις μιας τράπεζας δύναται να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των καταθετών ή να επηρεάσει ουσιωδώς τη φερεγγυότητα και την εύρυθμη λειτουργία της”.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr