Όχι σε αναδιάρθρωση
«Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι ακατάλληλη, εφόσον η Ελλάδα θα εμμείνει στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις» τόνισε χθες αργά από το Μόντρεαλ ο Jean Claude Trichet.
«Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι ακατάλληλη, εφόσον η Ελλάδα θα εμμείνει στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Jean Claude Trichet.
«Απαντώντας στα ερωτήματα που κάνετε, αναφορικά με το rescheduling, τα 'haircuts' ή ο,τιδήποτε ανάλογο, είμαστε σαφείς ότι αυτά δεν τα πιστεύουμε, υπό την προϋπόθεση των οικονομικών-φορολογικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, τότε λοιπόν δεν χρειάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους ή η απομείωση ονομαστικής αξίας ελληνικών ομολόγων», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Μόντρεαλ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι «η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν ισοδυναμεί με κρίση του ευρώ. Οι τωρινές εντάσεις δεν μεταφράζονται σε κρίση της νομισματικής ένωσης της ΕΕ».
Σύμφωνα με το Βloomberg, o Jean-Claude Trichet έδωσε το πρώτο σήμα για να ενθαρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αντικαταστήσουν τα maturing securities, την ώρα που οι Ευρωποίοι επιδιώκουν να ανακόψουν κρίση στη χώρα.
Άλλωστε οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αντίθετοι σε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρεοκοπία, ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση που περιέγραψε χθες ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn σαν «καταστροφή τύπου Lehman Brothers."
Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο rollover στα ομόλογα, όπως ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα 2 αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1