Ιδού το «plan B»
Το περίφημο «plan B» ίσως είναι μια διαρροή… αποπροσανατολισμού από τις δύσκολες ώρες που πέρασε η Γερμάνια στην σύνοδο των G7 στην Μασσαλία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Του Αντώνη ΤάντουλουΤην Δευτέρα το βράδυ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να διαψεύσει την πληροφορία περί ύπαρξης ενός «planB» που προβλέπει κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τις Γερμανικές τράπεζες προκείμενου να θωρακιστούν απέναντι στην ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Λέγοντας μάλιστα πως η κυβέρνησή του πρέπει να είναι έτυμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για καταστάσεις που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
Την ίδια στιγμή πληροφορείς που φτάνουν από διεθνή επενδυτικά κέντρα επιμένουν το περίφημο «planB» υπάρχει με την διάφορα πως πρόκειται για ένα report, ή εν πάσει περιπτώσει μια μελέτη κορυφαίας Γερμανικής τράπεζας που όντος αναφέρεται σε κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το τραπεζικό σύστημα την χώρας πριν και μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ειδικότερα οι Γερμανοί αναλυτές καταλήγουν πως σε κάθε περίπτωση το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να συμβεί είναι να ολοκληρωθεί το rolloverτων ομολόγων προκειμένου να ανταλλαγούν τα παλαιά και «τοξικά» χαρτιά με νέα ομολογά που θα διέπονται από το Εγγλέζικο νομικό πλαίσιο και θα είναι εγγυημένα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ετσι θα καταφέρουν να «κλειδώσουν» έστω και μειωμένες άξιες στους ισολογισμούς τους που όμως θα θεωρούνται υψηλής βαθμολογίας. Συν του ότι δεν θα επιδέχονται νέο «haircut».
Και βέβαια στο σημείο αυτό μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί και οι Γερμανοί όπως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι δανειστές μας έχουν δώσει θετικές απαντήσεις κατά την μέχρι τώρα διαδικασία που ναι μεν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλα οι πληροφορίες μιλούν για πολύ ικανοποιητική πορεία.
Το δεύτερο σκέλος της ανάλυσης αναφέρεται στον τρόπο που θα γίνει hedging(αντιστάθμιση κινδύνου) στους τόκους των νέων ομολόγων μια και οι αποδόσεις δεν υπόκεινται στην εγγύηση που αφορά μόνο το κεφάλαιο. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα ενώ γίνεται αναφορά στην λύση των CreditDefaultSwaps(CDS) ή των απλών Swaps, με στόχο να μειωθεί το ρίσκο και έτσι το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστηνα να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.
Πάντως κύκλοι της αγοράς που ζητήθηκε η γνώμη τους δεν θεωρούν καθόλου το reportως ένα άκρως απόρρητο έγγραφο σαν αυτά που όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν αλλά κάνεις δεν το επιβεβαιώνει και το χαρακτηρίζουν περισσότερο ως μια ακόμη άσκηση επί χάρτου τεχνοκρατικού περιεχομένου.
Το γεγονός βέβαια ότι η διαρροή της είδησης πήρε τέτοιες διαστάσεις μόνο υπερβολική δεν είναι από την στιγμη που επιβεβαιώνεται πια ξεκάθαρα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αισθάνονται καθόλου ήρεμοι, ετοιμάζονται για τα χειρότερα και για να το κάνουν αυτό κάτι παραπάνω σίγουρα γνωρίζουν για το τι έρχεται.
Εντωμεταξύ αν θελήσουμε να σκεφτούμε «διπλωματικά» μπορούμε ίσως να εξηγήσουμε το γιατί όλο το Σαββατοκύριακο τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης πυροβολούσαν κατά ριπάς την Ελλάδα. Ισως γιατί ταυτόχρονα με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και της ίδιας της Μέρκελ, στην Μασσαλία και στην σύνοδο των G7 η Γερμανία «έτρωγε ξύλο» από τα υπόλοιπα ισχυρά μέλη και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Εκεί δε μεταξύ άλλων ακούστηκε πως είναι γελοίο το ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής και ακόμα η βαθμολογία της Γαλλίας παραμένει στην υψηλότερη κλίμακα. Οπως ακούστηκε κατ’ επανάληψη πως η ανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας και σύντομα. Και την Κυριακή το βράδυ το Bloomberg«σήκωσε» την πληροφορία πως η Moody’s χτύπησε καμπανάκι για τις Γαλλικές τράπεζες ενώ την Δευτέρα όλοι είδαν πως υποδέχτηκαν το νέο τα Ευρωπαϊκά ταμπλό και οι μετοχές όλων των κορυφαίων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανικών…
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1