neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: X.A.: Crash test στα blue chips
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 29, 2013 5:50 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Όταν στο ταμπλό κατά βάση παίζουν μπάλα τα hedge funds και τα… «μεγάλα ξένα παιδιά», τέτοιες διακυμάνσεις, αναταράξεις και εξαερώσεις θα έχουμε, όπως είχαμε και σκουπίσματα με έντονο τρόπο. Η μεταβλητότητα και οι πιο επιθετικές συμπεριφορές δεν θα λείψουν, ανεξάρτητα της βραχυπρόθεσμης τάσης, και καλό είναι οι επενδυτές να το έχουν αυτό κατά νου.

Κατά συνέπεια, σε κάποιους πόλους της αγοράς δεν έκανε έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα ο Γ.Δ. έφτασε έως το -3,93% και τις 1.143,7 μονάδες πριν χάσει τελικά -2,05% (1.165,98 μονάδες), ούτε το -4% περίπου του FTSE 25, ούτε ότι οι Τράπεζες έκαναν -7% ή -9%, για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ αντίστοιχα ο λόγος, ούτε ότι κάποια blue chips έκαναν χαμηλό προς το -8%, όπως οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΙΝΛΟΤ για παράδειγμα.

Βέβαια, το γεγονός ότι κλιμακώθηκαν οι ρευστοποιήσεις και οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς φαίνεται πως είχε η ώρα για μια νέα, βραχυπρόθεσμη ή όχι θα φανεί, ισχυρή κατοχύρωση υπεραξιών και θέσεων, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει… ευχάριστη εξέλιξη για τους long brokers, ιδίως όταν αμερικανικά κεφάλαια και hedge funds έδειξαν τα δόντια τους από την αρχή της συνεδρίασης.

Η αδυναμία προσέγγισης των 1.200 και 400 μονάδων για τον γενικό δείκτη και τον FTSΕ 25 αντίστοιχα, από τεχνικής οπτικής, μαζί με την πιο μετρημένη και επιφυλακτική τακτική που τηρούν εσχάτως κάποιοι ξένοι και εγχώριοι πόλοι για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα όσον αφορά στα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα , πρόλαβαν να δημιουργήσουν ένα ευμετάβλητο κλίμα που επόμενο ήταν να επιφέρει κάποιες αναταράξεις και κατοχυρώσεις κερδών στη «Λ. Αθηνών».

Πόσω μάλλον, όταν έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικότατες υπεραξίες, κάποια blue chips έχουν δώσει απανωτές τοπικές κορυφές και νέα υψηλά έτους, με αποτέλεσμα να θεωρείται εύλογη η κατοχύρωση θέσεων, ενώ κάποιοι ξένοι οίκοι μιλούν για πρόσκαιρη διόρθωση στις αγορές τούτη την περίοδο και μέσα στο Νοέμβριο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξε απομάκρυνση από τα χαμηλά ημέρας είναι ένα θετικό στοιχείο, αλλά μένει να φανεί αν απλά οι πωλητές δίνουν κομμάτια με το… ρέγουλο καθώς ξέρουν ότι το εγχώριο retail δεν δίνει το παρών ενώ και τα emerging funds έχουν λίγο χρόνο μπροστά τους εν όψει MSCI, ή αν το μάζεμα στο τέλος σηματοδοτεί ότι οι ρευστοποιήσεις σταδιακά εκτονώθηκαν, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.

Στο ταμπλό, και σήμερα η αγορά ξεκίνησε με νεύρα και πτωτικές διαθέσεις, έως -1% και 1.178 μονάδες, σταδιακά ο Γ.Δ. «μάζεψε» τις απώλειες σε σημαντικό βαθμό, προς τα επίπεδα λίγο κάτω των 1.190 μονάδων (-0,2%), ακολούθως οι πιέσεις διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς ο Γ.Δ. βρέθηκε στο -3,9% και τις 1.143 μονάδες. Τελικά, σταδιακά κάπως μαζεύτηκαν οι πιέσεις και ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε στο -2,06% και τις 1.165,98 μονάδες.

Με τον FTSE 25 να γράφει -1,2% και 390-391 μονάδες, να ανεβαίνει σταδιακά προς τις 394 και το -0,4%, να διολισθαίνει κατά 4%, στις 38ο μονάδες, καθώς σταδιακά ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, όπως και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ κ.λπ. έχασαν κέρδη και γύρισαν στο κόκκινο και η τριάδα ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ ήταν στην «πρέσα», αλλά στο τέλος κάπως να σώζει τεχνικά την παρτίδα με απώλειες 2,1% και 387,4 μονάδες.

Φυσικά τίποτα δεν είναι δεδομένο, , οπότε η προσοχή θα πρέπει να είναι αυξημένη. Για την ώρα πάντως η αγορά είναι άνω των 1.145-1.150 μονάδων και ο FTSE 25 άνω των 375-380 κατά συνέπεια για την ώρα δεν έχουμε κάτι το δραματικό, πλην όμως επανήλθε μια σχετική νευρικότητα και ανασφάλεια, ενώ και οι συναλλαγές μάλλον περιορισμένες είναι σε σχέση με την έκταση των απωλειών.

Η Εθνική ξανάπιασε αρχικά το κρίσιμο όριο των 4,25 ευρώ με +1,2% αλλά τελικά δέχθηκε πιέσεις καταφέρνοντας απλά μα μην κλείσει στο χαμηλό αλλά στα 3,95 ευρώ και στο -5,95% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια.

Η ΠΕΙΡ από το +1,5% και άνω των 1,65 ευρώ γύρισε στο -2,4% (όγκος 5,6 εκατ. τεμάχια), αλλά έκλεισε τελικά στα «ίσια» και τα 1,64 ευρώ.

Ενώ η ΑΛΦΑ υποχώρησε κάτω των 0,66 ευρώ με -0,9% αν και έγραψε και -3,6% (όγκος 8,4 εκατ. κομμάτια).

Πτωτικές οι τάσεις στα warrants (-6,8% για ΕΤΕ, -7% για ΠΕΙΡΤΠ και -3,7% της ΑΛΦΑ(, η ΕΥΡΩΒ υποχώρησε κατά 9% κάτω από τα 69 σεντ με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και η ΑΤΤ είναι πλέον στα 0,28 ευρώ με -3,4%. Ο κλαδικός δείκτης με -2,8% βρίσκεται τις 190 μονάδες, και παραμένει κάτω των 200-205 μονάδων.

Στα blue chips έχουμε μόνο τη ΒΙΟΧΚ σε θετικό έδαφος με +2,7% και 7,19 ευρώ, αποτίμηση άνω των 1,4 δις ευρώ και νέο υψηλό, αλλά και τον ΟΛΠ με μικρές συναλλαγές.

Αντιθέτως υποχώρησαν οι ΔΕΗ (-2,12%, έκανε και -4,15%, είναι στα 10,15 ευρώ), ΟΤΕ (-3,9%, στα 8,6 ευρώ πλέον), ΟΠΑΠ (-5,4%, έκανε και -8%, κρατά τα 9,25 ευρώ), η ΕΕΕ είναι στο -0,9% (μάζεψε στις δημοπρασίες μέρος των απωλειών), οι ΜΕΤΚΑ-ΙΝΛΟΤ στο -5%, η Ελλάκτωρ έχασε τα κέρδη και τα νέα υψηλά καθώς έκλεισε στο -1,26%, η ΜΥΤΙΛ έχασε τα 6 ευρώ με -1,66%, ενώ στο κόκκινο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι ΜΟΗ (-5,2% από +1,8%), ΕΛΠΕ (-2,2%), ΜΙΓ (-3,77%), ΦΡΙΓΟ, ΜΠΕΛΑ, ΦΟΛΙ, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ (αρχικά και +2,85%).

Αμετάβλητες έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΠΡΟ.

Ο τζίρος προσέγγισε τα 107 εκατ. ευρώ (6,4 εκατ. σε πακέτα) και ο όγκος τα 43 εκατ. τεμάχια.

Στη mid cap ξεχωρίζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΟΛΘ, ΠΛΑΘ αλλά με χαμηλές συναλλαγές ενώ τελικά η ΓΕΚ έκλεισε αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τους brokers, ο FTSE 25 μάλλον βρίσκεται σε κομβικό και κρίσιμο στάδιο, υπό την έννοια ότι έχει ξεκινήσει μια πρόσφατη κίνηση από τις 330-340 μονάδες, η οποία προσώρας ολοκληρώθηκε στις παρυφές των 400 μονάδων. Πλην όμως, και αν θέλουμε να λάβουμε ως απαρχή την τελευταία γραμμή εκκίνησης από τα πιο πρόσφατα χαμηλά της αγοράς, η ανοδική αντίδραση τεχνικά πρέπει αρχικά να «κλείσει» τουλάχιστον προς την περιοχή των 400-410 μονάδων (τοπική κορυφή) ώστε ο 25άρης να κινηθεί μετά προς το όριο των 425-430 μονάδων. Εάν φτάσει προς τα εκεί, τότε θα έχουμε δει να γίνεται η τεχνική του κίνηση…

Το θέμα είναι βέβαια αφενός αν θα το πράξει αυτό, γιατί αλλιώς… περιμένουν οι 375 μονάδες, πάνω-κάτω, που ως ώρας έχουν επιβεβαιωθεί 2-3 φορές ως πρώτο επίπεδο στήριξης, αφετέρου αν θα κλείσει το gap μόνο με τα μη τραπεζικά χαρτιά, κάποια εκ των οποίων εσχάτως έγραψαν τοπικές κορυφές για φέτος, ή θα πρέπει πάλι οι τράπεζες να ξαναβρούνε ρυθμό, κυρίως η ΕΤΕ και η Πειραιώς.

Οσον αφορά στην τεχνική ανάλυση, και σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, υπεύθυνο Τεχνικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Κατεύθυνσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ, Λίγο κάτω από την πολύ βραχυχρόνια διαγραμματική «οροφή» των 1.200 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης προσμετρώντας μέχρι στιγμής τις δυνάμεις του για την πραγματοποίηση ή μη μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή, που οριοθετούν οι δύο γραμμές αντίστασης του Απριλίου και του Ιουλίου, στις 1.238 με 1.225 μονάδες. Η συνεχιζόμενη όμως χρονική κωλυσιεργία του δείκτη χαμηλότερα των 1.200 με 1.210 μονάδων δημιουργεί δεξαμενή δυνάμεων πρόκλησης μιας νέας έντονης καθοδικής κίνησης, όπου θα θέσει ως τεχνικό στόχο το πρώτο μαξιλάρι στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων.

Το φαινόμενο μάλιστα, που παρουσιάζουν αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες με τις κεφαλαιοποιήσεις τους να έχουν ήδη «τρέξει» αρκετά προεξοφλώντας απλόχερα μικροοικονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα, που δεν είναι διόλου ευδιάκριτα στο βάθος ενός επερχόμενου ομιχλώδους δωδεκαμήνου μας προβληματίζει ιδιαίτερα, όχι μόνο για την ποιότητα της υπάρχουσας ανόδου αλλά και για τις περαιτέρω δυνάμεις, που μπορεί να διαθέτει ο Γενικός Δείκτης μετά την πιθανή διείσδυσή του μέσα στη ζώνη των 1.250 με 1.280 μονάδων δίχως την ύπαρξη ισχυρών καταλυτών πέραν της εισόδου συγκεκριμένων εταιρειών στους δείκτες MSCI στο τέλος Νοεμβρίου.

Πέριξ του ορίου των 400 μονάδων κινείται ο δείκτης FTSE 25 διατηρώντας ακόμα την ανοδική υστέρηση πού έχει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, καθώς δεν έχει ακόμα διασπάσει το υψηλό του περασμένου Μαΐου, των 410 μονάδων, μη μπορώντας έτσι να ακολουθήσει στη καταγραφή νέων υψηλών για το 2013.

Διαγραμματικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαιωμένη «αρπαγή» των 400 μονάδων και σε επίπεδο κλεισιμάτων, γεγονός, που θα τον ωθήσει προς τη «σκληρή» ζώνη αντίστασης των 410 με 416 μονάδων.

Αντιθέτως η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη να «πατήσει» τις 400 μονάδες θα μας προϊδεάσει για την πραγματοποίηση μιας γρήγορης πτωτικής αναδίπλωσης προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων προκαλώντας ανασφάλεια και μερικό βραχυχρόνιο εγκλωβισμό σε όσους επενδυτές θελήσουν να ανοίξουν νέες θέσεις στα υπάρχοντα επίπεδα τιμών. Πιθανός συνήγορος στην εκδήλωση ενός νέου καθοδικού κύματος είναι από απόψεως στατιστικής η ισχυρή ποσοστιαία αρνητική εποχικότητα του δείκτη στο επόμενο εικοσαήμερο.

Γ. Π.
http://www.axiaplus.gr/article/50393/x- ... lue-chips/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 45 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr