Χωρίς αντίκρισμα
Σε κλοιό έλλειψης ρευστότητας παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς η πρόσφατη κίνηση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν στην παροχή δολαριακής ρευστότητας είναι ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα. Του Κ. Παπαγρηγόρη
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, χαρακτηρίζουν οι έλληνες τραπεζίτες την κίνηση των έξι μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου να προχωρήσουν στην παροχή μεγάλης δολαριακής ρευστότητας στις αγορές αλλά και την διαφαινόμενη πρόθεση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κλιμακώσει την παρέμβασης της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
"Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της κρίσης χρέους, είναι αποκλεισμένες εδώ και πάρα πολλούς μήνες από την διεθνή διατραπεζική αγορά, οι παραπάνω κινήσεις, δεν βελτιώνουν ριζικά τις συνθήκες ρευστότητάς τους" τονίζει στην "Α" υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας και προσθέτει ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα δεν διαθέτει άλλες πηγές ρευστότητας πέραν της ΕΚΤ και του ELA - του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΤτΕ.
Ως εκ τούτου, καταλήγει, τέτοιες κινήσεις μπορεί να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνολικά και να αποφεύγεται η πρόκληση συστημικών κινδύνων - σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία των έξι κεντρικών τραπεζών έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση μεγάλου γαλλικού τραπεζικού ομίλου - επί της ουσίας όμως τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστα και σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο.
Ούτε όμως και η διαφαινόμενη πρόθεση του νέου Προέδρου της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο του Ευρω κατά 0,25% στο 1% προσφέρει βαθιές ανάσες ρευστότητες όταν τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε και κατ' επέκταση οι τράπεζές τους, δανείζονται με ιδιαίτερα ακριβούς όρους και με επιτόκια που τις τελευταίες εβδομάδες υπερβαίνουν το 6%.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να επιθυμούν να πάρουν την κατάσταση της οικονομίας στα χέρια τους, μετά την προφανή, μέχρι σήμερα αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα παραμένει υπό ασφυκτική πίεση.
Ήδη ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA ανέρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 107,3 δις. ευρώ (77,3 δις. ευρώ από την ΕΚΤ και 26,5 δις. ευρώ από τον ELA), ενώ οι πληροφορίες θέλουν την δύναμη πυρός του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της ΤτΕ να "εκτοξεύεται στα 50 δις. ευρώ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επικίνδυνη υποχώρηση της εγχώριας αποταμιευτικής βάσης, καθώς όπως ανάφερε μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή ο Διοικητής της ΤτΕ Β. Προβόπουλος οι εκροές στο δίμηνο Σεπ - Οκτ ανήλθαν στα 14 δις. ευρώ, ενώ η τάση συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Υπ' αυτές τις συνθήκες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προσανατολίζονται συντονισμένα να κάνουν επιτέλους πράξη, έπειτα από πολλούς μήνες, τις συστάσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, βάζοντας πλαφόν στο ανώτατο ύψος του προσφερόμενου επιτοκίου.
Και αυτό γιατί εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια διατήρησης της αποταμιευτικής βάσης, μέσω της προσφοράς υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές, απέτυχε παταγωδώς ενώ οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν και με ιδιαιτέρως σημαντικά κόστη για πληρωμή τόκων, τα οποία "έπληξαν" ακόμη περισσότερο τους ισολογισμούς τους.
Και όλα αυτή σε μια περίοδο που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι γαλλική τράπεζα με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα μεταφέρει καταθέσεις ελλήνων στη Γαλλία δημιουργώντας εικονικά χαρτοφυλάκια.
Πιο απλά προτείνει σε πελάτες της να μεταφέρει για λογαριασμό τους τις καταθέσεις τους στη Γαλλία, διατηρώντας ταυτόχρονα τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, δημιουργώντας στην ουσία έναν "εικονικό" λογαριασμό.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1