Στραγγίζει η δεξαμενή
Χωρίς λύση παραμένει για τις τράπεζες το πρόβλημα της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων, με την τάση να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες από την αντιφατική ροή πληροφοριών και την πολιτική αναταραχή.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΕξαιρετικά εύθραυστη παραμένει η ψυχολογία των εγχώρια καταθετικής βάσης, καθώς στα τραπεζικά επιτελεία αδυνατούν να βρουν το "αντίδοτο" στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.
Οι διοικήσεις των τραπεζών παρατηρούν τη σταθερή υποχώρηση της καταθετικής βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ως σήμερα, σε έναν ανησυχητικό συνδυασμό εκροών για κάλυψη τρεχουσών αναγκών και ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας.
Το αποτέλεσμα είναι να "χαθεί" το Σεπτέμβριο ποσό υπερδιπλάσιο από το 1,5 δισ.ευρώ που είχε εισρεύσει τον Αύγουστο. Η τάση μείωσης ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες από την ακατάσχετη και συχνά αντιφατική ροή πληροφοριών και φημών ώστε, παρά τη θεσμική διασφάλιση των καταθέσεων ενόψει οποιασδήποτε εξέλιξης, καταθέτες προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε αναλήψεις μετρητών.
Σύμφωνα με τα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2010 οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 14%, με 1.5 ως 2 δις ευρώ κατά μέσο όρο να εγκαταλείπουν τα ιδρύματα κάθε μήνα. Η τάση αυτή συνεχίστηκε με παραπλήσιους ρυθμούς καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 και αντιστράφηκε για ένα μήνα, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, στο τέλος Αυγούστου, διαμορφώθηκαν στα 188,66 δισ. ευρώ, κατά 21 δισ. ευρώ λιγότερες από το τέλος του 2010. Ο Αύγουστος έκλεισε με θετικό πρόσημο μετά από 18 μήνες απωλειών, με άνοδο κατά 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο προήλθε κυρίως από τους ιδιώτες, οι οποίοι είχαν καταθέσεις ύψους 157,13 δισ. ευρώ έναντι 156,26 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, εκ των οποίων τα 90,3 δισ. ευρώ καταθέσεις προθεσμίας.
Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν σαφής η βελτίωση καταρχάς στο κλίμα, κάτι που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε όταν ιδιώτες άρχισαν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός και εκτός της χώρας δημιούργησε εκ νέου ανησυχία σε ορισμένους, η οποία δεν διασκεδάστηκε, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις και μάλιστα εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Το παράδοξο του Αυγούστου ήταν ότι ενώ βελτιώθηκε η εικόνα από τις ιδιωτικές καταθέσεις, οι πιέσεις εντάθηκαν αφού το δημόσιο απέσυρε δικές του καταθέσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ για να καλύψει υποχρεώσεις και συγκεκριμένα, ταμειακά ελλείμματα του προυπολογισμού και αποπληρωμή πενταετούς ομολόγου με αποτέλεσμα να γίνει από περισσότερες τράπεζες χρήση του ELA. Λόγω καθυστέρησης καταβολής της έκτης δόσης οι ανάγκες του δημοσίου παραμένουν υψηλές.
Άλλωστε όπως εκτιμά η τρόικα στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης, με βάση ανεπίσημα στοιχεία, οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Αύγουστο ως και τα μέσα Οκτωβρίου, με απώλειες άνω των 9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό.
Στο περιβάλλον αυτό, οι τράπεζες επιχειρούν να κρατήσουν καταθετικά κεφάλαια με υψηλά επιτόκια προθεσμίας που υπερβαίνουν ακόμη και το 5%, "κανιβαλίζοντας" τα περιθώρια κέρδους τους.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1