Ικανοποίηση στις τράπεζες
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τραπεζικά στελέχη την χθεσινή συμφωνία για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης επισημαίνοντας την ανάγκη υλοποίησης του PSI Plus.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΜε ικανοποίηση υποδέχτηκε το πιστωτικό σύστημα την χθεσινοβραδινή συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τον Φεβρουάριο, η οποία και θα ολοκληρώθσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τόνισαν στο axiaplus.gr ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία είναι πιθανό να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές.
Στα τραπεζικά επιτελεία παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία 24ώρα και επισημαίνουν την ανάγκη ομαλοποίησης του πολιτικού συστήματος ώστε να υλοποιηθεί το νέο πακέτο και το PSI Plus και ταυτόχρονα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πανικού που θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων.
Συντονισμένα το πιστωτικό σύστημα εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται από σήμερα κιόλας μια κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, αποτελεσματική και σταθερή. Μια κυβέρνηση με σαφή εντολή, πραγματικές εξουσίες, επαρκή χρονικό ορίζοντα και ικανούς ανθρώπους. Η δουλειά που θα έχει να κάνει είναι ουσιαστική και όχι διαχειριστική. Κι αυτό γιατί η δανειακή σύμβαση, που θα προβλέπει το ποσό που θα δοθεί, τα επιτόκια κ.λ.π., θα συναφθεί μόνον αφού η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει στο νέο Μνημόνιο, δηλαδή στην πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει για να πάρει τα χρήματα.
Επίσης, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους ιδιώτες επενδυτές το "κούρεμα" των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους (PSI). Δεδομένου ότι το PSI θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 4 μηνών.
Παράλληλα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση, ασφαλώς θα είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι τεχνοκράτες που διαθέτουν πολιτική αίσθηση, διεθνές κύρος, αξιοπιστία και υψηλή εκτίμηση των ικανοτήτων τους.
Ζωτικής σημασίας το PSI PlusΟι τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για την "ελληνική κόπωση" από πλευράς των εταίρων που ήδη είχε διαπιστωθεί και πριν την συμφωνία της 27 Οκτωβρίου και η οποία τώρα, όπως επιβεβαιώθηκε στις Κάννες, έχει ενταθεί.
Το κρίσιμο, όπως τονίζουν, είναι να ομαλοποιηθεί το πολιτικό περιβάλλον ώστε να προχωρήσουμε σε υλοποίηση του νέου πακέτου και του PSI Plus, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία μια ισχυρή κυβέρνηση που θα θέσει εκ νέου σε κίνηση τις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν.
Υπ' αυτές τις συνθήκες οι τραπεζίτες θεωρούν ζωτικής σημασίας την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI Plus και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής του IIF (Διεθνής Ένωση Τραπεζών) κ. Τ. Νταλάρα, προκειμένου ο τελευταίος όχι μόνο να μην διακόψει τις διαπραγματεύσεις αλλά και να προσπαθήσει να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα ο επικεφαλής του IIF διαβεβαίωνε πριν από λίγα 24ώρας πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI σε τεχνικό επίπεδο, όχι όμως εις βάθος, ενώ επανάλαβε την εκτίμησή του πως η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα θα είναι σημαντική. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε ένα σημείου αποσαφήνισης "τεχνικών ζητημάτων" και "όχι διαπραγματεύσεων", αφού "πρέπει να καθοριστούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες.
Ήδη πάντως οι έλληνες τραπεζίτες έχουν καταθέσει στο IIF δύο προτάσεις - επιλογές, σύμφωνα με την οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί το "κούρεμα" του ελληνικούς χρέους κατά 50%
Ανησυχία για καταθέσειςΣε αυτό το περιβάλλον παρατεινόμενης αβεβαιότητας, η ανησυχία των
τραπεζιτών εντοπίζεται στον κίνδυνο διάχυσης φαινομένων πανικού που θα οδηγήσουν σε απόσυρση καταθέσεων, όπως έχει συμβεί επανειλλημένως.
Οι διοικήσεις των τραπεζών παρατηρούν τη σταθερή υποχώρηση της καταθετικής βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ως σήμερα, σε έναν ανησυχητικό συνδυασμό εκροών για κάλυψη τρεχουσών αναγκών και ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας.
Το αποτέλεσμα είναι να "χαθεί" το Σεπτέμβριο ποσό υπερδιπλάσιο από το 1,5 δισ.ευρώ που είχε εισρεύσει τον Αύγουστο. Η τάση μείωσης ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες από την ακατάσχετη και συχνά αντιφατική ροή πληροφοριών και φημών ώστε, παρά τη θεσμική διασφάλιση των καταθέσεων ενόψει οποιασδήποτε εξέλιξης, καταθέτες προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε αναλήψεις μετρητών.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα εκτίμησε η τρόικα στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Αύγουστο ως και τα μέσα Οκτωβρίου, με απώλειες άνω των 9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό.
Μάλιστα από τις τράπεζες τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει διασφαλισμένο πλήρως αλλά είναι δύσκολο να διασκεδαστούν έστω και οι αδικαιολόγητοι φόβοι όσο δεν εξομαλύνεται η κατάσταση, σημειώνει επικεφαλής ιδιωτικού ομίλου.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1