Εκ νέου στο ELA
Νέα προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, τον ELA, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αντισταθμίσουν την εκροή των καταθέσεων.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΣτον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, τον ELA θα προσφύγουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες αρκετές ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις συνέπειες που προκαλεί η σταθερή εκροή καταθέσεων.
Ως ενέχυρα στην ΤτΕ με αντάλλαγμα την άντληση ρευστότητας οι τράπεζες θα καταθέσουν τις εγγυήσεις που έλαβαν από το νέο πακέτο ύψους 30 δις. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε σε νέα υποχώρηση της στάθμης της εγχώριας δεξαμενής καταθέσεων, επισπεύδοντας την ενεργοποίηση του πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων ύψους 6,4 δισ.ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη, επιβεβαιώνουν τις εκροές καταθέσεων τις προηγούμενες μέρες και προσθέτουν ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο καταθέτες να ζητούν το "σπάσιμο" προθεσμιακών καταθέσεων ακόμη και σχετικά μικρών ποσών. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι τράπεζες ενεργοποίησαν το νέο πακέτο εγγυήσεων σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τον Δείκτη Καταθέσεις προς Χορηγήσεις που επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της αποταμιευτικής στάθμης.
Σημειώνεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων από το γνωστό πρόγραμμα στήριξης που δημιουργήθηκε το 2008 και το ύψος του οποίου, συμπεριλαμβανομένων του τελευταίου πακέτου, ανέρχεται σε 85 δις. ευρώ.
Στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου έγινε την προηγούμενη Παρασκευή χρήση εγγυήσεων από τρία πιστωτικά ιδρύματα που προχώρησαν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν αναλυτές, οι εγγυήσεις δεν είχαν αξιοποιηθεί νωρίτερα αφού η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εμφανιζόταν απρόθυμη να τις δεχθεί και η τωρινή εξέλιξη, καταδεικνύει κάποια ελαστικοποίηση της στάσης της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Alpha Bank, Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν ομολογιακές εκδόσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, με την εγγύηση του δημοσίου, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα, είτε δηλαδή από την ΕΚΤ είτε από τον ELA, όπως τελικά και θα πράξουν και μάλιστα με "κούρεμα" που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη και το 50%.
Και αυτό γιατί η ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος δεν βελτιώθηκε παρά μόνο πρόσκαιρα μετά την συμφωνία της 21 Ιουλίου και ακολούθησαν σημαντικές εκροές καταθέσεων. Όσο αφορά το μήνα Σεπτέμβριο, την επιδείνωση της ρευστότητας αναμένεται να αποτυπώσουν τα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενδεχομένως σήμερα, όπως και η λογιστική κατάσταση του ίδιου μήνα, στην οποία θα δίνεται η εικόνα της χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ και τον ELA.
Η τρόικα έχει υπολογίσει με ανεπίσημα στοιχεία ότι οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Αύγουστο ως και τα μέσα Οκτωβρίου, με απώλειες άνω των 9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό ενώ ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, η αστάθεια συνεχίστηκε εξαιτίας του πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Ενώ τον Αύγουστο, μετά από 18 μήνες υποχώρησης, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, οι απώλειες του Σεπτεμβρίου ήταν υπερδιπλάσιες από αυτό το ποσό.
Ενδεικτικό του κλοιού περιορισμένης ρευστότητας που σφίγγει γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι ήδη τρεις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες έχουν προσφύγει στον ELA, στην προσπάθεια της να καλύψει τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής οι τρεις τράπεζες έχουν δανειστεί περί τα 7 δις. ευρώ, με την "δύναμη πυρός" του μηχανισμού να τοποθετείται στα 20 - 30 δις. ευρώ περίπου.
Και μπορεί το ELA να αποτελεί την δεδομένη χρονική στιγμή λύση ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι είναι και μια "ακριβή" λύση, καθώς όσοι προσφεύγουν δανείζονται με επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% όταν αντίστοιχα από την ΕΚΤ ανέρχεται στο 1,25%.
Πλέον οι πηγές ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες "στερεύουν" η μια μετά την άλλη, με τελευταία την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ζητάει ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας ολοένα και περισσότερες εγγυήσεις τις οποίες προφανώς και οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν πλέον να βρουν.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1