Ανησυχία στις τράπεζες
Το παρατεινόμενο πολιτικό αδιέξοδο αποτελεί ένα ακόμη μεγάλος "αγκάθι" για τις ελληνικές τράπεζες. Συνεχής επιδείνωση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας. Συναγερμός από Προβόπουλο.
Του Κ. Παπαγρηγόρη
Εντεινόμενη ανησυχία προκαλεί στο πιστωτικό σύστημα το πολιτικό αδιέξοδο και η επί τέσσερις ημέρες αδυναμία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν σε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Είναι προφανές, τονίζει στο axiaplus.gr έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, ότι το πολιτικό αδιέξοδο, αποτελεί έναν ακόμη σκόπελο, που έχει να ξεπεράσει το πιστωτικό σύστημα, μετά την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και τις σημαντικές κεφαλαιακές συνέπειες που προκαλούν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η διαγνωστική μελέτη της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων".
Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το πιστωτικό σύστημα να μπορέσει να διαχειριστεί τις προκλήσεις που έχει μπροστά του την ίδια στιγμή που το φάσμα της κρατικοποίησης παραμένει εξαιρετικά πιθανό.
Η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων υποχωρεί κατά μέσο όρο 5 δις. ευρώ το μήνα, οι τράπεζες στρέφονται μαζικά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, τον ELA, δανειζόμενες 20 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ ενεργοποίησαν ένα ακόμη πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 85 δις. ευρώ, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν ως αντάλλαγμα είτε στην ΕΚΤ είτε στον ELA προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus θα συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν τις ζημιές των ελληνικών τραπεζών από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% στα 17 - 19 δις. ευρώ ενώ περισσότερα από 10 δις. ευρώ θα απαιτήσει η Blackrock προκειμένου να θωρακιστούν με νέες προβλέψεις οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Και όλα αυτά την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για τις ελληνικές τράπεζες θα απαιτηθεί ελάχιστος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο 10% αντί 9% που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το πιστωτικό σύστημα προκειμένου να μπορέσει να δώσει λύσεις στα παραπάνω ζητήματα, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και οικονομικό επιτελείο που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τα εγχώρια τραπεζικά ζητήματα με τις Βρυξέλλες.
Άλλωστε και ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ότι όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο εντείνεται η ανησυχία των καταθετών και δεν αποκλείεται από αύριο το πρωί να δούμε μαζική φυγή καταθέσεων. Ήδη το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου εκτιμάται ότι εξέρευσαν από το πιστωτικό σύστημα καταθέσεις της τάξης των 10 δις. ευρώ.
Ποσά ωστόσο που κατευθύνθηκαν κυρίως στην πληρωμή υποχρεώσεων και λιγότερο σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τραπεζικοί παράγοντες αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούν γιατί ήδη η "αιμορραγία" των καταθέσεων, για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις γεγονός που αν συνδυαστεί με τα μέτρα λιτότητας και τη συρρίκνωση του εισοδήματος, δεν αναμένεται να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εγχώριας αποταμιευτικής βάση για αρκετά χρόνια.
http://www.axiaplus.gr/Images/4-trapezes.jpg