Νέες ρυθμίσεις δανείων
Μετά τις ρυθμίσεις δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, τράπεζες και οικονομικό επιτελείο εξετάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Του Κ. Παπαγρηγόρη
Την δυνατότητα, μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, να δώσουν, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνεια τους - κυρίως στεγαστικά, και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εξετάζουν σοβαρά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει λάβει ήδη την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καταλήξουν σε ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Όπως επισημαίνει στο axiaplus.gr επικεφαλής στεγαστικής πίστης σε ιδιωτική τράπεζα, "μπούσουλας" των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει η ρύθμιση που έχει ήδη ανακοινωθεί για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Μέχρι σήμερα όσες ρυθμίσεις δανείων έχουν γίνει σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι αποτέλεσμα της σχέσης του δανειολήπτη με την τράπεζά του. Κύριο χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων είναι η αύξηση της περιόδου αποπληρωμής αλλά και η εξασφάλιση περιόδου χάριτος ενός ή δύο ετών, με αντάλλαγμα την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένο ωστόσο επιτόκιο.
Σύμφωνα με την ίδια τραπεζική πηγή, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να αφορά όλους τους δανειολήπτες που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος, ενώ παρά τις δυνατότητες διαφοροποίησης που θα υπάρχουν από τράπεζα σε τράπεζα εκτιμάται ότι τελικά θα ισχύσουν κάποιοι κοινοί κανόνες.
Για παράδειγμα η διάρκεια αποπληρωμής ενός δανείου θα καθορίζεται από την ηλικία του δανειολήπτη, ενώ δεν θα ρυθμίζονται δάνεια των οποίων η δόση είναι πολύ χαμηλή ή δάνεια τα οποία έχουν εκταμιευτεί πριν από λίγους μήνες.
Μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών είναι προφανές ότι θα αποτελέσουν οι όροι αναχρηματοδότησης, καθώς μια ρύθμιση για να είναι ευνοϊκή για τον δανειολήπτη δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση του επιτοκίου δανεισμού.
Πάντως, το πρόβλημα με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων γίνεται ολοένα και εντονότερο, καθώς οι μειώσεις μισθών και η ανεργία οδηγούν τους δανειολήπτες σε αδιέξοδο. Ήδη, όπως ανακοίνωσε προχθές η ΤτΕ, με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου το 11,9% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετείται από τους κατόχους τους, όταν στο τέλος του 2010 ήταν 10,3% και τρία χρόνια πριν μόλις 5,3%.
Σημειώνεται ότι σε ρύθμιση από το πιστωτικό σύστημα έχουν οδηγηθεί το τελευταίο 12μήνο ένα στα τέσσερα δάνεια, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των "κόκκινων" δανείων, τα οποία προσεγγίζουν τα 32,4 δις. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο axiaplus.gr το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων τον τελευταίο χρόνο έχει φτάσει στο 20% με 25%, ενώ επισημαίνουν ότι οι όποιες διαφορές παρατηρούνται ανά τράπεζες αφορούν στην έκταση των ρυθμίσεων, το είδος των δανείων στα οποία γίνονται αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1