Τραπεζικές ζημιές 7,1 δισ.
Αν και δεν συμπεριέλαβαν κούρεμα των ομολόγων κατά 50% (με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου) οι ζημιές των τραπεζών ανέρχονται στο ποσό ρεκόρ των 7,1 δις. ευρώ. Θετική η αύξηση των προβλέψεων κατά 46,7%.Του Κ. Παπαγρηγόρη
Δραματική επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος για το εννεάμηνου του 2011, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, ζήτησαν και τελικά πέτυχαν, να μην εγγράψουν τις κεφαλαιακές απώλειες από το haircut του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.
Έτσι με την ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2011 και συμπεριλαμβανομένου του PSI κατά 21% που έτσι και αλλιώς είχε συμπεριεληφθεί ήδη από τα αποτελέσματα του εξαμήνου, οι ζημιές του πιστωτικού συστήματος ανέρχονται στο ποσό ρεκόρ των 7,1 δις. ευρώ από οριακά κέρδη (σχεδόν 200 χιλ. ευρώ περίπου) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές των δύο γαλλικών πια τραπεζών Emporiki Bank και Geniki Bank, 1,4 δις. ευρώ για την πρώτη και 617 εκατ. ευρώ για την δεύτερη, οι οποίες ωστόσο συμπεριέλαβαν στα αποτελέσματά τους το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.
Από πλευράς των εληνικοκυπριακών τραπεζών σημειώνεται ότι η μόνη που υιοθέτησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% ήδη από το εννεάμηνο αξιοποιώντας την δυνατότητα που τις δίνουν τα σημαντικά επαναλαμβανόμενα κέρδη της ήταν η Τράπεζα Κύπρου.
Το θετικό στοιχείο
Ίσως το μόνο θετικό στοιχείο που εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο του 2011 είναι η προσπάθεια των διοικήσεων να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων.
Έτσι είναι προφανής η πολιτική των υψηλών προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο η οποία συνεχίστηκε με εντόνότερο ρυθμό κατά το γ' τρίμηνο.
Συγκεκριμένα συνολικό οι προβλέψεις του πιστωτικού συστήματος ξεπέρασαν κατ' άτι στο εννεάμηνο τα 6 δις. ευρώ έναντι 4,1 δις ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 46,7%.
Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες τραπεζικές επιδόσεις, τα έσοδα από τόκους υπέστησαν υποχώρηση κατά 2,4% κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των καταθέσεων αλλά και της μείωσης του αριθμού των καταθέσεων ως απόλυτο μέγεθος.
Η πιστωτική επιβράδυνση του γ' τριμήνου μεταφράστηκε σε λιγότερες προμήθειες για τον κλάδο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, οριακά ωστόσο μειωμένες σε σχέση με το β' τρίμηνο (16,44%).
Για άλλο ένα τρίμηνο παρατηρούνται ανισότητες στα μεγέθη που αφορούν το βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες, το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε οριακά κατά 1,6% ενώ τα λειτουργικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε επίπεδο χρήσης (-3,1%) . Επισημαίνεται ακόμη ότι καμία τράπεζα δεν εμφανίζει προ φόρων και μετά από φόρους
κερδοφορία.
Συνολικά οι προβλέψεις από την συμμετοχή στο PSI διαμορφώθηκαν στα 7 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην περίπτωση που οι τράπεζες υιοθετούσαν στο σύνολό τους το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου κατά 50% οι ζημιές στο πιστωτικό σύστημα θα ξεπερνούσαν τα 15 δις. ευρώ.
Και σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την διαγνωστική μελέτη της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων, η γνωστοποίηση του οποίου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αμερικάνικος ελεγκτικός οίκος θα ζητήσεις νέες προβλέψεις της τάξης των 15 δις ευρώ ώστε να κριθεί επαρκής ο βαθμός θωράκισης του πιστωτικού συστήματος. Ως εκ τούτου προσθέτουν, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι τέτοιο που δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση από τις ίδιες τις τράπεζες ανοίγοντας διάπλατα πλέον την πύλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1