Χείρα βοηθείας
"Ανάσα ρευστότητας" χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες τα χθεσινά μέτρα της ΕΚΤ, την ώρα που οι εκροές των καταθέσεων ξεπερνούν τα 60 δις. από τις αρχές του 2010 και τα "δανεικά" από ΕΚΤ και ΤτΕ τα 110 δις ευρώ.Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΙκανοποίηση προκάλεσαν στις τάξεις των ελλήνων τραπεζιτών τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αρκετά τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στο axiaplus.gr, ανέφεραν ότι οι νέες συνθήκες που επιχειρεί να δρομολογήσει ο νέος Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι σε ότι αφορά στην παροχή ρευστότητας, αναμένεται να προσφέρουν μια βαθιά "ανάσα" στης ελληνικές τράπεζες.
Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα που αφορούν στην χαλάρωση των κριτηρίων για τις εγγυήσεις που πρέπει να καταθέτουν οι τράπεζες ώστε να λαμβάνουν δάνεια, στην αποδοχή ως εχεγγύων για παροχή ρευστότητας καλυμμένα ομόλογα τραπεζών, με αξιολόγηση Α καθώς και τραπεζικά δάνεια με συγκεκριμένα κριτήρια και βεβαίως στη μείωση στο 1% από 2% του συντελεστής "ασφαλείας", δηλαδή του ποσοστού των καταθέσεων που είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να διατηρούν στις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες.
Το βασικότερο όφέλος που θα αποκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η δυνατότητα να περιορίσουν την χρήση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, του ELA, καθώς διευρύνεται η γκάμα των εγγυήσεων που μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα την λήψη "φθηνότερης" ρευστότητας.
Μαζική προσφυγή στον ELAΟι ελληνικές τράπεζες, μην έχοντας άλλη επιλογή προσφεύγουν μαζικά στον ELA τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα ο δανεισμός τους να ανέρχεται στα 36,25 δισ. στα τέλη Οκτωβρίου από 26,5 δισ. στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες άντλησαν 9,69 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο ενώ ένα μήνα πριν είχαν δανειστεί επιπλέον 20,1 δισ.ευρώ.
Για τον ίδιο μήνα ο δανεισμός από την ΕΚΤ υποχώρησε 4,3% στα 74,3 δισ. ευρώ από 77,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 93,09 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ και την ΤτΕ 110,5 δις. ευρώ και ουσιαστική λύση στο ζήτημα της μειωμένης ρευστότητας δεν μπορούν να βρουν λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας καταθέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο η εγχώρια αποταμιευτική βάση σημείωσε σε απόλυτο νούμερο, την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση όλων των εποχών καθώς οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε 6,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 176,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ από την αρχή του έτους παρουσιάζουν μείωση κατά 33,2 δισ. ευρώ ή 15,8%. Από τις αρχές του 2010 οι συνολικές εκροές καταθέσεων υπερβαίνουν τα 60 δις. ευρώ!!!
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1