Οι αθώοι ξένοι οίκοι
Το "άγριο" σορτάρισμα της Eurobank και της Alpha Bank από το hedge fund Fortelus, αλλά κυρίως η συμπεριφορά των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προκαλούν δεύτερες σκέψεις.
Του Αντώνη Τάντουλου Κάθε φορά που σε μια χρηματιστηριακή και όχι μόνο αγορά παρατηρούνται παράδοξα φαινόμενα ή έντονες ενδείξεις κερδοσκοπίας και σπέκουλας, η πρώτη κατεύθυνση στην οποία αναζητούν τους "ενόχους" όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες διαχειριστές και traders δεν είναι άλλη από αυτή των διεθνών επενδυτικών οίκων.
Εκείνων, δηλαδή, που επί της ουσίας κινούν τον μηχανισμό με τη ρευστότητά τους, παράλληλα εκπροσωπούν μια σειρά από αγνώστου ταυτότητος hedge funds και βέβαια συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις και διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των οίκων απαντούν με την κλασική ατάκα που λέει πως οι μεγάλοι και ισχυροί είναι πάντα τα… εύκολα θύματα, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας έθεσε την Deutsche Bank εκτός συναλλαγών για διάστημα έξι μηνών με την κατηγορία της χειραγώγησης.
Μεγάλη "καμπάνα" Πιο συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε ξένη χρηματιστηριακή εταιρεία στη Νότια Κορέα επέβαλαν οι αρχές της χώρας στην Deutsche Bank υπό την αιτιολογία ότι στις 11 Νοεμβρίου προκάλεσε στην αγορά απώλεια 26 δισ. δολαρίων. Η ποινή που επιβλήθηκε στην D.B. είναι απαγόρευση της διαπραγμάτευσης των μετοχών και παραγώγων για τον δικό της λογαριασμό στη χώρα για ένα εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Μάλιστα, η επιτροπή θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν πέντε εργαζόμενους της τράπεζας.
Στις 11 Νοεμβρίου του 2010 η υποχώρηση του δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ανάγκασε τις χρηματιστηριακές αρχές να περιορίσουν τον αριθμό των συμβολαίων παραγώγων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές
Ενώ λίγο νωρίτερα, οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν στέλεχος της Credit Suisse, που μάλιστα είναι ελληνικής καταγωγής, με την κατηγορία πως παρείχε στους πελάτες του συμβουλές φοροδιαφυγής.
Και βέβαια η λίστα με τα μεγάλα ονόματα των εμπλεκομένων δεν σταματά εδώ, με πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό την προ ετών κίνηση της Goldman Sachs, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια αγορά ομολόγων, για να επικαλεστεί τελικά λάθος.
Τα… περίεργα Αναλυτικότερα, λοιπόν, και για να επανέλθουμε στα του οίκου μας, μια σειρά περιστατικών, όπως το "άγριο" σορτάρισμα της Eurobank και της Alpha Bank από το hedge fund Fortelus, αλλά κυρίως η συμπεριφορά των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προκαλούν δεύτερες σκέψεις. Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς αναρωτιούνται ποια είναι, αλλά και αν υπάρχουν στεγανά στα διεθνή επενδυτικά "σπίτια", όταν αυτά έχουν, για παράδειγμα, ρόλο και χρηματιστή (βλέπε remote members) και συμβούλου (βλέπε ανάδοχοι και σύμβουλοι για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου).
Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή remote members στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η Citigroup με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 3,4%, η θυγατρική της Credit Agricole, Ceuvreux, με μερίδιο 3,18%, η UBS με μερίδιο 2,95%, η HSBC με 2,76% και ακολουθούν η Merrill Lynch-Bank of America με 1,58% και η Credit Suisse με μερίδιο 1,51%. Οπως επίσης πρέπει να σημειωθεί πως οι ξένοι διαχειριστές, ακόμα και τα ίδια τα "prop desks" των οίκων, χρησιμοποιούν και τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες και κυρίως τις τραπεζικές.
Τα αναγραφόμενα, ειδήσεις και σχόλια, βασίζονται αποκλειστικά σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν αποτελούν πρόταση ή προτροπή για οποιαδήποτε επένδυση και για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων αξιών.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=1066&nt=6&lang=1