Το "Εκδοτικό Δικαίωμα" της ΕΤΕΟ πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και αυτό για όσους γνωρίζουν εις βάθος την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και τι συνεπάγεται, σημαίνει πως οι όποιες εξελίξεις (εκλογές, ανασχηματισμός, ή κάτι πιο πολύπλοκο) είναι μπροστά μας. Και την ίδια στιγμή οι ξένοι επιτηρητές μας έχουν τραβήξει κόκκινες γραμμές και η μόνη διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι πως αυτή την φορά δεν πρόκειται να μας αφήσουν να τις παρακάμψουμε.
Παράλληλα στο οικονομικό παρασκήνιο άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, κυρίως όμως έχουν αντιληφθεί πως έρχεται θέλοντας και μη το timing για εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, επιμένουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συγκέντρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η μόνη λύση. Η άλλη είναι να δεχτεί κάποια Ελληνική τράπεζα επιθετική εξαγορά, εξέλιξη που δεν είναι μεν απλό να συμβεί, δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί ειδικά αν οι κεφαλαιοποιήσεις συνεχίσουν να κατρακυλούν κατ' αυτόν τον τρόπο.
Θυμίζουν δε την εποχή του 1929 όταν οι πιστωτές μας είχαν απαιτήσει να τους δώσουμε την Εθνική. Τελικά δεν ενδώσαμε στις πιέσεις όμως η ΕΤΕ έχασε τότε το λεγόμενο "Εκδοτικό Δικαίωμα", δηλαδή έπαψε να έχει το προνόμιο να "κόβει" χρήμα και το οποίο έκτοτε πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα και στο σύγχρονο όσο και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορούμε προφανώς να το προβλέψουμε. Εκείνο πάντως που σίγουρα συμβαίνει είναι πως στο πίσω μέρος του μυαλού των τραπεζιτών υπάρχει και η "έξωθεν απειλή" και οι συγχωνεύσεις, έστω και αν παραμένουν τεχνικής και άλλης φύσεως δυσκολίες.
Σύμφωνα μάλιστα με φήμες των τελευταίων ημερών που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει ευρύτερα στην χρηματιστηριακή αγορά, οι ζυμώσεις στις Ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται. Η αγορά πιστεύει πως το πιθανότερο-αλλά και το ευκολότερο να υλοποιηθεί-σενάριο, είναι η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank. Ενώ το θέμα των ποσοστών που θα προκύψουν από ένα τέτοιο σχήμα για το δημόσιο και τον βασικό μέτοχο της Eurobank φαίνεται να ξεπερνιέται, αν η ΕΤΕ "κατέβει στο γήπεδο" έχοντας μαζί της και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αναλυτικότερα και με δεδομένο ο κ. Σ. Λάτσης ελέγχει πάνω από το 40% της τράπεζάς του και το δημόσιο ελέγχει με το ζόρι το 15% της Εθνικής, μια συγχώνευση θα καθιστούσε μεγαλομέτοχο τον πρώτο. Ομως η Εθνική όντας μεγαλύτερη τράπεζα από την Eurobank και με την προσθήκη και του Τ.Τ. δεν θα προκαλέσει τόσο μεγάλη μείωση στο υπάρχον ποσοστό του Δημοσίου, με τους ιδίους κύκλους να εκτιμούν πως τα ποσοστά των δυο πλευρών θα διαμορφώνουν στο 30% περίπου.
Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική απόφαση αλλά κατά πάσα πιθανότητα αν και εφόσον προχωρήσει το σενάριο και σε αυτό δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Διότι η Εθνική μπορεί να έχει χάσει το "Εκδοτικό Δικαίωμα" έχει όμως δικαίωμα να στρέψει αλλού το βλέμμα της μετά την άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση συγχώνευσης.
Α. Τάντουλος
Τα αναγραφόμενα, ειδήσεις και σχόλια, βασίζονται αποκλειστικά σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν αποτελούν πρόταση ή προτροπή για οποιαδήποτε επένδυση και για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων αξιών.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=1066&nt=6&lang=1