ΟΛΟΙ ΛΟΥΚΑ...ΠΛΗΝ 38 Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή. 255 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και 38 βουλευτές αρνήθηκαν από τους 293 που ψήφισαν
Τελευταία Ενημέρωση: 19:13
Με 255 ψήφους υπέρ η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Καταψήφισε τη νέα κυβέρνηση ο Τσετίν Μάντατζη του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ.Κατσούρας.
Δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ κ.Καμμένος. Θετική ψήφο έδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Λιάνης.
Λ.Παπαδήμος: Αναγκαία η παραμονή της χώρας στο ευρώ
Κάθε μια από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία "κλείνει" η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ εστίασε για άλλη μία φορά και όπως ανέφερε, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τιτάνιο έργο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
"Είμαι αισιόδοξος πως η ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει", επεσήμανε ο κος Παπαδήμος πό το Βήμα της Βουλής.
Η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα , δήλωσε και προσέθεσε πως οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων αλληλεπιδρούν με τα δημοσιονομικά.
Λίγο νωρίτερα ο ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζέλος δήλωσε πως οι μισθοί του Δημοσίου θα καταβληθούν πλήρως ,αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες.
Η κυβέρνηση αυτή έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει και να κατευθύνει την γενική πολιτική της χώρας, δεν υπάρχει κενό εξουσίας, επεσήμανε.
Νωρίτερα μεταδίδαμε:
Εν τω μεταξύ την απόφαση του να καταψηφίσει την κυβέρνηση, ανακοίνωσε πριν από το λίγο από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. Στην ομιλία του χαρακτήρισε την κυβέρνηση "μηντιακό δημιούργημα".
Παράλληλα, την απόφαση να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθη).
Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, θα περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση Παπαδήμου, όχι όμως και τους υπουργούς που συμμετέχουν σε αυτή και "υπηρέτησαν την χουντική Δεξιά ή είναι γνήσιοι απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος".
Αυτό αναφέρει ο κ. Καστανίδης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ερμηνεύει την ψήφο του και καθιστά σαφή τη θέση του ότι για μεν την κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας πως αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον του.
Εξηγεί, όμως, πως "αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας".
Α. Σαμαράς: Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου και όχι οι προσωπικές δεσμεύουν τη χώρα
Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου και όχι οι προσωπικές δηλώσεις δεσμεύουν τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει όσα νομοσχέδια συμφωνεί και θα καταψηφίσει αυτά με τα οποία διαφωνεί.
Ο ίδιος χαρακτήρησε μεταβατικού και ειδικού σκοπού την κυβέρνηση συνεργασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι συγκυβέρνηση. Είναι προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της από την Ευρωζώνη".
Για άλλη μια φορά ο κος. Σαμαράς εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του ως προ το χρόνο των βουλευτικών εκλογών λέγοντας: "Αν κάποιοι επιχειρήσουν να παρατείνουν το βίο αυτής της κυβέρνησης θα υποκινήσουν την κοινωνική έκρηξη. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή".
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε στις απόψεις του ότι η ακολουθούμενη πολιτική έχει βαθύνει την ύφεση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φταίει μόνον η κακή εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και η κακή συνταγή του προγράμματος. Και δεν το λέμε για να αντιδικήσουμε με κανέναν, αλλά για να βγουν οι στόχοι. Η πολιτική αυτή πρέπει ν' αλλάξει όχι για να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές μας, αλλά για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αυτές. Διαφωνήσαμε εκεί που διαφωνήσαμε, αλλά εμπόδια δεν βάλαμε».
Τεκμηριώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τα αποτελέσματα του τελευταίου δεκαμήνου, σύμφωνα με τα οποία «όλες οι κατηγορίες φόρων όπου ανέβηκαν οι συντελεστές, οδήγησαν σε μικρότερα έσοδα. Αντί για αύξηση 8% από την είσπραξη φόρων, έχουμε μείωση κατά 4,1%».
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, «αλλά να μη φύγουμε από το κοινό πλαίσιο της πολιτικής: Αν κάτι είναι σωστό θα το ψηφίσουμε, αλλά όχι αν διαφωνούμε. Θα μπορούμε να άρουμε ορισμένα αδιέξοδα: Θα υποστηρίξουμε την απελευθέρωση των ταξί με πληθυσμιακά κριτήρια - κάτι με το οποίο συμφωνούν και άλλα κόμματα και συμφωνούσε και ο υπουργός Μεταφορών πριν από τον κ. Ραγκούση.
Απελευθέρωση με πληθυσμιακά κριτήρια ψηφίζουμε και αύριο. Άλλο πράγμα όμως η απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα για όποιον το επιθυμεί και άλλο η δημιουργία καρτέλ. Ναι στη μείωση του φαρμακευτικού κόστους αλλά όχι στο θάνατο του μικρομεσαίου φαρμακοποιού. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός με την δημιουργία καρτέλ; Πού τελειώνει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και πού αρχίζει η δημιουργία καρτέλ; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί», υποστήριξε.
Φ. Κουβέλης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά είμαστε εδώ με προτάσεις
Δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανεξάρτητος βουλευτής Φ. Κουβέλης, ξεκαθάρισε μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα: ''Δεν περιοριζόμαστε στο όχι, θα είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις να συνεισφέρουμε προκειμένου να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα οδηγούν την χώρα σε πορεία διεξόδου και θα στηρίζουν την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο πάντα του σταθερού στόχου της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη''.
Εξηγώντας τη θέση του για τη νέα κυβέρνηση ανέφερε πως αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση, στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις, με το δεδομένο ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική.
Πρόσθεσε, πως ο νέος πρωθυπουργός ως πρόσωπο έχει θετικό πρόσημο, καλείται όμως, να την αναπτύξει πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος που είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο που κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από την σύνθεση της κυβέρνησης, κυρίως όμως από τον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν οι δύο βασικοί εταίροι της κυβέρνησης, ο ένας σαν να μην έφυγε κι ο άλλος σαν να μην ήρθε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουβέλης έθεσε τους βασικούς πολιτικούς λόγους για τους οποίους σε συνδυασμό με την θεσμική ανακολουθία που υπήρξε θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ αυτών: για το ποια μέτρα θα υπάρξουν για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για το πώς θα γίνει η συμβολή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για το αν ο τρόπος υλοποίησης της σύμβασης θα συνιστά βαριά εποπτεία της χώρας.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ''πρωταρχική ανάγκη'' να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας γιατί μια κοινωνία διαλυμένη δεν μπορεί να βρει τρόπους διεξόδου.
Δ. Αβραμόπουλος: Συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη η αποστολή της νέας κυβέρνησης,
"Αυτή η κυβέρνηση θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας", προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Η αποστολή της, επανέλαβε, είναι συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη και οφείλει κατά τον κ. Αβραμόπουλο, να προσηλωθεί στους καθορισμένους στόχους της: Την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπογραφή της συμφωνίας που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών και μετά εκλογές.
Απαντώντας σε εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός 'Αμυνας σημείωσε πως "την κυβέρνηση την επέβαλε η εθνική ανάγκη μπροστά στο γκρεμό, ο κίνδυνος της εξόδου μας από την ευρωζώνη και του κοινωνικού χάους. Η συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη και η επικράτηση πνεύματος πολιτικής συνεννόησης χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να πετύχουμε καλλιεργώντας την συνείδηση πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος".
Χαιρέτισε το γεγονός ότι "οι Ένοπλες Δυνάμεις με αξιοπρέπεια και έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, δεν επηρεάζονται από τα όσα έχουν συμβεί και παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο καθήκον τους: η Ελλάδα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής", ενώ διαβεβαίωσε πως η προσήλωση στης χώρας στο δόγμα του ΝΑΤΟ και στις διεθνείς αποστολές του, αποτελεί "αταλάντευτη επιλογή".
"Διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας, όπως αυτή με το Ισραήλ που διαμορφώνει νέα δεδομένα και βέβαια είναι και παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή", είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα και δίπλα στην Κύπρο, στην οποία μεταβαίνει και ο ίδιος αύριο.
Γ. Καρατζαφέρης: "Ναι" στην κυβέρνηση χωρίς αστερίσκους
"Ναι" στην κυβέρνηση Παπαδήμου "χωρίς αστερίσκους, βέτο και προϋποθέσεις και χωρίς ναρκοθετήσεις και υπονομεύσεις", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ευχόμενος "καλό δρόμο" στον πρωθυπουργό.
Κάλεσε δε τους υπουργούς τους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους για να ενισχυθεί αυτή η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως "θα ενισχυθεί μόνο αν δεν υπονομεύεται από ιδιοτέλειες, από στημένες αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος".
Θεώρησε, επίσης, ευτύχημα το γεγονός ότι πρώτα ορκίστηκε και μετά παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός γιατί "μετά από όσα ακούστηκαν αυτό το διήμερο, θα τον ψάχναμε".
Αναφερόμενος στο θέμα της συνυπογραφής της συμφωνίας, από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο να μεταβιβάσει προς τους εταίρους μας πως "υπογραφή δεν χρειάζεται", γιατί οι Έλληνες και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνησή του "έχουν και μπέσα και φιλότιμο".
Σχετικά με την ημερομηνία λήξης αυτής της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Μάλιστα τόνισε πως η συμβολή του κ. Παπαδήμου, στην άρση του αδιεξόδου θα είναι επιτυχής με βάση και την ταχύτητα επίτευξης του στόχου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, εξάλλου, προς τον κ. Παπαδήμο να μην "αγγίξει" το θέμα της απόφασης της Χάγης και πρόσθεσε πως δεν είναι γενναίο εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων "ένα θέμα που θα ακολουθεί το θέμα του έθνους για πολλές δεκαετίες να φορτωθεί σε έναν άνθρωπο που ήρθε για τρεις μήνες, για άλλο σκοπό". "Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε τη λογική που ακούστηκε χθες για το μέγιστο θέμα της Μακεδονίας της Ελλάδος", ξεκαθάρισε.
Επίσης, έκανε λόγο και για το θέμα της μετανάστευσης για να πει πως την επόμενη ημέρα που δεν θα είναι αυτή η μεταβατική κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ "που θα είναι στην κυβέρνηση με περισσότερα μέλη θα το λύσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα".
Καταλήγοντας, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως πληροφορήθηκε ότι ο κ. Ερντογάν δια των οργάνων του δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος που συμμετέχει το κόμμα του σε αυτή την κυβέρνηση και πρόσθεσε:"Από τη στιγμή που οι Τούρκοι δεν με θέλουν στην κυβέρνηση, αισθάνομαι ότι έχω πετύχει".
Τ. Γιαννίτσης: Στήριξη στο Λ. Παπαδήμο
Πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα αφανή πόλεμο που γίνεται κατά του πρωθυπουργού, μέσα και έξω από την χώρα.
"Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο", τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.
Ταυτόχρονα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι "το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις".
"Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης", σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε:
"Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ακόμα και αν η μάχη χαθεί. Και άλλοτε το έκανα. Αισιοδοξώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της και θα παραδώσει στο πολιτικό σύστημα". Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την "ανάγκη συνεννόησης για να βρούμε λύσεις, που, μετά την ανάσα της Παρασκευής, θα μας οδηγήσουν να βρούμε και άλλες ανάσες", προσθέτοντας ότι "ακούω φωνές που, μη έχοντας τι να πουν, σκαρφίζονται διάφορα για το χρόνο των εκλογών".
Ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε όσους μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι "η εθνική κυριαρχία κερδίζεται με πολιτικές που προσφεύγουν λιγότερο στα δάνεια, με πολιτικές που κατανοούν μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση". "Στην χώρα μας είναι οι ίδιες φωνές που καταγγέλλουν την παγκοσμιοποίηση και ζητούν νέες πολιτικές που απαιτούν νέα δάνεια και εξαρτήσεις",είπε.
Τέλος αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του προσδιόρισε πέντε άξονες:Βελτίωση της λειτουργίας του "Καλλικράτη" και χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, επενδύσεις για τη τόνωση της απασχόλησης,συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη κοινωνική δράση.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1