Δάντης έγραψε:
Και να επαναλαβω μια προσωπικη μου απορια που δημιουργει εντάσεις οταν την λεω..γιατι ολοι ειναι αριστεροι με τους αλλους και τα λεφτα των αλλων, αλλα δεξιοι με τα δικα τους..
Αν θελουμε να μιλαμε για πραγματικά φιλελευθερη και προοδευτικη κοινωνια τοτε ΔΕΝ θα επρεπε να υπάρχει ο θεσμος της κληρονομιάς..Γιατι το παιδι καποιου να ξεκινα απο πλεονεκτικη θεση, αξιζει δεν αξιζει, και ενος αλλου απο μειονεκτικη?
Αυτο διαστρεφει αμεσως την αξιοκρατία και ειναι πηγη πολλων δεινων..ετσι μονο οι ικανοι αλλα και κληρονομοι περιουσίας μπορουν να διακριθουν , οι αλλοι που μπορει να ναι το ιδιο ή περισσοτερο ικανοι, δεν μπορουν..Φτιαχνεις κατι δημιουργεις , γιατι να πάει στο παιδι και οχι σε ενα νοσοκομειο ή σχολειο? και ολοι να ξεκιναν απο το μηδεν..
Για να το ακουσουν αυτο οι δηθεν προοδευτικοι ή οι νεοπλουτοι και να δειτε τι γινεται...
Πάνο μου εγώ συμφωνώ. Να μην ξεκινήσω από πλεονεκτική θέση. Αλλά βέβαια θα πρέπει να μου αιτιολογήσεις γιατί αυτός που δεν πρέπει να ξεκινάει από πλεονεκτική θέση είμαι εγώ με 17 στρ, βράχο και δεν είναι ο Πάγκαλος με τα 50 ακίνητα. Γιατί όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ μου Πάνο, το ότι ο παππούς μου ή η γιαγιά μου ή ο πατέρας μου και η μάνα μου ή ακόμη και ο προπαππούς μου αγόρασαν κάτι και το παρέδωσαν σε μια άλλη γενιά, το έκαναν γιατί έτσι όριζε ο νόμος. Τώρα, άσχετα αν τον νόμο τον έκαναν αυτοί που όλοι αυτοί οι πρόγονοί μου ψήφισαν, κάτι το οποίο δεν αμφισβητώ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το μέτρο είναι οριζόντιο. Γιατί ο Πάγκαλος αν πουλήσει 25, στο παιδί του θα μείνουν άλλα 25 για να αποπληρώνει τον νταβατζή κράτος, αν όμως εγώ, που μου στέρησαν και το δικαίωμα στην εργασία (ή διαφωνείς, έτσι όπως καταντήσαμε;) πουλήσω το 1 που έχω, τότε θα αποπληρώσω το 1 που είχα και δε θα έχω καθόλου. Αυτό πώς το βλέπεις; Αξιοκρατία; Ή του Πάγκαλου ο παππούς ήταν πιο εργατικός; (Ο Πάγκαλος αποτελεί απλό παράδειγμα, είναι πολλοί σαν κι αυτόν).
Όσο για την αναφορά σου στο εργοστάσιο, νομίζω ότι το παράδειγμα είναι ολίγον ατυχές. Αν πάλι μιλάς για λειτουργικό εργοστάσιο μπορούμε να το συζητήσουμε. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιόν ακριβώς λόγο όταν εγώ έχω έναν τοίχο, το κράτος θεωρεί αυτομάτως ότι χτυπάω το κεφάλι μου. Δηλαδή δεν παίζει απλώς να κάθομαι και να τον κοιτάω τον τοίχο; Κι άντε, το κράτος θέλει παραγωγικότητα και μου λέει, αξιοποίησέ το. Γιατί το κράτος μου βάζει ένα δημόσιο λειτουργό ο οποίος μου ζητάει μίζα; Ακόμη και τώρα; Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορώ εγώ να ασπαστώ την άποψη αυτού του μοντέλου ανάπτυξης που θέλουν να περάσουν αυτοί οι μιζαδόροι; Γιατί να μη γίνω σαν και αυτούς; Πιο καλά δεν περνάν αυτοί; Φταίω εγώ που μου δείχνουν ότι αν γίνω μιζαδόρος θα περνάω καλύτερα; Αυτά είπα παραπάνω.