Χρησιμοποιώ το διάγραμμα της ΣΩΛΚ για να επεξηγήσω το σκεπτικό του συνοπτικού δείκτη που παρουσιάζω.
Η κορυφή του ιστογράμματος με το χρωματισμό της καμπύλης σε πράσινο ή κόκκινο δείχνει τη βραχυχρόνια τάση που χρησιμοποιείται για swing trades. Αυτό απεικονίζεται και με διαφορετική μορφή με το χρωματισμό του υποβάθρου του διαγράμματος τιμών.
Η πορεία και το μέγεθος μίας τάσης μετριόνται με τη κλίμακα του κάτω διαγράμματος, δηλαδή με το κλείσιμο της Παρασκευής η ΣΩΛΚ ήταν –2,35.
Οι κουκίδες πάνω στη γραμμή μηδέν είναι πράσινες ή κόκκινες ανάλογα με την τάση, και κυανές όταν αλλάζει κάθε περίοδος τάσης. Η αλλαγή τάσης χαρακτηρίζεται επίσης και με τα κείμενα Buy ή Sell.
Τα χρώματα των κάθετων γραμμών του ιστογράμματος είναι πράσινα ή κόκκινα όταν ταυτίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι διάφοροι δείκτες που χρησιμοποιώ για τη δημιουργία του ιστογράμματος. Οι κίτρινες γραμμές εμφανίζονται όταν υπάρχει περίπου ισοδυναμία στους θετικούς και αρνητικούς δείκτες, που συντελούν στη δημιουργία του ιστογράμματος.
Είναι εμφανές ότι περίοδοι που η κεντρική τάση είναι είτε ανοδική είτε πτωτική υπάρχουν ημέρες που έχουν αντίστροφή πορεία, ιδιαίτερα όταν η τάση είναι φθίνουσα και βαίνει προς αντιστροφή. Αυτό το χρησιμοποιώ για σταδιακή μείωση της θέσης μου. Με το ίδιο σκεπτικό όταν ανοίγω μία θέση, το μέγεθός της είναι συνάρτηση του δείκτη.

Ο συνοπτικός δείκτης που παρουσιάζω εδώ είναι συνέχεια του γνωστού, σε μερικούς φίλους, δείκτη με τα βελάκια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας του λογισμικού που χρησιμοποιώ μου έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσω πολύ πιο σύνθετους κώδικες και αποτελούν τη βάση του καθημερινού μου intraday και flash trading.