neoforum.gr

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 04, 2011 1:02 pm 
Χωρίς σύνδεση

4 ΔΕΚ 2011

Μπαμπά τι είναι χούντα;

Μπαμπά εσύ πρόλαβες τη χούντα ?
Ναι παιδί μου …
Μπαμπά τι ακριβώς ήτανε η χούντα ?
Τι μου θυμίζεις τώρα παιδί μου… μαύρες μέρες, ένα τσούρμο ντόπιοι αλήτες που χρηματοδοτήθηκαν και βοηθήθηκαν από ξένες δυνάμεις κατέλαβαν με τη βία την εξουσία, καταστρατήγησαν το σύνταγμα και κατάργησαν τη δημοκρατία.

Ήτανε πολλοί αυτοί μπαμπά ?
Όχι παιδί μου καμία τρακοσαριά ξεπουλημένα τομάρια και πράκτορες, καμιά χιλιάδα επιχειρηματίες, εφοπλιστές και μεγαλοαπατεώνες, καμιά πενηνταριά χιλιάδες “ημέτεροι” και παρατρεχάμενοι, μια θλιβερή μειοψηφία δηλαδή παιδί μου ….

Και πώς κατάφεραν να καταργήσουν τη δημοκρατία αφού ήταν τόσο λίγοι ρε μπαμπά ? η δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα των πολλών ? γιατί δεν αντιδράσατε εσείς οι πολλοί ?

Γιατί επέβαλαν “στρατιωτικό νόμο” παιδί μου …
Τι σημαίνει αυτό μπαμπά ?

Σημαίνει ότι ο πολίτης θεωρήται “εσωτερικός εχθρός” του κράτους και εναντίον του επιστρατεύεται η αστυνομία, όλα αστυνομοκρατούνται, η αστυνομία έχει απόλυτη εξουσία να δικάσει και να εκτελέσει κάθε ύποπτο, παντού έλεγχοι και αστυνομική αυθαιρεσία, βία και τρομοκρατία, παιδί μου μαύρες μέρες …. τι μου θύμησες τώρα …

Μα πατέρα οι αστυνομικοί δεν είναι παιδιά του λαού, των απλών ανθρώπων ?
Ναι παιδί μου έχουν γονείς απλούς ανθρώπους, αλλά διαλέγουν να γίνουν μισθοφόροι φύλακες άγγελοι των “εχόντων” και “κρατούντων”, το ξέρουν αυτό όταν διαλέγουν τη δουλειά αυτή, είναι απλά πολύ φτηνά ξεπουλημένοι, συνήθως έχουν κόμπλεξ εξουσίας και δεν είναι μόνο ο μισθός το κίνητρο … παιδί μου πάντα υπάρχουν άνθρωποι που ξεπουλιούνται, άλλοι το κάνουν ακριβά, άλλοι πολύ φτηνά, πάντως κανείς δεν έγινε αστυνομικός με το ζόρι ….

Και γιατί έγινε η χούντα μπαμπά ?
Γιατί όλοι αυτοί οι ξεπουλημένοι ήθελαν να πλουτίσουν και για να πλουτίσει κάποιος υπερβολικά και γρήγορα παιδί μου πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτόν που δουλεύει ή να κλέψει ….

Και με ποιόν τρόπο πλούτισαν αυτοί, σε τι τους βοήθησε η χούντα ?
Παιδί μου όταν γίνεται μια χούντα νομοθετούν αυτοί που την κάνουν και έτσι μπορούν να καταστρατηγήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα ώστε να γίνει φτηνή η εργασία και να κερδίζουν περισσότερα, όταν μια χούντα ξεπουλάει σε ξένους κυριαρχικά δικαιώματα κάποιοι παίρνουν μίζες, όταν καταργούνται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν υπάρχει τρόπος διεκδίκησης και το κυριότερο όλοι οι μεγαλοαπατεώνες που χρόνια πριν έκαναν κομπίνες και έκλεβαν τον λαό ήταν φυσικά τσιράκια τους και ξεπλύθηκε όλο το κλεμμένο χρήμα και αμνηστεύτηκε κάθε ποινικό αδίκημα ….

Και σεις γιατί το ανεχτήκατε αυτό μπαμπά ? Όση αστυνομία και να είχε αν βγαίνατε όλοι μαζί στο δρόμο θα τους παίρνατε φαλάγγι …

Ναι δίκιο έχεις παιδί μου αλλά μας είχαν χωρίσει σε “ημέτερους”, σε κλάδους, σε φατρίες κλπ πέταγαν μια υπόσχεση και ένα ξεροκόμματο σε κάθε κομμάτι τις κοινωνίας και οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ φρόντιζαν να σπέρνουν διχόνοιες, κοιμηθήκαμε μπροστά στην τηλεόραση παιδί μου …

Μα οι δημοσιογράφοι ήταν με τη χούντα πατέρα ?
Ναι παιδί μου δυστυχώς τα ΜΜΕ ανήκαν στα λαμόγια – συνεργάτες της χούντας και οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι ήταν πιστά σκυλιά του συστήματος που μάλιστα αποκαλούσαν την χούντα ως “μόνη λύση για την πατρίδα”, ως “αναγκαία για την διάσωση της χώρας” και μάλιστα κανείς δεν την ονόμαζε χούντα, “επανάσταση” την έλεγαν, έλεγαν περίπου πως ήταν “αυτονόητο να γίνει” και μετά από λίγο καιρό άρχισαν να την αποκαλούν και δημοκρατία …

Και η αριστερά μπαμπά, πως άφησε η αριστερά να γίνει αυτό ?

Αχ παιδί μου …. η αριστερά είχε διαιρεθεί σε κομμάτια και αποκόμματα, κάποιοι πέρασαν στην παρανομία, κάποιοι διαπραγματευόντουσαν την “νομιμοποίηση” τους και κάποιοι το έπαιξαν “μετριοπαθείς”, καταδίκαζαν τη βία από όπου και αν προέρχεται, αποκήρυξαν κινητοποιήσεις που είχαν συγκρούσεις άμεσες με την αστυνομία, αποκάλεσαν προβοκάτορες κάποιους γνήσιους αγωνιστές που δεν φόρεσαν το καπέλο των κομμάτων τους …. άστα να πάνε …

Θες να πεις πως η αριστερά είχε ξεπουληθεί και αυτή πατέρα ?
Όχι δε θέλω να το πω, δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά δε μπορώ και να σου εξηγήσω γιατί ούτε γω έχω καταλάβει ακόμη πως η αριστερά εγκατέλειψε την εργατική τάξη στα νύχια της χούντας …

Και γιατί δεν πήρατε τα όπλα, αφού με τα όπλα σας κράταγαν δέσμιους πατέρα ?
Κάποιοι τα πήραν παιδί μου αλλά ήταν “τρομοκράτες” και η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικά ορθή πράξη για ένα δημοκράτη παιδί μου !

Μα τι θα πει αυτό ρε μπαμπά πάλι είναι δηλαδή πολιτικά ορθό να σου επιβάλλον κάτι με τη βία, δηλαδή να σε τρομοκρατούν, και συ να μην αμύνεσαι για να μην σε αποκαλέσουν τρομοκράτη οι αρχητρομοκράτες ? Τι σκατά είναι αυτή η πολιτική ορθότητα δεν σε καταλαβαίνω ρε πατέρα …

Ε χμ να δηλαδή ε πολιτικά ορθό είναι να ….. είναι να χρησιμοποιείς νόμιμα μέσα για να …..

Μα τί λες ρε μπαμπά αφού είπες πως η χούντα νομοθετούσε αυθαίρετα πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις νόμιμα μέσα εναντίων της ?

Ε να δηλαδή εεεε χμ κοίτα εγω δεν είμαι πολύ καλός σε αυτά αλλά εεε τέλος πάντων είσαι μικρός ακόμη για να καταλάβεις τέτοιες έννοιες, εγώ είμαι πολιτικά ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος τελεία και παύλα !

Όλα αυτά τα έζησες πατέρα και δεν έχεις ενοχές που τα ανέχτηκες εσύ ο δημοκράτης ?
Τα έζησα παιδί μου αλλά …… δεν έκανα εγώ για ήρωας παιδί μου … συγνώμη που δεν ήμουν παλικάρι ….. Τι τα θες όμως τώρα αυτά παιδί μου, τώρα έχουμε δημοκρατία πια, πάνε αυτές οι εποχές, τώρα κοιμόμαστε ήσυχα …. λοιπόν παιδί μου νύσταξα πάω να δω το τελευταίο δελτίο ειδήσεων και να ξαπλώσω, θέλω να ακούσω για την περικοπή στη σύνταξη μου που εξαγγείλανε , εξαρτώνται οι σπουδές σου από αυτό, αυτό είναι σημαντικό και όχι οι θεωρίες και οι αναμνήσεις ….

Μπαμπά ……….. Καληνύχτα …. Εγώ δε νυστάζω και απόψε λέω να βγω να τα κάψω !!!!

Κι εγω μαζι σου αγορι μου ....... :!:

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 04, 2011 1:12 pm 
Χωρίς σύνδεση

Τι θέλουν τα κινήματα του δρόμου;

Από Sousourada – 3 Δεκεμβρίου 2011

Ενα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού ενώθηκε στη Γουόλ Στριτ διαμαρτυρόμενο για «κάτι».

Το Κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ αντιγράφηκε σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη αλλά δεν έχει ορατή ηγεσία ή ατζέντα. Αυτό το άμορφο συνονθύλευμα ετερόκλιτων πολύχρωμων προσώπων άφησε το κατεστημένο ν’ απορεί και να ρωτά επιμόνως: «τι θέλουν;», «ποιος είναι ο αρχηγός τους;», «γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε;»

Αυτό το «κίνημα του δρόμου» έχει πετύχει μέχρι στιγμής ένα πράγμα: απέδειξε ότι οι κυβερνώσες ελίτ είναι τόσο αποκομμένες από την πραγματικότητα που δεν μπορούν να φανταστούν τα δεινά που προκάλεσε στον απλό εργαζόμενο η προδιαγεγραμμένη οικονομική κρίση που εκείνες δημιούργησαν. Εξ ου και η αφελής ερώτηση «τι θέλουν;». Με δυο λόγια, αυτό που «εκείνοι θέλουν» είναι ένα τέλος στην εποχή της θεσμοθετημένης κλοπής, της εγκληματικής κερδοσκοπίας και της απεριόριστης απληστίας, των αγορασμένων και πληρωμένων πολιτικών, των κατασκευασμένων πολέμων, ένα τέλος στις πολιτικές καραμέλες που προσφέρονται ως λύσεις.

Οι μάζες στη Γουόλ Στριτ, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία απαιτούν δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων, αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών που εκλάπησαν από τους μεγαλοεπενδυτές της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίοι είναι βαθιά ριζωμένοι στη Γουόλ Στριτ, κι ένα τέλος στην απαλλοτρίωση στην οποία προβαίνουν τα πιόνια που κατά λάθος αποκαλούμε «εθνική κυβέρνηση». Οι μάζες πιστεύουν επίσης ότι είναι προσβλητικό να επισημαίνεται ότι η αποκαλούμενη «μεσαία τάξη» φορολογείται με διπλάσιο ποσοστό από τους εκατομμυριούχους και συγχρόνως να εξακολουθούν να βλέπουν τους φόρους τους να κατευθύνονται προς τα θησαυροφυλάκια του 1% της κοινωνίας. Η «αναπτυγμένη» αμερικανική οικονομία είδε το εισόδημα του 1% να αυξάνεται κατά 275% και εκείνο των φτωχών με ποσοστό 18%.

Πώς καταλήξαμε σε αυτή τη δύσκολη θέση; Για να το πούμε απλά, είμαστε τα προϊόντα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που επί σαράντα χρόνια παράγει περισσότερο βιομηχανικά ρομπότ παρά σκεπτόμενους πολίτες. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν παρέχει πλέον παιδεία. Αντιθέτως, εκπαιδεύει ανθρωποειδείς προεκτάσεις των υπολογιστών ώστε να μεγιστοποιούν την παραγωγικότητα και να μειώνουν το κόστος για τις παγκόσμιες συντεχνίες χωρίς συνείδηση ή καμία πίστη. Για πάνω από τρεις δεκαετίες η αμερικανική ηγεσία διδάχτηκε το θαύμα τού «να αισθάνεσαι καλά» και όχι «να είσαι καλά» και εξήγαγε αυτό το ναρκωτικό και την πορνογραφία που παρήγαγε ως τον «υπέρτερο πολιτισμό» παγκοσμίως.

Οι μάζες έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα των λειτουργικών θυγατρικών της τραπεζικής βιομηχανίας, που με αίσθημα φιλανθρωπίας αποκαλούμε πολιτικά κόμματα, να επιλύουν προβλήματα ή έστω να παραδέχονται ότι υπάρχουν.

Σταδιακά, όσο και ανελέητα, οι πολίτες των αποκαλούμενων «ανεπτυγμένων» χωρών αποστερήθηκαν την κυριαρχία τους. Αντιμετωπίζονται πλέον ως καταναλωτές, δανειστές, δουλοπάροικοι της υψηλής τεχνολογίας και φτηνή εργατική δύναμη. Η αποδοχή των δυνάμεων της «αγοράς» ως λύση για τα κοινωνικά προβλήματα μετέτρεψε τις κυβερνήσεις σε θυγατρικές των κεφαλαιούχων, αναθέτοντάς τους ένα διπλό καθήκον: να αστυνομεύουν τα συμφέροντα «των τραπεζικών και των δυνάμεων της αγοράς» και να παρέχουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες παράγοντας πολέμους. Καθώς τα κράτη μετατρέπονται σε σφαγεία και τα έθνη σε επαίτες, οι τραπεζίτες αναλαμβάνουν το ρόλο των «ευεργετών».

Ξεκινώντας από τη Γιουγκοσλαβία έχουμε υπάρξει μάρτυρες της κατεδάφισης χωρών μέχρι να σωριαστούν σε ερείπια με στρατιωτικά μέσα και την εγκατάσταση διεφθαρμένων ολιγαρχών ως «δημοκρατικών ηγετών». Εχουμε υπάρξει επίσης μάρτυρες της συγκέντρωσης τεράστιας προσωπικής περιουσίας από οικονομικάριους σπουδαγμένους στο Χάρβαρντ, που ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους ψάχνοντας για ηλιόλουστες τοποθεσίες όπου θα χτίσουν τις βίλες τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ελευθερία γίνεται πολυτέλεια, ακριβώς όπως προέβλεψαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Αντριου Τζάκσον. Για εκείνους, οι τραπεζίτες ήταν πολύ μεγαλύτεροι εχθροί της ελευθερίας από τους στρατούς κατοχής.

Οπως στον καιρό του Μεσαίωνα, ο πολίτης των «προοδευμένων» οικονομιών τού σήμερα γεννιέται με χρέος, ζει με φόβο και πεθαίνει μέσα στη φτώχεια. Οχι πολύ παλιά, όταν οι ηγέτες είχαν μια αίσθηση δημόσιου συμφέροντος, η κοινωνική κλίμακα που καλούμε «εκπαίδευση» ήταν το μέσο της κινητικότητας προς τα επάνω. Τώρα η ανώτερη εκπαίδευση έχει καταντήσει μια «βιομηχανία» που παράγει ό,τι απαιτεί η «αγορά»:

γενιές καταναλωτών, πρώιμους οφειλέτες και δουλοπάροικους της υψηλής τεχνολογίας.

Ο κύριος «καταναλωτής υψηλότερης εκπαίδευσης», γνωστός επίσης ως φοιτητής, τώρα αποφοιτά με χρέος 75.000.000 και χωρίς εργασιακές προοπτικές. Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές έχουν συσσωρεύσει ακόμη ένα τρισεκατομμύριο δολάρια πάνω και επιπλέον των τρισ. δολαρίων των χρεών των πιστωτικών καρτών. Οχι πολύ παλιά ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου μπορούσε να υπολογίζει σε μια αξιοπρεπή εργασία μετά την αποφοίτησή του. Μέχρι την ηλικία των τριάντα μπορούσαν να σχεδιάζουν να ξεκινήσουν οικογένεια και να αγοράσουν ένα σπίτι.

Τώρα οι απόφοιτοι φεύγουν από τα πανεπιστήμια με τεράστια προσωπικά χρέη, που καθιστούν τη δημιουργία οικογένειας και την αγορά σπιτιού απατηλά όνειρα.

Ηανισότητα έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και εάν επιτραπεί η άνοδός της, τα θεμέλια της δημοκρατίας θα διαβρωθούν και θα εξαφανιστούν η αξιοπρέπεια και η εθνική κυριαρχία. Το κράτος θα είναι απλώς ο «εφαρμοστής» των νόμων που θα έχουν θεσπιστεί από ένα βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα ασφαλείας. Οι καταληψίες της Γουόλ Στριτ και άλλων σημείων φαίνεται ότι τελικά αναγνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα.

Αλλά ενώ οι διαδηλωτές στήνουν σκηνές, καταρτίζουν ατζέντες και καμουφλάρουν καλά τους ηγέτες, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθονται πάνω σε μετρητά 3 τρισ. δολαρίων. Ενώ κοιμόμαστε, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται από επιλεκτικούς πολέμους και μεταμεσονύχτιες επιδρομές των οίκων αξιολόγησης. Ενας χορός που τραγουδά τις αρετές της λιτότητας και της μιζέριας ως προϋποθέσεις της ανάπτυξης υψώνει τη φωνή του. Τα μέλη του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» φαίνεται ότι διαφωνούν με το ρόλο της κυβέρνησης ως εφαρμοστή των επιχειρησιακών αποφάσεων. Αλλά προτού ενισχυθούν οι ελπίδες μας για ουσιαστική αλλαγή, η πιθανότητα είναι ότι αυτό το κίνημα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ήπια πτώση των άπληστων ληστών του δημόσιου πλούτου.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Συγγραφή: Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 04, 2011 1:34 pm 
Χωρίς σύνδεση

Καιρο εχω να σας βαλω ενα τραγουδακι . :!: ......................

Αφιερωμενο κυριοι
" ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ"

http://www.youtube.com/watch?v=fwesmfDr6bQ

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 05, 2011 8:12 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εβδομάδα επιβίωσης για ευρώ - ευρωζώνη
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ Εν μέσω δηλώσεων που θα δίσταζε να κάνει ακόμη και ο πιο ορκισμένος εχθρός της Ε.Ε., οι ηγέτες της ευρωζώνης δίνουν μάχη με το χρόνο για την επιβίωση του ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.
«Πρέπει να βρούμε λύση. Αν δεν βρούμε, θα σημάνει ξεκάθαρα το τέλος της Ε.Ε.» (!) δήλωσε χθες σε συνέντευξή του όχι... κάποιος κομμουνιστής ηγέτης, αλλά ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσος Κοέλιου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος που διαβλέπει... το τέλος ακόμη και της Ε.Ε. αν δεν υπάρξει λύση.

Τις επόμενες ημέρες «θα αποφασίσουμε αν το ευρώ θα επιζήσει ή όχι», τόνισε με δηλώσεις της χθες η επικεφαλής των Ιταλών βιομηχάνων Εμα Μαρσεγκάλια. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα δηλώσει ότι αν η σύνοδος κορυφής αποτύχει, «ο κόσμος δεν θα περιμένει την Ευρώπη». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη τόνιζε: «Εισερχόμαστε πλέον σε κρίσιμη περίοδο».

Υπαρξιακό πρόβλημα

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης», επισήμανε από την πλευρά του ο πρώην σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, υποστηρίζοντας στην κυριακάτικη έκδοση της «Μπιλντ» ότι
«η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακό πρόβλημα,
καθώς είναι πλέον φανερό ότι
αρκετά κράτη-μέλη
δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες ή
μπορούν να το πράξουν
μόνο υπό συνθήκες αυτοκτονίας».

Την υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον του ευρώ μοιράζεται και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995) Ζακ Ντελόρ.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ντελόρ χαρακτηρίζει το ευρώ λάθος, το οποίο όμως δεν οφείλεται στους αρχιτέκτονές του αλλά σ' αυτούς που εξετέλεσαν το εγχείρημα.
«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν διαφωνίες τις οποίες θα ήταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν», τονίζει ο 86χρονος σήμερα Ντελόρ, προσθέτοντας πως η αντίδραση της σημερινής γενιάς Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση «ήταν πολύ λίγη, πολύ αργά».

Θεωρεί δε αιτία της επιδείνωσης της κατάστασης «το συνδυασμό επιμονής στη γερμανική ιδέα νομισματικού ελέγχου και την απουσία ξεκάθαρου οράματος από τις υπόλοιπες χώρες».

Μέσα στο κλίμα αυτό συναντώνται σήμερα στο Παρίσι Μέρκελ και Σαρκοζί, με σκοπό να προχωρήσουν στην προώθηση της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην ευρωζώνη.
Πίσω όμως από το παρατσούκλι «Μερκοζί», που αντικατοπτρίζει υποτίθεται τη στενή συνεργασία των δύο ηγετών, κρύβεται μια όλο και μεγαλύτερη διάσταση απόψεων, καθιστώντας προβληματικό τον γαλλογερμανικό άξονα που αποτελούσε άλλοτε την ατμομηχανή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Παντού ο Γκάιτνερ

Ο αμερικανικός παράγοντας αναμειγνύεται πλέον πολύ πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, φοβούμενος ότι οι διαλυτικές τάσεις στην ευρωζώνη θα παρασύρουν ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σε νέες πολύ μεγαλύτερες της Lehman Brothers περιπέτειες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντάται αύριο στη Γερμανία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την Τετάρτη ταξιδεύει στη Γαλλία για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Ακολουθεί στο Μιλάνο συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Την ίδια μέρα πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη Μασσαλία, όπου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, με τις αγορές να θεωρούν καλοδεχούμενη μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από το σημερινό 1,25%.

Την Παρασκευή διεξάγεται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής, η οποία θα επιχειρήσει την «επαναθεμελίωση» της ευρωζώνης πάνω στη γερμανική συνταγή τής ακόμη πιο σφιχτής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μια διαδικασία που απαιτεί ωστόσο τουλάχιστον ένα χρόνο για την αλλαγή των Συνθηκών, κάτι που από μόνο του δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ε.Ε.

*Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον Εμμανουέλ Μπαρόζο ο Φρανσουά Ολάν, ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, εξέφρασε την αντίδρασή του σχετικά με τις γερμανικές προτάσεις αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών εν όψει μιας σκλήρυνσης της πειθαρχίας ως προς τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Ενώ το Βερολίνο αρνείται κάθε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ολάν εκτιμά ότι πρέπει η ΕΚΤ να παίξει ενεργό ρόλο γιατί μπορεί να παρέμβει μαζικά στις αγορές για να συντρίψει την κερδοσκοπία.

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 05, 2011 8:53 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Κρυμμένος θησαυρός από φυσικό αέριο και πετρέλαιο νότια της Κρήτης
Σύμφωνα με τον ερευνητή, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια, ενώ στην Κύπρο θεωρείται ότι υπάρχουν 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο με 4 ηφαίστεια και στην Αίγυπτο περί τα 8 τρισ. κυβικά μέτρα με 8 ηφαίστεια

"Η" 3/12

Της Μανταλένας Πίου

Μια μικρή «Αλάσκα» από φυσικό αέριο «βλέπει» νότια της Κρήτης ο ερευνητής και ιδρυτής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος και μιλά για μυθικά αποθέματα, της τάξης των 3 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που αν αξιοποιηθούν μπορούν να βγάλουν οριστικά τη χώρα από την κρίση. Αλλοι επιστήμονες όμως είναι πολύ πιο φειδωλοί, υπογραμμίζουν τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και δηλώνουν ότι χωρίς έρευνες τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο ερευνητής και ομότιμος καθηγητής - σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης υποστήριξε σε πρόσφατη εκδήλωση στην Ιεράπετρα ότι η θαλάσσια πειροχή νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου, η λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου κρύβει 3 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, που σε ισοδύναμο πετρελαίου αντιστοιχούν σε 19 δισ. βαρέλια. Δηλαδή μία «Αλάσκα». Επίσης αναφέρθηκε σε κοιτάσματα ανοικτά του κόλπου της Μεσσαράς στο νομό Ηρακλείου και νότια της Γαύδου.

Ερευνες
«Σας μεταφέρω στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες Νορβηγών, Γάλλων και Αμερικανών οι οποίοι επί χρόνια ερευνούσαν την Κρήτη και το Λιβυκό, χωρίς οι ελληνικές αρχές να το γνωρίζουν» δήλωσε ο κ. Φώσκολος, προσθέτοντας ότι αν σήμερα ξεκινούσαν οι έρευνες σε 4 χρόνια το χαμόγελο θα έχει επιστρέψει στον Ελληνα. Σύμφωνα με τον ερευνητή στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια, ενώ στην Κύπρο θεωρείται ότι υπάρχουν 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο με 4 ηφαίστεια και στην Αίγυπτο περί τα 8 τρισ. κυβικά μέτρα με 8 ηφαίστεια.

Nότια της Κρήτης έρευνες από την ελληνική πλευρά, έστω και προκαταρκτικές δεν έχουν γίνει. Η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πρόσφατα για τη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές στη δυτική και νότια Ελλάδα, περιλαμβάνουν και ένα τμήμα στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης, το οποίο βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Δεν είναι όμως σαφές αν το τμήμα αυτό συγκεντρώνει τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τα οποία επικαλείται ο καθηγητής από την Κρήτη, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Ισως, γι' αυτό και ο κ. Φώσκολος έκρινε ως θετικό σημάδι τη δήλωση - απάντηση σε ερώτηση του αρχηγού του ΛΑ.Ο.Σ.

Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τις γειτονικές χώρες. Η Αίγυπτος εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει έρευνες, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης νορβηγικής εταιρείας, σε θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο προς την πλευρά της Κρήτης, με θετικές μέχρι στιγμής ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Αρκετοί γεωλόγοι εκτιμούν ότι τα γεωφυσικά ευρήματα που «δίνουν» υδρογονάνθακες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αιγύπτου θα μπορούσαν να προεκτείνονται προς την ελληνική πλευρά, η οποία όμως, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τα Μέθανα, το Σουσάκι έως τη Νίσυρο παρουσιάζει τελείως διαφορετικά γεωλογικά δεδομένα.

Πρόκειται για τα σημεία που καταβυθίζεται η πλάκα της βόρειας Αφρικής, δημιουργείται το λεγόμενο ηφαιστιακό τόξο και οι γεωλογικοί σχηματισμοί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη μη διαρροή του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, ακόμα και σε περίπτωση που αυτά τα κοιτάσματα έχουν δημιουργηθεί.

Περιοχές
«Πρόκειται για περιοχές όπου πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αποθηκευτούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, από την άλλη πλευρά όμως δεν έχουν εξερευνηθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων Αντώνης Αγγελόπουλος. Ακόμα και ο βαθμός εκμεταλλευσιμότητας ποικίλλει στα δύσκολα κοιτάσματα και κάποιες φορές γίνεται απαγορευτικός.

Η αξιοποίηση είναι ένα πολύπλοκο στοίχημα, γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το βάθος και πιο δυσπρόσιτο λόγω των γεωλογικών σχηματισμών, τόσο πιο δαπανηρή είναι η άντληση. Και όταν το κόστος άντλησης προσεγγίζει ή ξεπερνά τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, τότε ακόμα και διαπιστωμένα πηγάδια κλείνουν και σφραγίζονται... περιμένοντας άλλες εποχές που η τεχνολογική εξέλιξη και η πορεία των διεθνών τιμών των υδρογονανθράκων θα κάνουν συμφέρουσα την άντληση.

Στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Γαύδο είχαν γίνει στο παρελθόν, τη δεκαετία του '80, κάποιες προκαρκτικές σεισμικές έρευνες, είχαν δώσει κάποιες ενδείξεις αλλά και εκεί χρειάζονται νέες έρευνες για να αποφανθούν οι ειδικοί για το αέριο που μπορεί να υπάρχει. Οι μύθοι για τα κρυφά πλούτη των ελληνικών θαλασσών είναι πολλοί. Μόνον όμως οι έρευνες και ακόμα περισσότερο οι γεωτρήσεις είναι αυτές που μπορεί να δώσουν απαντήσεις.

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 05, 2011 2:58 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΚΗΔΕΣ :!: ΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ,ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΗ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΠΑΘΑΙΝΩ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΜΥΡΙΣΑΜΕ ΨΟΦΙΜΙ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙΑΣΜΑ :mrgreen:

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 05, 2011 5:26 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Παρίσι αποφασίζεται σήμερα νέο γαλλογερμανικό σύμφωνο
Μέρκελ και Σαρκοζί προσπαθούν να ανακόψουν το ντόμινο της κρίσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2011 15:54

Web-OnlyΣε εξέλιξη βρίσκεται στο Παρίσι η συνάντηση του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ και ανακοπής του ντόμινο της κρίσης που απειλεί ακόμη και τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο θα διατυπώσουν «προτάσεις» με στόχο την «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, και οι δύο συμφωνούν στην αναθεώρηση των συνθηκών με σκοπό την επανίδρυση - διαφωνούν, όμως, ως
προς τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο θα διατυπώσουν «προτάσεις» με στόχο την «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης» η οποία απειλείται με κατάρρευση. Σε αυτήν την κατεύθυνση και οι δύο συμφωνούν στην αναθεώρηση των συνθηκών με
σκοπό την επανίδρυση - διαφωνούν, όμως, ως προς τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αύριο φθάνει στην Φρανκφούρτη για περιοδεία στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για παρέμβαση-μαμούθ ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και με σκοπό να βάλουν «φρένο» στο ντόμινο της κρίσης.

Μέρκελ και Σαρκοζί θα έχουν ευκαιρία για δεύτερο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες - αυτή τη φορά μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους τους.

«Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.

Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την «επανίδρυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο κ. Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.

Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης η οποία αφενός θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται, αφετέρου θα παρέχει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Σε αντάλλαγμα, ο κ. Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών-μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.

Η κ. Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα, όπως άλλωστε και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος μίλησε για «επιζήμιους εθνικιστικούς παλικαρισμούς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στο οποίο αναφέρεται η Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.

Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα», δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι ελπίδες πολλών όμως στρέφονται στον ρόλο που θα µπορούσε να διαδραµατίσει για την καταρχήν πυρόσβεση της κρίσης η ΕΚΤ.

Οι φωνές για µεγαλύτερη ανάµειξή της αυξάνονται, συναντώντας όµως τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου.

Η δραστηριοποίηση της Φρανκφούρτης κρίνεται απαραίτητη και για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού µηχανισµού σταθερότητας (EFSF) που παρά τις δεσµεύσεις αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαιτούµενα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο παρέμβασης-μαμούθ, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για να ρίξει το απαγορευτικό πλέον κόστος δανεισμού, χωρών στο χείλος της κατάρρευσης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 05, 2011 6:28 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

5 12 2011

Συνημμένα:
gd237.gif
gd237.gif [ 99.65 KiB | 3900 προβολές ]

Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 06, 2011 7:56 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

K A Λ Η Μ Ε Ρ Α

OIKONOMIA
Δευτέρα, 5 Δεκέμβριος 2011 - 23:30
S&P: Σε CreditWatch οι χώρες της Ευρωζώνης

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση 15 μελών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι διατηρεί το καθεστώς CreditWatch negative για την Κύπρο, ενώ τοποθετεί και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις. Επισημαίνει εξάλλου ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας (CC/Negative/C) δεν επηρεάζεται καθώς η αξιολόγηση στο επίπεδο ΄CC΄ υποδηλώνει την εκτίμηση ότι υπάρχει σχετικά υψηλός κίνδυνος αθέτησης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η S&P σημειώνει ότι η απόφαση για τοποθέτηση των αξιολογήσεων σε CreditWatch οδηγείται από την πεποίθηση της ότι οι συστημικές αναταράξεις στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που πλέον ασκούν καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο σύνολο της.

Όπως αναφέρει ο οίκος οι εν λόγω συστημικές αναταράξεις προέρχονται από πέντε αλληλένδετους παράγοντες:
(1) Τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

(2) Τα σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και ορισμένων που αξιολογούνται με ΄AAA΄.

(3) Τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η άμεση κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πώς θα διασφαλιστεί μεγαλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και φορολογική σύγκλιση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

(4) Τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.

(5) Την αύξηση του κινδύνου να διολισθήσει σε οικονομική ύφεση η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2012.

Η S&P σημειώνει ότι περιμένει η οικονομική παραγωγή να υποχωρήσει το επόμενο έτος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για πιθανότητα 40% να υποχωρήσει η παραγωγή στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της το συντομότερο δυνατόν έπειτα και από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μία βαθμίδα για τις Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο και κατά δύο βαθμίδες για τις υπόλοιπες χώρες.

Ειδικότερα, οι αξιολογήσεις της S&P:
Αυστρία: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Βέλγιο: σε AA/Watch Neg/A-1 από AA/Negative/A-1
Φινλανδία: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Γαλλία: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Γερμανία: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Λουξεμβούργο: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Ολλανδία: σε AAA/Watch Neg/A-1 από AAA/Stable/A-1
Εσθονία: σε AA-/Watch Neg/A-1 από AA-/Stable/A-1
Ιρλανδία: σε BBB /Watch Neg/A-2 από BBB /Stable/A-2
Ιταλία: σε A/Watch Neg/A-1 από A/Negative/A-1
Μάλτα: σε A/Watch Neg/A-1 από A/Stable/A-1
Πορτογαλία: σε BBB-/Watch Neg/A-3 από BBB-/Negative/A-3
Σλοβακία: σε A /Watch Neg/A-1 από A /Positive/A-1
Σλοβενία: σε AA-/Watch Neg/A-1 από AA-/Stable/A-1
Ισπανία: σε AA-/Watch Neg/A-1 από AA-/Negative/A-1
Κύπρος: BBB/Watch Neg/A-3

Πηγή:www.capital.gr

http://www.youtube.com/watch?v=iHvITj2H ... re=related

Κορυφή
 Προφίλ  

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 06, 2011 8:01 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Η Γαλλία κατά της Γερμανίας;
Ωραίες είναι αυτές οι εντυπωσιακές αναλύσεις ή πολιτικές θέσεις βάσει των οποίων το ευρώ απειλείται με εξαφάνιση λόγω διάλυσης της Ευρωζώνης σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες ή μέχρι τα Χριστούγεννα! Πέρα όμως από το γεγονός ότι αποκαλύπτουν με έμμεσο τρόπο την απόγνωση στην οποία έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους η γερμανική πολιτική γύρω από το ευρώ, το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, οι αναλύσεις αυτές αποφεύγουν να ασχοληθούν με ένα θεμελιώδες ζήτημα: αν η Ευρωζώνη δεν διαλυθεί λόγω αποχώρησης της Γερμανίας, ποια χώρα μπορεί να ηγηθεί πολιτικά του μετώπου κατάργησης της Ευρωζώνης; Γιατί φυσικά οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι οικειοθελής ή πειθαναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας από το ευρώ κατ' ουδενί τρόπο ισοδυναμεί με κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Για να θέσουμε το θέμα χωρίς διπλωματικές περιστροφές, το πραγματικό ερώτημα είναι: η Γαλλία έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιταχθεί στην πολιτική του Βερολίνου, συσπειρώνοντας γύρω της τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) και αποχωρώντας μαζί τους από το ευρώ, αν η γερμανική κυβέρνηση αρνηθεί να αλλάξει γραμμή και να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να μετατρέψει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε επαρχίες του Ράιχ, χρησιμοποιώντας ως όπλο το κοινό νόμισμα; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους κόλπους της γαλλικής ελίτ διεξάγεται σοβαρότατη διαπάλη γύρω από το ζήτημα αυτό. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί εξελέγη πρόεδρος, υποσχόμενος ουσιαστικά ότι θα αντικαθιστούσε σχέσεις λειτουργικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ και δευτερευόντως με τη Βρετανία, ώστε ενισχύοντας έτσι τη θέση του γαλλικού καπιταλισμού στην παγκόσμια σκακιέρα, να διαπραγματευθεί από καλύτερες θέσεις και πιο αποτελεσματικά με τη Γερμανία, μειώνοντας κατά τι την εξάρτηση της Γαλλίας από το Βερολίνο. Επί περίπου δύο χρόνια το προσπάθησε. Απέτυχε όμως παταγωδώς, καθώς αρχικά έπεσε πάνω στην ακροδεξιά αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια ξέσπασε στις ΗΠΑ η τραπεζική κρίση, η οποία αποδυνάμωσε δραματικά τόσο την υπερατλαντική πλανητική υπερδύναμη όσο και την πλήρως εξαρτώμενη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα Βρετανία.

Βάζοντας την ουρά στα σκέλια, ο Σαρκοζί υποχρεώθηκε να ξαναγυρίσει από πολύ χειρότερες θέσεις στην επιρροή της Μέρκελ, η οποία φυσικά ποτέ δεν του συγχώρησε το αμερικανοβρετανικό φλερτ του. Εκβιάζοντάς τον ωμά, η Γερμανίδα καγκελάριος τον υποχρέωσε να μετατρέψει τη Γαλλία σε υποχείριο του Βερολίνου. Ο υποτιθέμενος γαλλογερμανικός άξονας έχει πλέον καταστεί ανέκδοτο. Η Γερμανία αποφασίζει, ανακοινώνει στον Σαρκοζί τις αποφάσεις της και η Γαλλία υποτίθεται ότι συμφωνεί. Κατόπιν οι γερμανικές αποφάσεις με την ψευδεπίγραφη γερμανογαλλική σφραγίδα συμφωνίας επιβάλλονται άνευ όρων και άνευ αλλαγών στους υπόλοιπους ηγέτες είτε των «17» της Ευρωζώνης είτε των «27» της ΕΕ. Ο Σαρκοζί μετατράπηκε έτσι σε πολιτικό εκπρόσωπο των δυνάμεων του γαλλικού κατεστημένου, που είναι πρόθυμο να υποταχθεί στη Γερμανία, όπως αποδεικνύεται περίτρανα το τελευταίο διάστημα. Οσο δηλαδή είναι ο Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας, αποκλείεται το Παρίσι να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη των χωρών του Νότου της ΕΕ και της Ευρωζώνης που θα ήθελαν να αντιπαρατεθούν ή και να συγκρουστούν με το Βερολίνο.

Η στάση αυτή «έκαψε» πολιτικά τον Σαρκοζί και προδιαγράφει την ήττα του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έπειτα από πέντε μήνες. Παράλληλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του γαλλικού κατεστημένου τη στιγμή αυτή συναινεί με τη γραμμή της υποταγής στο Τέταρτο Ράιχ.

Αντιστάσεις υπάρχουν τόσο μέσα στους κόλπους της γαλλικής Δεξιάς, αν και η γκολική παράδοση έχει αποδυναμωθεί πολύ, όσο και στους κόλπους της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς αλλά και της Ακροδεξιάς. Με δεδομένες μάλιστα τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο καιροσκοπισμός της Κεντροαριστεράς υψώνει τους τόνους, αφού μόνο με τέτοια γραμμή είναι εφικτή η κατάκτηση της εξουσίας από τους σοσιαλιστές έπειτα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Ακόμη και ο «νερόβραστος κεντρώος» σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται σκληρός απέναντι στα σχέδια γερμανικής επικυριαρχίας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Αν μάλιστα οι σοσιαλιστές νικήσουν την άνοιξη, όπως είναι και το πιθανότατο, το κλίμα αντίστασης στη Γερμανία θα κυριαρχήσει μέσα στη Γαλλία, διαμορφώνοντας άλλες συνθήκες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Α. ΜΟΝΤΕΜΠΟΥΡ
«Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε τους λαούς»

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ πτέρυγα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Αρνό Μοντεμπούρ, εκφράζει τον αντιγερμανισμό της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία.
Παίρνοντας ένα απροσδόκητο 17% στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους των σοσιαλιστών και στη συνέχεια τασσόμενος υπέρ της εκλογής ως υποψηφίου του Φρανσουά Ολάντ, ο Μοντεμπούρ είναι το ανερχόμενο αστέρι στη γαλλική πολιτική σκηνή.
«Μπορεί η Γαλλία να διακινδυνεύσει να τα σπάσει με τη Γερμανία και να βρεθεί μόνη της;», ερωτήθηκε από τη «Μοντ».
Δεν πιστεύω ότι η Γαλλία είναι μόνη της.
Εχει την υποστήριξη όλων των λαών που σήμερα βιώνουν την κρίση με επικίνδυνους όρους...
Ηρθε η ώρα να αναλάβουμε
την πολιτική αναμέτρηση κατά της Γερμανίας και
να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», απάντησε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κορυφή
 Προφίλ  

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 29 επισκέπτες

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε: