Οι πίνακες Screener και Gem 50 ενημερώνονται πάντα πριν την έναρξη κάθε συνεδρίασης και 1-2 φορές κατά τη διάρκεια της, σε τυχαίους χρόνους. Για αυτό μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσετε τη σελίδα.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Screener
Παραπάνω βλέπετε ένα πίνακα, screener, μερικών επιλεγμένων μετοχών και Δεικτών του ΧΑ. Εκτός από τα αυτονόητα κλασσικά στοιχεία ο πίνακας περιέχει και 2 τετράστηλες αξιολογήσεις, με τις 4 πρώτες χρωματιστές στήλες να αναφέρονται σε ένα ημερήσιο διάστημα και οι 4 στήλες στο δεξί άκρο να αναφέρονται σε 30λεπτη αξιολόγηση. Οι ημερήσιες αξιολογήσεις χρησιμοποιούνται για αγοραπωλησίας διάρκειας ολίγων ή περισσοτέρων ημερών, αυτό που αποκαλείται swing trades. Οι 30λεπτες αξιολογήσεις αφορούν γρήγορες κινήσεις μέσα στην ημέρα ή έστω να διαρκέσουν μέχρι και την επομένη συνεδρίαση, τα intraday trades.
Μέσω της παρακολούθησης του blog μπορεί και γίνονται swing trades με επιτυχία, αλλά για intraday είναι αναγκαία μία συνεχής παρακολούθηση.
Αυτό που γίνεται μέσα στο screener είναι να έχουν συγκεντρωθεί τα ουσιαστικά στοιχεία του δείκτη SSI (Strength and Signals Indicator) για πολλές μετοχές, ώστε να εντοπίζονται με μία ματιά αυτές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μια και οι στήλες ταξινομούνται αυτόματα κάθε 5 δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε εκατοντάδες κυριολεκτικά γραφήματα. Εάν δε δείτε πόσο χρόνος απαιτείται για να γίνει ένα διάγραμμα κλασσικής ανάλυσης, τότε θα συνειδητοποιείστε τη δυναμική του screener. Η ταξινόμηση που παρουσιάζω στο blog είναι σε σχέση με τα swing trades και ταξινομεί αυτές που προσφέρονται καλύτερα για Αγορά πάνω και για Πώληση κάτω.
Ο SSI είναι από τους παλαιότερους δείκτες που έχω δημιουργήσει και είναι πολύ αποτελεσματικός με μετοχές. Υπάρχουν άλλοι 4 κύριοι δείκτες που χρησιμοποιώ αλλά λειτουργούν σαν επιβεβαίωση και ενίσχυση των επιδόσεων των μετοχών. Ο SSI δείκτης αποτελείται από 2 μέρη, μία κίτρινη καμπύλη που μετράει τη δύναμη της μετοχής και από βελάκια που τοποθετούνται πάνω του, πράσινα ή κόκκινα τριών διαφορετικών εντάσεων που βγάζουν τα ξεκάθαρα μηνύματα εισόδου και εξόδου.
Οι 4 στήλες περιέχουν τα εξής. H πρώτη στήλη από αριστερά, με επικεφαλίδα Τώρα δείχνει εάν την στιγμή της απεικόνισης υπήρξε ένα πράσινο ή κόκκινο βελάκι, που χαρακτηρίζονται με 1 ή –1 αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη με τίτλο #Βελάκια φαίνονται πόσα βελάκια του ιδίου χρώματος έχει πάρει η μετοχή από την ημέρα που πήρε την τρέχουσα κατεύθυνση. Στην τρίτη στήλη Περίοδος καταγράφεται ο αριθμός των συνεδριάσεων που πέρασαν από τότε που άλλαξε κατεύθυνση η μετοχή και τελικά στην τέταρτη στήλη Δύναμη μετριέται η δύναμη που παρουσιάζει η πορεία της κάθε μετοχής. Δυνάμεις μεγαλύτερες του 62,5 θεωρούνται θετικές και μικρότερες του 37,5 αρνητικές. Ενδιάμεσες δυνάμεις θεωρούνται ουδέτερες. Μία μετοχή μπορεί να έχει δύναμη από 100 έως 0, αλλά πάνω από 75 και κάτω από 25 θεωρούνται ακραίες
Για αυτό και το πρώτο πράσινο βελάκι όταν η δύναμη είναι κάτω από 25 είναι και το ισχυρότερο για θέσεις long. Αντίστοιχα το πρώτο κόκκινο βελάκι με δύναμη πάνω από 75 είναι το πλέον ισχυρό για θέσεις short. Τα επόμενα βελάκια του ιδίου χρώματος δηλώνουν ενίσχυση της θέσεως μας. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί σταδιακών τοποθετήσεων ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ σας, πάντα αυξάνοντας την θέση σε κερδοφόρες τοποθετήσεις, αλλά αυτό είναι καλό να συζητηθεί κατ ιδίαν.
Η ημερομηνία και ώρα που βλέπετε με κίτρινο χρώμα είναι Νέας Υόρκης και πρέπει να προσθέτουμε 7 ώρες για μετατροπή σε ώρα Ελλάδας.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Gem 50
Παραπάνω βλέπετε τον πίνακα των 50 επιλεγμένων μετοχών του ΧΑ που μπορεί να ασχολείται κανείς μαζί τους αυτή την περίοδο. Παρουσιάζεται η μέτρηση του Δείκτη Power, δηλαδή της καμπύλης των 30λεπτων διαγραμμάτων σε μορφή ‘θερμομέτρου’. Οι μετοχές είναι ταξινομημένες με την ισχυρότερη μετοχή για long στην κορυφή μέχρι την ασθενέστερη που είναι κάτω για short. Ο δε αριθμός στην κάτω αριστερή γωνία μετράει τη μέση τιμή του Power, με πάνω από +35 ή κάτω από –35 να είναι μετρήσεις ισχυρά τασικών περιόδων.
Με βάση ένα χαρτοφυλάκιο που να αποτελείται από 8 μετοχές ή σε αντιστοιχία εάν κάποιος συνηθίζει να έχει περισσότερες από αυτές, εκτελεί τις παρακάτω πράξεις.
Τοποθετείται σε όποια μετοχή βλέπει να είναι πράσινη, να έχει Power 35 ή μεγαλύτερο, που δεν την έχει στο χαρτοφυλάκιό του και είναι στις 4 κορυφαίες του πίνακα. Ταυτόχρονα μία μετοχή που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και δεν είναι πλέον πράσινη, ή έχει Power χαμηλότερο από 35 ή καταλαμβάνει θέση στο πίνακα μεγαλύτερη από την 9άτη την πουλάει. Έτσι βρίσκεται με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται μέχρι 8 μετοχές και που εκτιμάται ότι θα έχει πολύ καλή απόδοση.
Φυσικά υπάρχουν αρκετά πρόσθετα κριτήρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, όπως την γενική πορεία της Αγοράς όπως αυτή εκφράζεται με τον ΓΔ, αλλά θα θυσιαστεί η απλότητα που είναι σημαντικό στοιχεία για διατήρηση της βιωσιμότητας και κερδοφορίας στις Αγορές.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *