Εξετάζεται έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και τράπεζες
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 07:00
Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αφήνει ανοιχτό το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου που εκπονείται για αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Φίλιππος Σαχινίδης: Πρόταση υπάρχει, την οποία εξετάζουμε. Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παραδέχτηκε χθες ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση που εξετάζεται, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόταση υπάρχει, την οποία εξετάζουμε.
Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συγκρατήσουμε στο τέλος του έτους το έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 12%, για το οποίο έχει κάνει αναφορά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος».
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν άστοχη τη συγκεκριμένη πρόταση αφού περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επεσήμαναν ότι η εφαρμογής μιας τέτοιας πρότασης «θα δώσει το χαριστικό χτύπημα σε μια αγορά που παραπαίει, υπό το βάρος των καθημερινών προβλημάτων που γεννά η ύφεση», ενώ υπογράμμισαν ότι «σοβαρότατες θα είναι οι συνέπειες και στη χρηματιστηριακή αγορά που με κόπο προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να βρει βηματισμό».
Παρ' όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έτοιμο σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης», με στόχο τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ και ναρκοθετεί τα μεγέθη και του νέου προϋπολογισμού του 2010 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί της 20 Νοεμβρίου.
Άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί και εξετάζονται, με στόχο την αύξηση των εισπράξεων του δημοσίου που εξακολουθούν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Οι έμμεσοι φόροι
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι μόλις προχθές στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, άφηναν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει και τους έμμεσους φόρους», εννοώντας φυσικά ότι εάν κριθεί αναγκαίο και ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην αγορά θα προχωρήσει στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα τα έσοδα του δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου.
Πρωταρχικός μάλιστα στόχος, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη για τα οποία δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέα ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο στόχος από την εν λόγω «πηγή» του προϋπολογισμού είναι η είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 10 δισ. ευρώ καθώς το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων χρεών ανέρχεται περίπου στα 35 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως εισπράξιμο θεωρείται μόνο το 30% αυτών, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν χρέη πτωχών αλλά και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1729556