2 |11 |2010 10:29
Ριψοκίνδυνο παιχνίδι
Ριψοκίνδυνο παιχνίδι χαρακτηρίζει τις απειλές του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές το Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα λιτότητας.
Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν στείλει τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα ύψη και τις τραπεζικές μετοχές χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την πολιτική αστάθεια που βάζει σε ρίσκο την τήρηση των προθεσμιών του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την άνετη πλειοψηφία που σήμερα διαθέτει και με όλα τα μεγάλα κόμματα να παρουσιάζουν πτώση των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ή οριακής πλειοψηφίας.
"Θεός φυλάξει, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η αστάθεια μέσα σε αυτή την κρίση. Ελπίζω ότι ο κ. Παπανδρέου το κάνει αυτό για λόγους τακτικής, για να ενισχύσει το σκοπό του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, και ότι αυτό δεν είναι μέρος της στρατηγικής του", δηλώνει ο Θ. Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του think tank ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του ελληνικού 10ετούς έχει ενισχυθεί στις 838 μονάδες βάσης, από τα επίπεδα των περίπου 700 μονάδων όπου βρίσκονταν στις 25 Οκτωβρίου, όταν ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση 13%.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1