3 |11 |2010 09:50
Φταίει η Μέρκελ
Νέο sell off στα ομόλογα της προβληματικής ευρωπαϊκής περιφέρειας προκάλεσε η Angela Merkel, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους Γερμανούς πολίτες.
Μετά την προσπάθειά της να εμποδίσει τη διάσωση της Ελλάδας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010, η Merkel χθες υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος της διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης.
Η πρότασή της επιδείνωσε την κατάσταση στα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, με τα ιρλανδικά spreads να σκαρφαλώνουν σε ρεκόρ και τα ελληνικά και τα πορτογαλικά να καταγράφουν επίσης ράλι.
"Η Merkel θέλει να εξασφαλίσει ότι οι Γερμανοί δεν θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις της υπόλοιπης Ευρώπης", σχολιάζει ο Tom Sartain, fund manager της Schroders, ο οποίος επιβλέπει κεφάλαια αξίας 245 δισ. δολαρίων και δεν έχει υπό την κατοχή του ελληνικό, ιρλανδικό και πορτογαλικό χρέος.
"Οι συζητήσεις για τον καταμερισμό των ευθυνών είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές. Η πορεία της τιμής δείχνει την απόφασή μας να μην διακρατήσουμε τα συγκεκριμένα ομόλογα", προσθέτει.
Το premium που καταβάλουν οι επενδυτές για να διακρατήσουν 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bunds σκαρφάλωσαν στις 484 μονάδες βάσης.
Τα πορτογαλικά spreads έχουν διευρυνθεί κατά 13 μονάδες βάσης στις 375 μονάδες, την ώρα που τα ελληνικά σκαρφάλωσαν στις 833 μονάδες βάσης, σε υψηλό μήνα.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1