neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΜΙΚΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 03, 2010 1:12 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
3 |11 |2010 12:45
Μικρή βελτίωση

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώνεται περαιτέρω τον Οκτώβριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις 104,1 μονάδες και στις δύο ζώνες (από 103,6 και 103,2 μονάδες αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο), πάνω από το μακροχρόνιους μέσους όρους του.
Σε επίπεδο τομέων, η άνοδος του κλίματος στη Βιομηχανία, κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη και κατά 1 μονάδα στην ΕΕ, είναι ο βασικός μοχλός βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο.
Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται κατά 1 μονάδα στην ΕΕ και παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνει άνοδο κατά 1 μονάδα και στις δύο ζώνες.

Τέλος, στις Υπηρεσίες, αλλά και την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι σχετικοί δείκτες τον Οκτώβριο παρέμειναν σταθεροί τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα:

-Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώνεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αυξάνονται κατά 3 και 2 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες, ενώ άνοδος καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών, η οποία είναι μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, ενώ αυξάνονται κατά 1 μονάδα στην Ευρωζώνη.
-Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών δεν μεταβάλλονται από τις +5 και +8 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κερδίζουν 2 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αυτές μειώνονται οριακά και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης χάνουν 1 μονάδα στην ΕΕ και αυξάνονται οριακά στην Ευρωζώνη.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται στις +3 και -1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται σημαντικά, κατά 7 μονάδες στην ΕΕ και κατά 3 στην Ευρωζώνη, ενώ σχετικά με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, καταγράφεται οριακή ανάκαμψη και στις δύο ζώνες. Τέλος, ως προς τα αποθέματα, αυτά φαίνεται να διογκώνονται και στις δύο ζώνες, αντισταθμίζοντας εν μέρει την άνοδο των άλλων δύο επιμέρους δεικτών.
- Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες ανακάμπτουν οριακά και στις δύο ζώνες και διαμορφώνονται στις -28 και -25 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Η άνοδος αυτή πάντως εκπορεύεται από τη βελτίωση των προβλέψεων για το επίπεδο των εργασιών, οι οποίες αυξάνονται κατά 5 και 4 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες, αφού οι προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες, και περισσότερο στην Ευρωζώνη.
- Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης δεν μεταβάλλεται από τις -12 και -11 μονάδες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται κατά 1 μονάδα και κατ' αντιστοιχία βελτιώνονται σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο κερδίζει 2 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη, μετά την έντονη βελτίωση που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο.
-Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες - ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος - υποχωρεί και στις δύο ζώνες τον Οκτώβριο, αλλά περισσότερο στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις +16 και +19 μονάδες αντίστοιχα. Πτώση κατά 6 και 8 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη σημειώνεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης κινούνται οριακώς ανοδικά στην ΕΕ και δεν μεταβάλλονται στην Ευρωζώνη. Τέλος, ως προς τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, αυτές βελτιώνονται κατά 3 μονάδες στην Ευρωζώνη και οριακά στην ΕΕ.

Ελλάδα: Βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, απαισιοδοξία σε καταναλωτές
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει μικρή άνοδο τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 67,3 μονάδες.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία στις Υπηρεσίες και σο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική. Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο συγκρατημένη συμπεριφορά ως προς τις δαπάνες τους.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.

- στις Υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται σχετικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική μεταβολή των άλλων δύο δεικτών.

-στις Κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τρεις από τους τέσσερις βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν τον Οκτώβριο νέες ιστορικά χαμηλές επιδόσεις: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο επιδεινώνονται, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας. Αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Στα ίδια επίπεδα οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο δεν μεταβάλλεται και διαμορφώνεται εκ νέου στις 78,5 μονάδες, σε παραπλήσια επίδοση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση (79,4 μονάδες). Η Βιομηχανία είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας ο οποίος διατηρεί σταθερή πορεία το τελευταίο οκτάμηνο, καθώς φαίνεται να ευνοείται από την άνοδο του διεθνούς εμπορίου. Έτσι οι εκτιμήσεις για το επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κυρίως από το εξωτερικό, αντισταθμίζουν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά, καθώς οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες διατηρούν την εξαγωγική τους δυναμική. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας που συνδιαμορφώνουν το συνολικό δείκτη, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται και πάλι, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής καταγράφουν οριακή άνοδο. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων σημειώνουν μικρή άνοδο. Αναλυτικότερα:

α) Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται ήπια για πέμπτο μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να διαμορφώνεται στις -44 μονάδες (από -46). Οι μισές επιχειρήσεις του τομέα κρίνουν και πάλι ότι οι παραγγελίες τους βρίσκονται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ένα 4-6% το τελευταίο πεντάμηνο δηλώνει το αντίθετο.

β) Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες κινούνται ελαφρώς ανοδικά, με το σχετικό ισοζύγιο πάντως να διαμορφώνεται στην καλύτερη επίδοση από τον περασμένο Ιούνιο (στη -1 μονάδα). Και πάλι ένα 20% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο της παραγωγής της το επόμενο τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν ίδιο όμως με εκείνο που αναμένει υποχώρηση.

γ) Ήπια άνοδος διαδέχεται τον Οκτώβριο τη μικρή πτώση των εκτιμήσεων του προηγούμενου μήνα ως προς το τρέχον ύψος των αποθεμάτων, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις +15 μονάδες (από +12). Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι τα αποθέματά του είναι υψηλά για την εποχή περιορίζεται οριακά στο 23%, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση στο ποσοστό που εκτιμά πως τα αποθέματά του είναι χαμηλά για την εποχή (8% από 12%).

δ) Ανοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, με το σχετικό ισοζύγιο να ανέρχεται κατά 4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -20 μονάδες. Το 1/3 των επιχειρήσεων (από 36%) δηλώνει ότι τα επίπεδα παραγγελιών τους είναι χαμηλά για την εποχή, ενώ το 13% (από 12%) τα κρίνει αντίθετα ως υψηλά για την εποχή.

ε) Τον Οκτώβριο βελτιώνονται και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, ακολουθώντας την τάση των τρεχουσών παραγγελιών εξωτερικού, με το σχετικό ισοζύγιο να κερδίζει 2 μονάδες και να διαμορφώνεται στις +14 μονάδες. Το 26% (από 28%) των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο των εξαγωγών του προσεχώς, ενώ περιορίζεται στο 12% (από 16%) το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν πτώση.

στ) Σημαντική άνοδος καταγράφεται στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, με το σχετικό ισοζύγιο να αυξάνεται κατά 7 μονάδες και να διαμορφώνεται σε θετικά επίπεδα μετά από ένα τετράμηνο αρνητικών επιδόσεων, στις +5 μονάδες. Και πάλι όμως, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται αντίθετα από τις αντίστοιχες προβλέψεις, με το σχετικό αρνητικό δείκτη να διπλασιάζεται στις -23 μονάδες.

ζ) Στους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής καταγράφονται οριακές αυξήσεις από τον Ιούλιο, ενώ τον Οκτώβριο, ο σχετικός δείκτης κινείται στους 3,8 (από 3,7 μήνες τον Σεπτέμβριο). Οριακή είναι και η άνοδος στο ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού το οποίο, μετά την ιστορικά χαμηλότερη επίδοσή του τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στις 67,7 μονάδες.

η) Μετά την έντονη επιδείνωση του προηγούμενου μήνα στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, τον Οκτώβριο το σχετικό ισοζύγιο κινείται ανοδικά, αν και παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του έτους, στις -23 μονάδες (από -28). Άλλωστε πάνω από το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει και νέα μείωση των θέσεων εργασίας.

θ) Ως προς τις τιμές, τον Οκτώβριο διογκώνεται ελαφρά το σχετικό ισοζύγιο προβλέψεων των τιμών το επόμενο τρίμηνο, φθάνοντας στις +10 μονάδες, στην υψηλότερη φετινή τιμή του. Ένα 8% των επιχειρήσεων (από 10%) αναμένει μείωση τιμών βραχυπρόθεσμα, ενώ το ποσοστό εκείνων οι οποίοι προβλέπουν άνοδο παραμένει στο 18%.

ι) Στο ερώτημα τριμήνου για τις νέες παραγγελίες καταγράφεται οριακή άνοδος τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -10 μονάδες. Από τις επιχειρήσεις του τομέα, το 12% (από 9%) αναφέρει άνοδο των παραγγελιών τους το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το 1/3 (από 36%) δηλώνει πτώση.

κ) Σε σχέση με τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του διευρύνεται στο 35% (από 31%), με το 47% των ερωτηθέντων να δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 10% την ανεπάρκεια κεφαλαίων.

λ) Τέλος, ως προς τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη γεωγραφική κατεύθυνση των εξαγωγών τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εξαγωγές προς τις Βαλκανικές χώρες, ελαφρά ανάκαμψη στις αγορές της ΕΕ και σταθερότητα στις εκτιμήσεις των εξαγωγών προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών κλάδων, με εξαίρεση τα Ενδιάμεσα αγαθά, όπου καταγράφεται μικρή πτώση επιχειρηματικών προσδοκιών, στα Καταναλωτικά και τα Κεφαλαιουχικά αγαθά, οι σχετικοί δείκτες ανακάμπτουν.

2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Αισθητή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές σημειώνει έντονη βελτίωση τον Οκτώβριο, μετά από την ιστορικά χαμηλή επίδοση του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στη δεύτερη καλύτερη τιμή του έτους, στις 59,7 μονάδες. Εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση (71,6 μονάδες). Η άνοδος του Οκτωβρίου προέρχεται από την ανάκαμψη προσδοκιών τόσο στις Ιδιωτικές Κατασκευές, όσο και στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως τάση ωστόσο, καθώς ενδεχομένως να πρόκειται για μια συγκυριακή εξέλιξη. Ουσιαστικά διορθώνονται οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών τους, με το σχετικό ισοζύγιο να κερδίζει 24 μονάδες. Όμως και πάλι ο δείκτης απλώς περιορίζεται στις -49 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη απογοήτευση στον κλάδο. Αντίστοιχη είναι και η μεταβολή του δείκτη των προβλέψεων για την απασχόληση, όπου το σχετικό ισοζύγιο επανέρχεται σε επίπεδα πιο κοντά στο φετινό μέσο όρο και διαμορφώνεται στην καλύτερη επίδοση του έτους, στις -37 μονάδες (από -60), με το 42% των επιχειρήσεων όμως να αναμένει περαιτέρω πτώση (από 65%).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία των εργασιών τους περιορίζονται κατά το ήμισυ, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -21 μονάδες, που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση. Ως προς τις τιμές, αυτές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, με τις αποπληθωριστικές προσδοκίες να κυριαρχούν έντονα έναντι των προσδοκιών ανόδου. Στο θετικότερο κλίμα του τομέα τον Οκτώβριο εντάσσεται και η άνοδος στους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, οι οποίοι ανέρχονται στους 15 (από 12), στην καλύτερη επίδοση από τον περσινό Νοέμβριο. Παρά τη λιγότερο όμως απαισιόδοξη εικόνα, μόνο 4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η επιχειρηματική του λειτουργία δεν παρεμποδίζεται. Αντίθετα τέσσερις στους εννέα (46%) δηλώνουν ως σημαντικότερο πρόσκομμα στην επιχειρηματική τους λειτουργία την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα ακόμα 39% τη χαμηλή ζήτηση, ενώ επισημαίνονται και παράγοντες που συνδέονται με τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας και την κρατική ανεπάρκεια και γραφειοκρατία, την αναστολή των έργων και τις μεγάλες εκπτώσεις, τις στρεβλώσεις στα συστήματα δημοπράτησης δημοσίων έργων, την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες και τις καθυστερήσεις πληρωμών κ.α. (10%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -72 μονάδες. Στα ελληνικά νοικοκυριά κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, απαισιοδοξία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αγωνία για την εξέλιξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για όγδοο μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, με μεγάλη όμως διαφορά (στις -57 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και οι Πολωνοί (-50 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12 και -11 μονάδες. Θετικοί δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δηλαδή υπεροχή των αισιόδοξων έναντι των απαισιόδοξων πολιτών καταγράφονται τον Οκτώβριο στην Δανία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Αναλυτικότερα:

Νέο χαμηλό ρεκόρ στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν πτώση 7 μονάδων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Επτά στους δέκα καταναλωτές κρίνουν ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα παρουσιάσει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση (από 66,5%), ενώ μόλις 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 μονάδες και στις δύο ζώνες.
Ιστορικό χαμηλό στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης της χώρας
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται κατά 5 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -70 μονάδες, επίσης σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τρία στα πέντε νοικοκυριά προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ μόλις το 8% αναμένει το αντίθετο. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -12 και -10 μονάδες αντίστοιχα.

Σε ιστορικά κατώτατα επίπεδα και η πρόθεση για αποταμίευση

Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, υποχωρεί τον Οκτώβριο κατά 11 μονάδες και διαμορφώνεται επίσης σε νέο κατώτατο, στις -68 μονάδες, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη βρίσκονται σε στις -4 και -6 μονάδες. Το 83% των νοικοκυριών κρίνει μη πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο.

Έντονη απαισιοδοξία στις προβλέψεις των καταναλωτών για την ανεργία

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, παραμένουν δυσμενείς, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό του προηγούμενου μήνα, με το σχετικό δείκτη να αγγίζει τις +88 μονάδες (από +89), όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +26 και +22 μονάδες αντίστοιχα. Σχεδόν ομόφωνα οι καταναλωτές (95%) φοβούνται ότι η ανεργία στη χώρα το επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί.

Σε υψηλά επίπεδα οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις ανόδου των τιμών παραμένουν υψηλές, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, με το σχετικό δείκτη προβλέψεων των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να διαμορφώνεται στις +40 μονάδες (από +41) και το 62% των νοικοκυριών να προβλέπει άνοδο με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες βρίσκονται πολύ χαμηλότερα, στις +16 και +10 μονάδες αντίστοιχα.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 65 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr