29 |11 |2010 07:46
Αλήθειες που...θάψαμε
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ
ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90 άρχισε να "χτίζεται" η "φούσκα" της νέας οικονομίας, όλος ο κόσμος πίστεψε πως μπαίνουμε σε μια εποχή αέναης ανάπτυξης, προόδου, κερδών στις επιχειρήσεις και ανόδου του βιοτικού επιπέδου στον πλανήτη. Η πίστη αυτή ενισχύθηκε από την επικράτηση της "λαίλαπας" της παγκοσμιοποίησης…
…ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ αρκετή για να σπάσει η "φούσκα" και να ρίξει στα τάρταρα τα όνειρα που είχαν ανθίσει. Όνειρα, τα οποία έζησαν και τα Χρηματιστήρια με τις αστρονομικές τιμές στις οποίες έφθασαν οι μετοχές της νέας τεχνολογίας…
…Η ΕΠΟΜΕΝΗ "ΦΟΥΣΚΑ" "ΧΤΙΣΤΗΚΕ" ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ και τα ενυπόθηκα δάνεια παίχτηκαν μερικά…εκατομμύρια φορές από τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, χωρίς κανένας από αυτούς να έχει κάνει την πρόβλεψη πως θα έλθει μια στιγμή που οι δανειολήπτες δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους…
…ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ αρκετή, όχι μόνο για να σπάσει η "φούσκα", αλλά και να κατακρημνιστεί το τραπεζικό σύστημα εις τα εξ ών συνετέθη. Καθώς δε το τραπεζικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του οικοδομήματος των δυτικών οικονομιών, ήταν και είναι αναπότρεπτο να συμβεί αυτό που όλοι βιώνουμε σήμερα…
…ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2004 ΣΤΑ ΝΕΑ, είχε δημοσιευτεί άρθρο φιλελεύθερης σκοπιάς, που έφερε τον τίτλο "Θα γίνουμε τελικά ποτέ Ιρλανδία;" Ο αρθρογράφος επεσήμαινε τα εξής: "Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και τη γενικότερη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Αλλά οι σχετικές αποφάσεις οφείλουν να είναι γρήγορες, άμεσες και αποτελεσματικές. H Ιρλανδία δεν έφθασε εκεί που είναι σήμερα με διακηρύξεις κι ευχολόγια. Χρειάζονται πράξεις και πολιτική τόλμη"…
…ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 και η Ιρλανδία βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση που βρίσκεται η "άτολμη" Ελλάδα. Μας κάνει παρέα στο κλαμπ των υπερχρεωμένων χωρών! Πως όμως συμβαίνει δυο διαφορετικές χώρες, που ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους οικονομικής πολιτικής και που έκαναν εντελώς αντίθετες επιλογές να βρεθούν στο ίδιο χάλι;
…Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ, σε κάποια παλαιά βασική οικονομική αρχή που όλοι έχουμε ξεχάσει: "Οι χώρες θα πρέπει να βασίζουν την πορεία ανάπτυξής τους, στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και στις δεξιότητες του πληθυσμού τους"….
…Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ αποτελούσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ιρλανδών. Οι Ιρλανδοί όμως, αποφάσισαν να γίνουν αστοί και να απολαμβάνουν τα αγαθά που πρόσκαιρα τους προσέφεραν, λόγω χαμηλής φορολογίας, οι ξένοι επενδυτές. Οι οποίοι επενδυτές, μόλις βρήκαν φθηνότερα στην Ασία, τους άφησαν…σύξυλους!...
…Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΚΑΣΤΟΝ ΤΟΡΝ δήλωνε το 1981 ότι "η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με τρία πλεονεκτήματα: Την Εμπορική Ναυτιλία, τον Ορυκτό της πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων"…
…ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES του 1978 (!) επισημαίνεται ότι "όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα"…
…ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ, ΑΡΓΥΡΟΥ, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου, συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι φιλοξενεί στα "σωθικά" της μόνο η Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ορυκτού πλούτου αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Μακεδονίας, μιλώντας σε σχετική ημερίδα…
…ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να κάνουμε από το 1981 μέχρι σήμερα, οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στραφήκαμε στις υπηρεσίες, αφήνοντας έξω εκείνη που είχαμε συγκριτικό πλεονέκτημα, τον τουρισμό! Το δε "επιχειρηματικό δαιμόνιο" στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκάστον Τορν, το εξαντλήσαμε στο πως, με αέρα κοπανιστό, μίζες και μεσολαβήσεις θα πλουτίσουμε…
…ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ…ΘΑΨΑΜΕ, σήμερα μας εκδικούνται. Έχουμε όμως μια τελευταία ευκαιρία.
Βασίλης Βαλαμβάνος,
vasval@axiaplus.gr Τα αναγραφόμενα, ειδήσεις και σχόλια, βασίζονται αποκλειστικά σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν αποτελούν πρόταση ή προτροπή για οποιαδήποτε επένδυση και για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων αξιών.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1