Στα όρια νευρικής κρίσης βρίσκονται όσοι από το 2008 επέλεξαν να επενδύσουν στην «τραπεζική σιγουριά». Αυτή τη φορά δεν θα «έπαιζαν» με χαρτάκια, αλλά θα επένδυαν στις επιχειρήσεις που «δεν χάνουν ποτέ», τις ελληνικές τράπεζες και δη την Εθνική. Την πίστη τους ενίσχυε η μεγάλη εκτίναξη, από το 2003, των τραπεζικών μετοχών. Η περιφέρεια δεν ακολούθησε στους ίδιους ρυθμούς, όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα. Μάλιστα, ενώ οι μικρές από τα μέσα του 2007 είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κόπωσης, το αρνητικό κλίμα άργησε κάπως να επεκταθεί στις τράπεζες. Τον Ιανουάριο του 2008 γράφαμε για το μύθο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τελικά, η κρίση του 2008 έσκασε τη φούσκα των τραπεζικών μετοχών, ενώ η πραγματική οικονομία πέρασε και περνά κρίσιμες εποχές. Εμείς ακόμα και στα τέλη του 2008 συνεχίσαμε να γράφουμε για την αυτονόμηση του ΓΔ από τις τράπεζες και για το πώς η Εθνική μπορεί να φέρει την καταστροφή. Παρότι η λογική λέει ότι οι τράπεζες, ως υπερμοχλευμένες επιχειρήσεις, είναι ότι πιο επικίνδυνο σε μια συστημική κρίση, ακόμα και ο τελευταίος περιπτεράς ενστερνιζόταν την άποψη πως η Εθνική αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ευκαιρία κατά την πτώση. Αυτό ήταν μεγάλο παράδοξο, γιατί η «μαρίδα» σε αυτές τις περιπτώσεις τρέχει να ξεπουλήσει. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν καλός οιωνός, όπως είχαμε γράψει τότε. Κι όμως, η μαρίδα νίκησε! Από το Μάρτιο του 2009 οι τράπεζες, με διαφορά φάσης, αντέδρασαν έντονα. Τελικά, όμως, κατέληξαν πάλι κοντά στα χαμηλά τους. Η Εθνική σήμερα έπεσε κάτω και από τα 9 ευρώ.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο κίνδυνος για τους μετόχους των τραπεζών, εν αντιθέσει με τις καταθέσεις, είναι υψηλός. Αρκετοί συνεχίζουν να πιστεύουν στη δύναμη της Εθνικής, επειδή το έκαναν μια φορά πέρσι και τους βγήκε. Αν υπάρξουν ισχυρές επισφάλειες, απομειώσεις και κεφαλαιοποίηση χρεών από το κράτος, η περιουσία των σημερινών μετόχων μπορεί να είναι κλάσμα ακόμα και των σημερινών «χαμηλών» κεφαλαιοποιήσεων. Δεν μιλάμε για πλήρη αποχή από τις τράπεζες, γιατί αν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα από τα αναμενόμενα μπορεί οι σημερινές αποτιμήσεις να είναι ελκυστικές.
Άλλοι πάλι έχουν πετάξει στον καιάδα όλες τις μετοχές ανεξαιρέτως. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι μέγα λάθος. Οι αγορά μετοχών αυτή την περίοδο μπορεί να εξελιχθεί σε χρυσορυχείο στο μέλλον. Είμαστε υπέρ της κατοχής μετοχών ανθεκτικών και εξωγενών εταιρειών, δίνοντας έμφαση στη διασπορά. Η αποκλειστική κατοχή και της πιο σίγουρης μετοχής μπορεί να φέρει την καταστροφή.
Από το Investorblog
http://dimknaf.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=25909&blid=24