Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Στάση αναμονής στις διεθνείς Αγορές, με μικτά πρόσημο στην Ευρώπη και μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά το λίγο καλύτερο του αναμενομένου ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, με το σύνολο των επενδυτών να αναμένει τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, χάρη στην ενίσχυση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Στην αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ το Υπουργείο είχε αναφέρει ανάπτυξη 1,5% για το τρίμηνο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Οι διεθνείς αναλυτές συνιστούν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά και απόλυτα πειθαρχημένες κινήσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι ο επερχόμενος Σεπτέμβριος θα συνοδευτεί με γεγονότα που θα δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις.
Σύμφωνα και με την BofA, οι μετοχές και ειδικά αυτές των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να σημειώσουν ράλι παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία από τις χειρότερες περιόδους για την κερδοφορία των εταιρειών εδώ και χρόνια και παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η εξήγηση έχει να κάνει με τις προδοσκίες γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, με άλλα λόγια, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν πως παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της Fed που δείχνουν προς την κατεύθυνση περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, η Κεντρική Τράπεζα μάλλον θα απογοητεύσει τις Αγορές.
Για τους επενδυτές στην Ευρώπη ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο δύσκολος, όπως σημειώνει ο Jan Poser επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Sarasin. Με την απόφαση σχετικά με το τί πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την περίπτωση της Ελλάδας να μετατίθεται πλέον για τον Οκτώβριο, όπου και αναμένεται η λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της Αθήνας σχετικά με τους όρους διάσωσης, στο επίκεντρο πλέον είναι αποκλειστικά και μόνο η ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, υπάρχει μεγάλος φόβος απογοήτευσης της Αγοράς από την ΕΚΤ.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει σποραδικές αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων από ορισμένες Χώρες, την στιγμή που αυτές οι Κυβερνήσεις πρέπει να δανείζονται κεφάλαια από τις διεθνείς Αγορές.
O Poser πιστεύει ότι το εμπόδιο θα είναι η άρνηση της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποδεχθούν τους όρους που συνοδεύουν την ζήτηση για βοήθεια από την ΕΕ, κάτι που θα περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να βοηθήσει.
Σύμφωνα με την Societe Generale τα επόμενα γεγονότα που μπορεί να αποδειχθούν σηματωροί για την τάση στις Αγορές είναι τα εξής:
6 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μ. Rajoy.
6 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση της ΕΚΤ. Λίγο πριν ξεκινήσει το συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole και μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Draghi αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε άρθρο του στη Γερμανική “Die Zeit”, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι "για να εκπληρώσουμε την εντολή που έχουμε απαιτείται ορισμένες φορές να υπερβούμε τα κανονικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής", όταν οι Αγορές "είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους".
12 Σεπτεμβρίου: Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για το αν θα δώσει εντολή να καθυστερήσει τη δημιουργία του μόνιμου ταμείου διάσωσης, του ESM.
12 Σεπτεμβρίου: Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να προκαλέσει νέες αβεβαιότητες στην Ευρώπη.
12 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση της FOMC (Fed).
15 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση Eurogroup. Τέλος Σεπτεμβρίου: Η έκθεση της Κομισιόν για την ενιαία Ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.
....
http://www.euro2day.gr/ase/market_comme ... mment.aspx