Η Εθνική θα χρειαστεί συνολικά 9,5 δισ ευρώ σε νέα κεφάλαια – Παγώνει για την ώρα το σχέδιο σύστασης holding στα Βαλκάνια λόγω χαμηλών αποτιμήσεων – Εκτός η Finansbank από τις εγγυήσεις που ζητάει η C. Agricole για την Emporiki
18/09/12 - 08:10
H Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί συνολικά 9,5 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση πληροφορίες.
Δηλαδή έχει λάβει 7,4 δισ σε προκαταβολή και θα χρειαστεί επιπλέον 2,1 δις ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 10% της ελάχιστης συμμετοχής είναι 950 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν δεν κλείσει η Εθνική το deal με την Credit Agricole πως θα καλυφθούν τα 950 εκατ της ελάχιστης συμμετοχής από παλαιούς μετόχους;
Το χειρότερο σενάριο για την Εθνική είναι να περάσει και επίσημα στον έλεγχο του δημοσίου εξέλιξη που ούτως ή άλλως δρομολογείται άπαξ και το ΤΧΣ θα ελέγχει το 84% της Εθνικής και οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν dilution – απίσχναση τεράστιας κλίμακας.
Η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει αναδόχους για να καλύψει αμκ 950 εκατ με 1 δις ευρώ.
Παράλληλα σύμφωνα με πηγή στην Εθνική τράπεζα η Finansbank δεν θα περιλαμβάνεται στις εγγυήσεις που ζητάει η Credit Agricole για την Emporiki bank.
Η Γαλλική τράπεζα έχει ζητήσει εγγυήσεις εξωτερικού από τις 3 ελληνικές τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Παρ΄ ότι η Finansbank είναι το καλύτερο assets της Εθνικής ωστόσο όπως αναφέρει η πηγή «η Finansbank είναι αυτοτροφοδοτούμενη και πάει καλά. Η Εθνική δεν έχει κανένα λόγο να την μπλέξει στις ελληνικές business».
Αν αυτό ισχύει το προφανές είναι ότι θα στραφεί στην UBB, Stopanska bank, Κύπρο, Λονδίνο και άλλες θυγατρικές στο εξωτερικό προσφέροντας ως εγγύηση, δάνεια, ακίνητα και ομολογιακά.
Εν τω μεταξύ η Εθνική τράπεζα παγώνει τις διαδικασίες σύστασης εταιρίας holding με επίκεντρο τα Βαλκάνια – πλην Finansbank – καθώς οι αποτιμήσεις δεν είναι ευνοϊκές.
Το σχέδιο δεν εγκαταλείπεται αλλά για την ώρα παγώνει η διαδικασία σύστασης εταιρίας συμμετοχών όπου θα υπάγονταν όλες οι θυγατρικές στα Βαλκάνια πλην Τουρκίας.
www.bankingnews.gr