Δημοσιεύθηκε: 10:39 - 24/06/14
Τα σχέδια της Lamda Development για το Ελληνικό
Η κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για το Ελληνικό ανοίγει τα χαρτιά της για το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης. Παρακολουθείστε ζωντανά
Παρακολουθείστε ζωντανά την επίσημη παρουσίαση των σχεδίων της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Οπως έχει ανακοινώσει το σχήμα που κέρδισε το διαγωνισμό για το Ελληνικό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης εκτείνεται συνολικά σε 25 έτη από τη μεταβίβαση των Μετοχών και επιμερίζεται σε διακριτές φάσεις. Οι τρεις πρώτες φάσεις υλοποίησης είναι πενταετούς διάρκειας.
Οι επενδύσεις σε υποδομές κοινής ωφέλειας, στο μητροπολιτικό πάρκο και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, εκτιμώμενες σε ποσό 1,25 δισ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθούν κατά 35% περίπου εντός της πρώτης πενταετίας, κατά 20% εντός της δεύτερης πενταετίας, κατά 25% την τρίτη πενταετία και το υπολειπόμενο 20% μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
http://www.euro2day.gr/specials/topics/ ... hniko.htmlΔημοσιεύθηκε: 12:53 - 24/06/14
ΟΤΕ: Μιλά με ξένη τράπεζα για σφήνα στη Forthnet
Του Γιώργου Παπανικολάου
Σε επαφές με μεγάλη ξένη τράπεζα βρίσκεται ο ΟΤΕ, προκειμένου να μελετηθεί η υποβολή προσφοράς στους μετόχους της Forthnet που εκτιμάται ότι θα έχει ως βασικό αντικείμενο τη δραστηριότητα της NOVA. Τι σημαίνει η κίνηση για Wind και Vodafone
To ενδεχόμενο μιας κίνησης-«σφήνα» από την πλευρά του OTE (φωτ. ο διευθύνων σύμβουλος Μ. Τσαμάζ) στη Forthnet φαίνεται ότι πρέπει να προστεθεί στο παρασκήνιο πίσω από την πρόσφατη κίνηση των Vodafone και Wind να συντονίσουν τις ενέργειές τους, για τη διεκδίκηση της ίδιας εταιρίας, «μοιράζοντας» δυνητικά τα ποσοστά που διαθέτουν στη Forthnet, μέσω της γνωστής συμφωνίας call option.
Έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται σε επαφές με μεγάλη ξένη τράπεζα, με αντικείμενο την οργανωμένη εξέταση όλων των δεδομένων και προφανή σκοπό την προετοιμασία μιας ενδελεχούς προσφοράς προς τους μετόχους της Forthnet (πιθανότατα και προς τους τραπεζίτες που έχουν τα σημαντικά δάνεια της εταιρίας), η οποία ενδέχεται να αφορά και το σύνολο της εταιρικής οντότητας, θα έχει όμως ως επίκεντρο τη δραστηριότητα της NOVA.
Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται με άλλες που θέλουν ο ΟΤΕ να έχει το τελευταίο διάστημα κάνει διακριτικές διερευνητικές επαφές με τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο της Forthnet, την Emirates, αλλά και με τη Eutelsat την εταιρία δορυφόρων που καλύπτει τόσο τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση του OTE, όσο και τη NOVA προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εναρμονισμού των δορυφορικών κεραιών στις ίδιες μοίρες.
Τα κίνητρα από την πλευρά του ΟΤΕ, αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι εύλογα. H Forthnet, μέσω της NOVA, παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά τηλεοπτικού συνδρομητικού περιεχομένου, ενώ τα συνδυαστικά πακέτα που προσφέρει στην αγορά, μαζί με internet και σταθερή τηλεφωνία, έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένα, αυξάνοντας δραστικά τα μερίδια αγοράς της.
Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που την έχουν διεκδικήσει τόσο η Wind όσο και η Vodafone. Σε μια εποχή όπου η παροχή τηλεφωνίας και Internet έχει εξελιχθεί σε “commodity”, ήτοι σε υπηρεσία με χαμηλά περιθώρια κέρδους και μικρές δυνατότητες διαφοροποίησης μεταξύ των ανταγωνιστών, η δυνατότητα παροχής πλούσιου περιεχομένου στον πελάτη αναδεικνύεται σε «βασιλιά», εξασφαλίζοντας πραγματικά περιθώρια διαφοροποίησης στην αγορά. Πρόκειται για τάση που έχει γίνει απολύτως ορατή και στο εξωτερικό, με ανάλογες κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Στην περίπτωση που εξαγοραστεί από τον ΟΤΕ, είτε ολόκληρη η Forthnet είτε η δραστηριότητα της NOVA, οι συνέπειες για τη Vodafone και τη Wind θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο της παροχής συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου θα έχει περάσει στον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη.
Οι άλλες εταιρίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν κτίζοντας αντίστοιχο μηχανισμό σχεδόν από το «μηδέν».
To ερώτημα είναι αν η εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης θα έφερνε αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τι φαινόμενα θα προκαλούσε στη μετοχική βάση της Forthnet καθώς η Emirates διαθέτει ποσοστό 44%, ενώ η Wind και η Vodafone ελέγχουν αθροιστικά ποσοστό της τάξεως του 40%.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το ενδιαφέρον του ΟΤΕ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τους Άραβες αλλά και για λοιπούς μετόχους της Forthnet, καταδεικνύοντας ότι σε αυτήν τη φάση η τελευταία είναι το βασικότερο «κλειδί» για την πυροδότηση ενός γύρου συνενώσεων και εξαγορών στον ελληνικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Kάτι που υποδηλώνεται ίσως κι από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του αναμενόμενου deal απόκτησης της HOL από τη Vodafone, αντί του οποίου η αγορά είδε την τελευταία να κλείνει τη συμφωνία «αμοιβαιοποίησης» του ποσοστού της Forthnet με τη Wind.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises ... a-sth.html