Ο S&P υποβάθμισε την Ιταλία σε "ΒΒΒ-"
Ο Standard & Poors υποβάθμισε την Παρασκευή την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, μία ανάσα από το καθεστώς junk, σε BBB- /A-3 από BBB/A-2.
Η κίνηση αυτή έγινε, σύμφωνα με τον οίκο, εξαιτίας της επαναλαμβανόμενα αδύναμης πραγματικής και ονομαστικής απόδοσης του ΑΕΠ της Ιταλίας, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο «υπονομεύει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας».
Η υποβάθμιση είναι ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία νωρίτερα αυτό το χρόνο και προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την εργατική νομοθεσία της χώρας.
Ο S&P επέκρινε το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ιταλίας, χαρακτηρίζοντάς το έναν αποτρεπτικό παράγοντα για τον ανταγωνισμό και τις ξένες επενδύσεις.
«Κατά την άποψή μας, η Ιταλία έχει έναν αδιόρθωτο τομέα υπηρεσιών. Ένα αργό και δαπανηρό δικαστικό σύστημα, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, υψηλές νομικές και διοικητικές αμοιβές και αυξημένα έξοδα αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.
Ο οίκος διατήρησε σταθερή την προοπτική για το χρέος της χώρας, η οποία «αντανακλά την προσδοκία μας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει σταδιακά τις μεταρρυθμίσεις», όπως σημειώνει.
Ο S&P αναβάθμισε νωρίτερα το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας.
http://www.newmoney.gr/article/76860/o- ... lia-se-vvvΤρεις ειδήσεις από την Wall Street (03.12.2014)
Ο αντιπρόεδρος της FED, Stanley Fisher, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί σήμερα.
Η βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, την οποία η FED είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών. Η FED περιμένει να δει και κάποια σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού για να αποφασίσει να ενεργήσει στον τομέα των επιτοκίων.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πούλησε στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs χρέος ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Δομινικανής Δημοκρατίας, έναντι του 41% της αξίας του. Η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας και για το πετρελαϊκό χρέος της Τζαμάικα προς την Βενεζουέλα.
Η αγορά χρεών φαίνεται να αποτελεί μια από τις νέες δραστηριότητες των επενδυτικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι τα χρέη 'μεταπωλούνται' σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αρχική αξία τους αποκαλύπτει το ρίσκο που κρύβεται πίσω από αυτά και την τεράστια πιθανότητα να μην αποπληρωθούν ποτέ.
Η General Motors και η Chrysler Group αύξησαν σημαντικά τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, κατά 6,5% και 20,1% αντίστοιχα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να προσφέρουν πολύ ελκυστικές εκπτώσεις και συμφωνίες αποπληρωμής, ώστε να ενισχύσουν την υποτονική (τελευταία) αγορά αυτοκινήτου.
Με μιά ματιά (05.12.2014)
ΕΚΤ: Ο πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, που έχουν ληφθεί ,στις αρχές του 2015 και θα εξεταστούν διάφορες μορφές ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κίνα: Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει το 16,5% της παγκόσμιας οικονομίας, σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, έναντι του 16,3% των ΗΠΑ.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο πρόεδρος Jean-Claude Junker δήλωσε ότi η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό πρόβλημα για την ΕΕ.
Ρωσία: Ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η Κριμαία έχει τεράστια πολιτιστική σημασία για τη Ρωσία, όπως το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Νορβηγία: Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να επενδύσουν 14% λιγότερα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2015 απ’ ό,τι το 2014.
Ρωσία: Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 9,1% το Νοέμβριο σε σχέση με το 8,3% τον Οκτώβριο.
ΕΕ: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός συστήματος αγωγών που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Ελλάδα: Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες τη ΕΕ στην τιμή της βενζίνης λόγω της υψηλής φορολογίας.
Κύπρος: Ο αποπληθωρισμός μειώθηκε κατά -0,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2013 όπου ήταν -2,1%.
ΕΚΤ: Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%.
Βρετανία: Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.