Καλή σας ημέρα
Ν.Δ: Πελοπόννησος εναντίον Κρήτης…
Ν.Δ 1: Λέτε να…ισχύσει αυτό που λέει το τραγούδι (στίχοι Αλ.Σακελλάριος, μουσική Γ.Ζαμπέτας, εκτέλεση Α.Βουγιουκλάκη) "Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου το' κλεισες το σπίτι μου, μου το' κανες οικόπεδο γιατί είσαι ομορφόπαιδο;…
…Και μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν ίσχυσε τελικά ο άλλος στίχος του ίδιου τραγουδιού… "Δημήτρη ντερμπεντέρη μου, εσένα θέλω ταίρι μου, δικά σου όλα τα ακίνητα και βίλα κι αυτοκίνητα";
…Ν.Δ. 2: Ηρεμήστε Ντορόφιλοι! Με λίστα 50 (λένε) βουλευτών που τη στηρίζουν θα απαντήσει η κυρία Μπακογιάννη-Μητσοτάκη…
…Ν.Δ.3: Άνοδος - και μάλιστα μεγάλη - στις μετοχές των μετοχών Ψωμιάδης! Στο limit up…και άντε να βρεις κομμάτια…
…Ένα τσιγάρο δρόμος είναι η απόσταση του νικητή από τον ηττημένο της αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία…
…Αντίστοιχα, ένα τσιγάρο δρόμος είναι και η απόσταση που χωρίζει την άνοδο από την πτώση στο Χρηματιστήριο…
…Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της ΕΚΤ "αν είναι πιθανό μια χώρα της ζώνης του ευρώ να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", απάντησε ως εξής…
…"Δεν το θεωρώ ούτε πιθανό, ούτε λογικό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή, ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"…
…Δεν είναι Γιάννης, είναι…Γιαννάκης!...
…Και μπορεί ο Τρισέ, όπως συμβαίνει με τους κεντρικούς τραπεζίτες, να είναι εξαιρετικά υπερβολικός ως προς τις ανησυχίες που εκφράζει προκειμένου να μας στριμώξει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα έχουμε αύξηση των επιτοκίων αναχρηματοδότησης του χρέους, αν οι αγορές πάψουν να εμπιστεύονται την υπογραφή της χώρας, όπως ο ίδιος ο Τρισέ μας είπε…
…Ειδικά στο Χρηματιστήριο, οφείλουμε να παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες…
…Θυμάστε το χουνέρι πάθαμε το 1999, όταν αγνοήσαμε τις επισημάνσεις του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου…(Σ.Σ: Τον οποίο Λουκά τότε…καταχεριάζαμε γιατί μας χαλούσε …τη σούπα και τώρα, χρόνια μετά, τον…θυμηθήκαμε για να έρθει να μας σώσει…)…
…Συντρόφισσες και σύντροφοι,
…Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο δεν είναι σήμερα ούτε μαύρη, ούτε άσπρη. Είναι προς το παρόν…γκρι…
...Θα γίνει μαύρη - κατάμαυρη, αν ως χώρα εξακολουθήσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα στα λόγια του Τρισέ. Το ΧΑ και οι μετοχές δε θα αντέξουν μια μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών, άρα και των ίδιων των επιχειρήσεων…
…Και θα γίνει άσπρη - κάτασπρη μάλιστα - στην περίπτωση που η Ελλάδα δείξει….χαρακτήρα. Οι ξένοι μέτοχοι, είναι βέβαιο, θα στείλουν τις τιμές των μετοχών στα ύψη, μόλις …μυριστούν ότι ανεβαίνουμε σαν χώρα τα σκαλοπάτια της αξιοπιστίας…
Βασίλης Βαλαμβάνος,
vasval@axiaplus.gr