α) Προβλέψεις-Πιθανότητες
β) "Κρίσιμο"
Το παραπάνω διάγραμμα του NASDAQ, μιλάει από μόνο του:
1) Κάτω από το 200άρη απλό και εκθετικό - σε καθοδική τάση
2) με RSI στο 57
3) ADX>20 & ADX+ > ADX- οριακά, - προσπαθεί δηλαδή να εδραιώσει αυτή τη βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση και να περάσει πάνω από τους βαρείς ΚΜΟ200.
α) Προβλέψεις-ΠιθανότητεςΠροσπαθώ να αποφεύγω τις προβλέψεις!
Έτσι κι αλλιώς, ανά πάσα στιγμή, μια κίνηση έχει ίσες πιθανότητες να εξελιχθεί τόσο προς τα πάνω, όσο προς τα κάτω.
Επίσης (οι προβλέψεις) εμπεριέχουν την προκατάληψή μας για τίτλους που κατέχουμε ή για την αντίστοιχη "θέση" μας στην αγορά.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, θα εκτιμήσω στο τρέχον timeframe προς τα που γέρνει η αγορά - προς τα που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κινηθεί.
Παρακολουθώντας προ ημερών μια παρτίδα τάβλι, που χάθηκε μόνο από μια ζαριά (εξάρες), συνειδητοποίησα τα εξής:
Η πιθανότητα για 6άρες σε μια ζαριά είναι 1/36 (1/6 για κάθε ζάρι) ή 2,8%. Ο παραλίγο νικητής της παρτίδας έχασε, παρόλο που είχε παίξει τόσο καλά ώστε κατά 97,2% να εξασφαλίσει την παρτίδα. Κι εδώ έρχονται οι παλιοί και λένε "παίξε καλά κι ας χάσεις!".
Και το άλλο που λέει "μη βάζεις όλα τα αυγά (αβγά) στο ίδιο καλάθι". Παίζοντας εκεί τα "ρέστα" του, κάποιος, θα τά'χανε όλα, θα πήγαινε ταπί στο σπίτι.
Επίσης, βρισκόμενος σε αυτή την ίδια θέση, στις 35 φορές (από τις 36) θα κέρδιζε την παρτίδα, ενώ στη μία θα έχανε.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον επενδυτή και τον "παίκτη" του χρηματιστηρίου. Σκοπός του είναι δηλαδή να αυξάνει τις πιθανότητες του για να κερδίσει την παρτίδα, παρόλο που μπορεί κάλλιστα να την χάσει (λόγω του υπολοίπου των πιθανοτήτων που είναι εις βάρος του).
β) ΚρίσιμοΣε πολλές αναλύσεις ακούμε τη φράση "η αγορά βρίσκεται σε ένα
κρίσιμο σημείο", για το αν ακολουθήσει την ανοδική ή την πτωτική πορεία.
Καθώς η αγορά είναι ένα δυναμικό όν (σύστημα), ενσωματώνει όλες τις δυνάμεις των συμμετεχόντων σ'αυτήν, αγοραστών-πωλητών, μακρο-βραχυπρόθεσμων, θεσμικών ή μη, κλπ. κλπ.
Σίγουρα όταν εξελίσσεται μια τάση, δεν είναι όλα τα σημεία κρίσιμα, όταν όμως συναντά αντιστάσεις ή στηρίξεις, καθώς και μετά από σημεία καμπής, οι αμφίρροπες δυνάμεις δίνουν τη μάχη τους η καθεμία για το όφελός της και τότε"η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο"
.