Εκταμιεύει 10 δισ με επιτόκιο 5% ή 3,6% στις 17 Μαΐου το ελληνικό δημόσιο – Οι ξένοι προβλέπουν σταδιακή εκτόνωση σε CDS - spreads
05/05/10 - 22:54
Πιθανότατα στις 17 Μαΐου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και θα είναι ύψους 10 δις ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ ήδη λαμβάνονται Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.α.... Με βάση πληροφορίες αναμένεται η πρώτη δόση να καλύψει πρωτίστως την λήξη του ομολόγου Μάιος 2010 της παλαιάς 10ετίας ύψους 8,5 δις ευρώ.
Η εκταμίευση των 10 δις ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ένα μεικτό επιτόκιο 5% για την ΕΕ και 3,6% για το ΔΝΤ.
Ωστόσο στον μηχανισμό αναφέρεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα της χρήσης επιτοκίων κυμαινόμενων που είναι χαμηλότερα σε τριμηνιαία ή 6μηνιαία βάση.
Στο ΥΠΟ ακόμη δεν έχουν οριστικοποιήσει με τι επιτόκιο τελικά θα δανεισθούν ωστόσο στην Ευρώπη πυκνώνουν οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι το 5% είναι ένα ακριβό επιτόκιο.
Στελέχη της Barclays και της Societe Generale αναφέρουν στο
www.bankingnews.gr ότι η πρώτη εκταμίευση θα καθησυχάσει τις αγορές καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο μηχανισμός υπάρχει και η Ελλάδα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.
Η αίσθηση είναι ότι τα CDS στις 850 μονάδες βάσης και spreads στις 650 μονάδες βάσης είναι υπερβολικά για μια χώρα που θα δανεισθεί με spread 300 μονάδες βάσης.
Τα στελέχη των ξένων τραπεζών υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αρχίσει να μετριάζει τις ανησυχίες των επενδυτών ωστόσο το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι προφανώς η υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης.
Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους οι απόψεις διίστανται μια επιμήκυνση μελλοντικά είναι πιθανή έχουν δηλώσει UBS, Goldman Sachs, Barclays και Morgan Stanley.
news@bankingnews.gr