2 |8 |2010 07:40 Η Wall και ο Κανόνας του 20
Του Αντώνη Τάντουλου
Με δεδομένο ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν, είναι και θα είναι "αμερικανοκρατούμενο", πράγμα που σημαίνει πως όταν οι επενδυτές από την απέναντι πλευρά του ωκεανού είναι… χαρούμενοι, συνήθως "μπιτάρουν" προς τα πάνω τα περιφερικά ταμπλό που παρακολουθούν -και της Σοφοκλέους είναι ένα από αυτά- έχει εξαιρετικό σημασία για το βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον του Χ.Α. το πώς θα συμπεριφερθεί η Wall Street από δω και πέρα. Βάσει λοιπόν του σχετικά άγνωστου σε εμάς, ιδιαίτερα ωστόσο δημοφιλή στους traders από τις ΗΠΑ, "Κανόνα του 20", η W.S. και ειδικότερα ο S&P 500 έχουν εξαιρετικές πιθανότητες να κινηθούν ανοδικά, ενώ σε αυτό συνηγορούν τόσο η επίσης έγκυρη "θεωρία του Dow" (Dow Jones theory) όσο και μια σειρά από ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι τα πανίσχυρα αμερικανικά Mutual Funds και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγοράζουν εδώ και λίγες εβδομάδες μετοχές.
Τα αμερικανικά "baskets"
Πριν περάσουμε όμως σε λεπτομέρειες επί των πολύπλοκων σημάτων που λαμβάνουν οι γιάπηδες, έχει σημασία να σταθούμε στις "στενές σχέσεις" των Αμερικανών με τις ελληνικές μετοχές. Αν και μέρος των θέσεων που διατηρούν στο Χ.Α. επενδυτικοί οίκοι σαν την Goldman Sachs, τη Citi, τη Merrill Lynch ή τη Morgan Stanley βρίσκεται "παρκαρισμένο" στο Λονδίνο, και έτσι δεν είναι εύκολο να τις μερίσουμε μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, είναι σίγουρο πως πάνω από το μισό του 50% του Χ.Α. (όση είναι δηλαδή η συνολική συμμετοχή των ξένων) ανήκει σε αμερικανικά κεφάλαια. Ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες, και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από εύθραυστη, εντούτοις κατά τις περιόδους που η Wall Street κινούνταν ανοδικά, η Σοφοκλέους την ακολουθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, σημαίνει πως το Χ.Α. βρίσκεται σταθερά στο target group που συμπεριλαμβάνει τα χρηματιστήρια του νοτιοευρωπαϊκού τόξου (Αυστρία, Ελλάδα και Τουρκία) και όταν το momentum είναι ανοδικό, έστω και εξ αντανακλάσεως οι συγκεκριμένες αγορές βοηθούνται σημαντικά.
Πώς σκέφτονται οι γιάπηδες
Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, και όπως αναλύεται παρακάτω σε ένα "διαβαθμισμένο" report που έφτασε στα χέρια μας, ο "Κανόνας του 20" υποδηλώνει πως οι αμερικανικές μετοχές είναι υποτιμημένες και έχουν περιθώρια ανόδου που αγγίζουν το 20%, ποσοστό που ακόμα και για τα αμερικανικά δεδομένα θεωρείται μεγάλο. Ο "Κανόνας του 20" βασίζεται σε έναν πολύ άοπλο υπολογισμό και θεωρεί πως το δίκαιο P/E (fear value) προκύπτει αν από τον αριθμό 20 αφαιρεθεί ο πληθωρισμός. Αν το νούμερο που βγάζει η αφαίρεση είναι μεγαλύτερο από το τρέχον P/E της αγοράς, τότε οι τιμές θεωρούνται αποτιμημένες, όπως και συμβαίνει σήμερα, σύμφωνα με την παρακάτω ανάλυση που παραθέτουμε. Επιπροσθέτως, η "θεωρία του Dow" λέει πως όταν ο αμερικανικός δείκτης των μεταφορών (transfers) παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τότε συνήθως ακολουθεί και ο Dow Jones, όπως επίσης συμβαίνει, και σε όλα αυτά προστίθεται και μια έρευνα της Citigroup που εκ του αποτελέσματός της προκύπτουν συνθήκες ανόδου. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ λένε ότι όποτε παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ των "βαρέος τύπου" χαρτοφυλακίων (Mutual Funds και ασφαλιστικά ταμεία) και των ανεξάρτητων επενδυτών, με τους δεύτερους να είναι επιφυλακτικοί έναντι των πρώτων, τότε προμηνύεται άνοδος και μάλιστα η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από ιστορικά στοιχεία που παραθέτει η έρευνα.
Το διαβαθμισμένο report για τον S&P 500
Το τρέχον τρίμηνο τα κέρδη του S&P 500 ξεπερνούν ξανά τις μέσες εκτιμήσεις, με την αναλογία να κυμαίνεται γύρω στο 80%. Ετσι, τα κέρδη ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο θα ξεπεράσουν εύκολα τα 20 δολάρια, αυξημένα κατά 45% σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα των 13,81 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι τα τρέχοντα κέρδη ανά μετοχή στο 12μηνο (trailing 12 month) θα κινηθούν άνω των 73 δολαρίων, βελτιωμένα κατά 10% σε σχέση με τα TTM (trailing 12 month) κέρδη ανά μετοχή μετά το πρώτο τρίμηνο και όταν ο S&P 500 βρισκόταν γύρω από τις 1.200 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα κατά 10% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό σημαίνει μείωση 20% στην αποτίμηση σε διάστημα μικρότερο του τριμήνου!
Εν τω μεταξύ οι ανησυχίες για μια ύφεση με διπλό πάτο, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη όταν οι κεφαλαιαγορές κινούνται κοντά στο fair value βάσει του "Κανόνα του 20" (Rule of 20), πυροδότησαν τη διόρθωση, με αποτέλεσμα οι μετοχές να επιστρέψουν σε περιβάλλον υποτίμησης.
Αποτέλεσμα ήταν οι αμερικανικές μετοχές που διαπραγματεύονται στον δείκτη S&P 500 να είναι πλέον κατά 18% υποτιμημένες βάσει του "Κανόνα των 20" (fair P/E ισούται με 20 πλην το CPI ή αλλιώς ο πληθωρισμός). Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τέτοια υποτίμηση, εκτός από τις αρχές του 2009, ήταν τον Αύγουστο του 1988, όταν η υποτίμηση του S&P άγγιξε το 21%. Εναν χρόνο αργότερα, ο δείκτης κινούνταν κοντά στο full value, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή να έχει σημειώσει αύξηση 12%.
Ωστόσο από μόνη της η υποτίμηση δεν μπορεί να πυροδοτήσει την αγορά μετοχών. Οι φθηνές μετοχές μπορούν να γίνουν ακόμα φθηνότερες. Αλλά, ο σημερινός συνδυασμός φθηνών μετοχών, αυξημένων κερδών και σταθερού ή μειωμένου πληθωρισμού αποτελεί ισχυρό κίνητρο αγοράς. Τα trailing κέρδη του S&P είναι κάτι περισσότερο από εγγυημένο ότι θα δουν μια νέα αύξηση της τάξης του 7% το επόμενο τρίμηνο, ακόμα και αν τα κέρδη τρίτου τριμήνου δεν παρουσιάσουν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με αυτά του δεύτερου τριμήνου. Κι αυτό γιατί τα κέρδη ανά μετοχή του τρίτου τριμήνου του 2009 των 15,78 δολαρίων θα αντικατασταθούν από κέρδη/μετοχή στα 20 δολάρια βάσει εκτιμήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2010.
Αυτό σημαίνει ότι έως τον Νοέμβριο του 2010 τα TTM κέρδη/μετοχή θα είναι 78 δολάρια. Με αυτές τις υποθέσεις και χωρίς να υπολογίζουμε τα επικείμενα κέρδη, οι μετοχές διαπραγματεύονται 14 φορές επί των κερδών/μετοχή τους. Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 1,5%, ο "Κανόνας των 20" fair P/E είναι 18,5 με 19, με την υποτίμηση να αγγίζει το 25%. Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν θα χρειαστούν πολλά θετικά μηνύματα από το μέτωπο των μακροοικονομικών προκειμένου οι επενδυτές να απαγκιστρωθούν από τους δικαιολογημένους βέβαια φόβους τους και να ποντάρουν στην άνοδο των μετοχών, κλείνοντας την ψαλίδα της υποτίμησης σε μια περίοδο που τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε μηδενικά ακόμα επίπεδα.
|