5 |10 |2010 08:03
Εισηγμένες… Χουντίνι
Του Νίκου Καρούτζου
Η κυβέρνηση έκανε το θαύμα της. Επιβάλλοντας σε πολύ μικρό διάστημα δύο φορές έκτακτη εισφορά στα παρελθόντα κέρδη των επιχειρήσεων, οδήγησε μεγάλο αριθμό εταιρειών στην εφαρμογή πρακτικών εμφάνισης μειωμένης κερδοφορίας ή και ζημιών.
Το πρώτο δείγμα των πρακτικών αυτών δόθηκε με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2009 ενώ στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης είναι εμφανές ότι το φαινόμενο έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.
Έτσι, με την έκτακτη εισφορά που έχει χαρακτηριστικά τακτικής, η κυβέρνηση "πέτυχε" να μειωθούν τα έσοδα από τις εταιρείες και ταυτόχρονα να πληγεί ακόμα περισσότερο το Χρηματιστήριο.
Άλλωστε οι εισηγμένες εταιρείες λόγω της κρίσης δεν φαίνεται να έχουν λόγο να παρουσιάζουν υψηλότερα κέρδη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι από τις αρχές του έτους οι οικονομικές επιδόσεις της κάθε επιχείρησης παίζουν ελάχιστο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων.
Και μαξιλάρι ασφαλείας
Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι εταιρείες με τις πρακτικές που εφαρμόζουν θωρακίζουν τις οικονομικές τους καταστάσεις, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μαξιλάρι λίπους. Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση που το κλίμα μεταβληθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, αυτό το λίπος θα μεταφραστεί σε επιπλέον κέρδη, που θα δείξουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και κατ' επέκταση θα μπορούν να αιτιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις, επικαλούμενες την ιδιαίτερα δυσχερή μακροοικονομική συγκυρία, επέλεξαν στο φετινό εξάμηνο να σχηματίσουν σημαντικά υψηλότερες προβλέψεις ή να προχωρήσουν σε υψηλότερες αποσβέσεις παγίων και άυλων στοιχείων.
Οι επιχειρήσεις σχεδόν από όλους τους κλάδους έχουν αρχίσει να βγάζουν από το σεντούκι σειρά ενεργειών που έπρεπε να κάνουν κάθε χρήση, ή σε τουλάχιστον τακτά χρονικά διαστήματα, για να θωρακίζουν τους ισολογισμούς τους.
Οι ασφαλιστικές, για παράδειγμα, σχημάτισαν σημαντικά υψηλότερες προβλέψεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αφορμή δόθηκε από την επικείμενη εφαρμογή το 2011 του Solvency II, που επιβάλλει ενίσχυση αποθεματικών και αλλάζει τον τρόπο αποτίμησης του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή, εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ομογενοποίηση των συντελεστών αποσβέσεων, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν έως και 80% υψηλότερες αποσβέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.
Επίσης, στο φετινό εξάμηνο παρατηρήθηκαν ουκ ολίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων, διαφόρων κλάδων, οι οποίες σε αντίθεση με το παρελθόν προχώρησαν σε απομειώσεις υπεραξίας θυγατρικών που έχουν εξαγορασθεί. Οι απομειώσεις αυτές, παρ' ότι έχουν λογιστικό χαρακτήρα, μειώνουν ή και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίζουν την καθαρή κερδοφορία.
Εξωφρενικά φαινόμενα
Το εξωφρενικό που παρατηρήθηκε σε λίγες εταιρείες είναι, προκειμένου να γλιτώσουν από φόρους και έκτακτες εισφορές, έφτασαν να διαγράψουν και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν, πλην πολύ ειδικών περιπτώσεων, ουδέποτε εισηγμένες εφάρμοσαν τέτοια τακτική.
Επιπλέον, εταιρείες με θυγατρικές στο εξωτερικό ή ξένες θυγατρικές στην Ελλάδα εφάρμοσαν πέρυσι την τακτική να μη φέρνουν τα κέρδη αλλά να τα κρατήσουν εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα τη μη καταβολή φόρων αλλά τα μικρότερα κέρδη για τις εν Ελλάδι εταιρείες.
Οι κλινικές ανακάλυψαν για πρώτη φορά τις μεγάλου ύψους αγωγές που έχουν ασκηθεί από ασθενείς εναντίον ιατρών τους, και άμεσα ή έμμεσα βαρύνουν και τις ίδιες, και σχημάτισαν προβλέψεις για τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν. Στο παρελθόν δεν έκαναν προβλέψεις, ισχυριζόμενες ότι δεν θα ευδοκιμήσουν οι αγωγές. Φυσικά, αντί να κάνουν προβλέψεις θα μπορούσαν να έχουν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια για ιατρικά λάθη, πράγμα που δεν έκαναν οι περισσότεροι.
Απομειώσεις αξίας ακινήτων
Επιπλέον, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι επιχειρήσεις προχωρούν σε μεγάλες απομειώσεις αξίας ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Απομειώσεις που είναι προφανές ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της πτώσης των τιμών στην αγορά. Μάλιστα το εξωφρενικό είναι ότι ορισμένες εξ αυτών δεν είχαν προβεί την προηγούμενη χρονιά σε θετική αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων τους.
Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι γεννάται και το ερώτημα για την ευθύνη των ορκωτών ελεγκτών, που δέχονται αβρόχοις ποσίν τις αποτιμήσεις ακινήτων που προσδιορίζουν με δικούς τους εκτιμητές οι εταιρείες. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι ο ορκωτός μπορεί και οφείλει, αν έχει υποψίες, να αμφισβητήσει την αξία των ακινήτων και να παραγγείλει δική του μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι σήμερα, λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης και πολλές φορές με πρόσχημα την κρίση, οι εισηγμένες σε πολύ μεγάλο ποσοστό φροντίζουν να εξαφανίζουν κέρδη.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1