OIKONOMIA Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 - 09:20 Εκρηκτική συνεδρίαση σήμερα στο Eurogroup για Ιρλανδία - Ελλάδα
Του Γιάννη Αγγέλη
Ημέρες του περασμένου Μαΐου θα θυμίζει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να βρουν την "μαγική" λύση διάσωσης της Ιρλανδίας από το ενδεχόμενο χρεοστασίου, όπως έγινε πριν έξι μήνες για την Ελλάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά για την χρηματοδότηση του τραπεζικού της συστήματος και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Κατά πως φαίνεται ορισμένοι υπουργοί έχουν πεισθεί να κινητοποιήσουν το Ταμείο των 440 δισ. ευρώ (EFSF) που συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για να χρηματοδοτηθεί το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα το οποίο απειλείται με κατάρρευση ανάλογη εκείνης του 2008.
Κάποιο είδος συμφωνίας -κατά πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες- φαίνεται να έχει βρεθεί, αλλά μία τέτοια κίνηση δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη καθώς το Ταμείο αυτό όπως και τα 110 δισ. ευρώ, είχαν δημιουργηθεί για τη στήριξη χωρών και όχι τραπεζών. Υπάρχει βέβαια το προηγούμενο της Ελλάδας για την οποία 10 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο διατέθηκαν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Είναι πολύ πιθανό τελικά το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο του ΤΧΣ.
Πάντως μέσα στις συνθήκες αυτές θα είναι πολύ δύσκολο στον κ. Παπακωνσταντίνου να προωθήσει το δικό του αίτημα που είναι η "προσαρμογή" της εφαρμογής του Μνημονίου με βάση όχι τους αριθμητικούς στόχους για το έλλειμμα, αλλά την προβλεπόμενη ποσοτική μείωσή του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κουβαλάει σήμερα μαζί του στις Βρυξέλες δύο επιχειρήματα:
- Το Μνημόνιο έτσι όπως έχει συνταχθεί από την Τρόικα και έχει γίνει απόδεκτό από την κυβέρνηση δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αντίθετα η εφαρμογή του λόγω της ύφεσης και της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση που απομακρύνει τους δημοσιονομικούς στόχους προσαρμογής
- Η αναθεώρηση της Εurostat έχει προκαλέσει μία επιπλέον μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και τους χρέους η οποία δεν είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι αριθμητικοί στόχοι για μείωση του ελλείμματος από το 13,6% το 2009 στο 8,1% φέτος. Τώρα το έλλειμμα του 2009 είναι 15,4% και στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί στο 9,4% - 9,8% το 2010, ενώ το χρέος έχει εκτοξευθεί φέτος στο 144%!
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να "πείσει" τους συναδέλφους του οτι η Κυβέρνηση μπορεί να επιμείνει στη μείωση του ελλείμματος κατα 5,5 μονάδες αλλά δεν είναι δυνατό να το κατεβάσει στο 8,1% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Κατά τις εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών της Κομισιόν αυτό δεν θα ήταν απαράδεκτο, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση η επιδείνωση της κατάστασης με την Ιρλανδία και οι φόβοι ότι ακολουθεί η Πορτογαλία έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον υποδοχής για τα "προβλήματα" που θέλει να θέσει στο Eurogroup ο κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα...
Πηγή:www.capital.gr
OIKONOMIA Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 - 15:38 Ιρλανδία: Διαπραγματεύσεις με Ε.Ε.-ΔΝΤ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:47
Σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η Ιρλανδία, σε μία συμφωνία που αν ολοκληρωθεί θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας και παράλληλα να της δώσει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα στις τράπεζες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο προσκείμενο στο θέμα.
Παράλληλα, σε ερώτηση του Capital.gr σχετικά με το αν η Ιρλανδία έχει ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού ή βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις, εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το διπλό πακέτο χρηματοδότησης θα σημαίνει ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στην αγορά ομολόγων για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Επίσης η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην ιρλανδική κυβέρνηση να διοχετεύσει κεφάλαια στις τράπεζες στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και πως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος (αυτό της χρηματοδότησης των τραπεζών) θα στηριχθεί στο μοντέλο του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία αναφέρει ότι έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του 2011.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην σύνοδο του Eurogroup που ξεκινά αργότερα μέσα στην ημέρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ιρλανδοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι ιρλανδικές εκτιμήσεις για τις ζημιές των τραπεζών ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.
Juncker: Πιθανή η βοήθεια μόνο για τις τράπεζες, όχι για την Ιρλανδία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στις ιρλανδικές τράπεζες, και όχι στην ιρλανδική κυβέρνηση, αν η τελευταία επέλεγε κάτι τέτοιο, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ των 16 χωρών, ο Jean Claude Juncker ρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν να δοθεί βοήθεια στις τράπεζες, και όχι στην κυβέρνηση.
«Οι συμφωνίες είναι έτσι ώστε αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δήλωσε ότι ανησυχεί για τις διαφωνίες εντός της ζώνης του ευρώ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίση του χρέους.
Είπε ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα με τις ιρλανδικές τράπεζες.
«Πρέπει να αποκατασταθεί η αίσθηση της ενότητας και η αποφασιστικότητα και να εργαστούμε για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ,» δήλωσε ο Rehn. «Το πιο πιεστικό πρόβλημα είναι στην Ιρλανδία. Η Επιτροπή μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις ιρλανδικές αρχές εργάζονται για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα.»
Πηγή:www.capital.gr
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|