By ANT1 Internet,
www.ant1online.gr,
Ανανεωμένο: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010
Ικανοποίηση για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματά της. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είχε και σειρά διμερών συναντήσεων.
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξέφρασε ο προεδρεύων Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε πέντε ψηφίσματα που αφορούν στα εξής θέματα:
- Την Παγκόσμια Οικονομία μετά τη συνάντηση της Ομάδας των 20 στη Σεούλ.
- Το «Επείγον Κάλεσμα των Παρισίων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές: Επείγουσα ανάγκη για μια συμφωνία στην 16η Περιβαλλοντική Διάσκεψη στο Κανκούν.
- Το Κράτος Παγκόσμιας Πρόνοιας: Η εναλλακτική λύση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην παγκόσμια κοινωνική ανευθυνότητα.
- Την αντιμετώπιση των συγκρούσεων: Ενίσχυση της δημοκρατίας και της ασφάλειας.
- Την στρατηγική του ΝΑΤΟ και την αντιπυραυλική άμυνα.
Κλείνοντας τις εργασίες του συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στο πρώτο ψήφισμα που αφορά στην Ομάδα των 20. Με το ψήφισμα, η ΣΔ καλεί όλες τις μεγάλες δυνάμεις να συναντηθούν εκ νέου για να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική ώστε να επιτευχθούν «βιώσιμη ανάπτυξη και ισοσκελισμένοι κρατικοί προϋπολογισμοί και να αποφασισθεί η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Με το ψήφισμα αυτό - είπε ο κ. Παπανδρέου - στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα στα μέλη της Ομάδας των 20, την προεδρία της οποίας άλλωστε ανέλαβε η Γαλλία».
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και για το «Κάλεσμα των Παρισίων» για τις κλιματικές αλλαγές. Εξήγησε ότι η αρμόδια επιτροπή της ΣΔ θα έχει μια συνάντηση στις 26-27 Νοεμβρίου στο Κανκούν, παραμονές της Περιβαλλοντικής Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 29 και θα διαρκέσουν ως τις 10 Δεκεμβρίου.
Με το ψήφισμα οι σοσιαλιστές υπογραμμίζουν «με επιμονή» την επείγουσα ανάγκη σύναψης «φιλόδοξης και ρεαλιστικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, με συμβιβασμούς, στόχους και δεσμευτικές ημερομηνίες ώστε να υπάρξει μια σαφής υλοποίηση».
Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την επικεφαλής των Γάλλων σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί για την οργάνωση του συνεδρίου στο Παρίσι και ευχήθηκε στους συνέδρους επιτυχία στις εκλογικές τους μάχες.
Διμερείς συναντήσεις Παπανδρέου στο Παρίσι
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά διμερών συναντήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία επανέλαβε και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τη «θετική» αντίληψή του για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «γίνεται καλή δουλειά» και εκφράζοντας «αισιοδοξία» καθ' ότι η οικονομική κρίση είναι διαχειρίσιμη. Ανέφερε μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο μιλάει για την Ελλάδα και στους ευρωπαίους συνομιλητές του. Τα άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους, αφορούσαν τις στρατηγικές γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, τα θέματα καινοτομίας, ανεργίας στη νεολαία και θέματα παιδείας.
Μίλησαν επίσης και για μια πιο στενή συνεργασία ανάμεσα σε ΟΟΣΑ και Σοσιαλιστική Διεθνή σε θέματα που αφορούν σε μια καλύτερη λειτουργία του κράτους, ήτοι θέματα αναμόρφωσης της γραφειοκρατίας, διαφάνειας, βοήθειας στον πολίτη. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ο μηχανισμός στήριξης απασχόλησε επίσης τους δύο άνδρες, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Γκουρια έχει πλούσια εμπειρία όχι μόνο ως ΟΟΣΑ από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ως πρώην υπουργός οικονομικών στο Μεξικό.
Με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση στην περιοχή, τις σχέσεις του Ιράκ με τα γειτονικά κράτη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ιράκινος πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα του οδεύει δημοκρατικά προς το καλύτερο, αναφέρθηκε στη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της χώρας.Ο κ. Ταλαμπανί προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί το Ιράκ, διευρύνοντας την πρόσκληση και σε έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό ζήτησε να συναντήσει και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Λιού Τζιέγι, o οποίος μετέφερε προς τον Γ. Παπανδρέου τους χαιρετισμούς Κινέζου προέδρου και πρωθυπουργού που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Το κλίμα των διμερών σχέσεων παραμένει ιδιαίτερα καλό και έγινε αναφορά για εντατικοποίηση των συναντήσεων. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν επίσης στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια οικονομία, ο δε Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ τη Σοσιαλιστική Διεθνή και εξέφρασε την επιθυμία για περεταίρω ανάπτυξη των επαφών.
Ο Γ. Παπανδρέου συνάντησε επίσης και τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιγκτάρογλου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP). Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πολιτικός μετέχει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπήρξε σαφής η επιθυμία του να κάνει ανοίγματα περισσότερα από αυτά του προκατόχου του Ντενίζ Μπαϊκαλ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση στα εθνικά θέματα, στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη των επαφών ανάμεσα στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και CHR.
Ο κ. Παπανδρέου είχε και μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μογγόλων Khurelsukh Ukhnaa.