DOW JONES ΕΛΛΗΝΙΚΑ Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 - 06:47 Η Ιρλανδία κερδίζει χρόνο εν μέσω πολιτικών τριγμών στο εσωτερικό Tου Quentin Fottrell
ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones)—Η Ιρλανδία κινείται αργά αργά προς τη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους στη συμφωνία και να διασφαλίσει τον εταιρικό φόρο του 12,5%, σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο η κλονισμένη κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί επίσης να περιορίσει την πολιτική ζημιά στο εσωτερικό πριν τις επικείμενες εκλογές στις 25 Νοεμβρίου και την ανακοίνωση του προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.
Όσο περισσότερο το Δουβλίνο «κρατάει», τόσο η αγορά ομολόγων θα εντείνει τις πιέσεις σε άλλα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να σημαίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα για την Ιρλανδία, που αυτό το μήνα δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει στοχεύει σε εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan δήλωσε την Τετάρτη ότι «εντατική συνεργασία» θα ξεκινήσει την Πέμπτη με τους Ευρωπαίους εταίρους για να συζητηθούν οι καλύτεροι τρόποι για τη στήριξη του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, όμως έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραδεχτεί ότι είναι αναπόφευκτο το πακέτο βοήθειας για τις τράπεζες της χώρας.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ταξιδεύουν στο Δουβλίνο να εξετάσουν τα οικονομικά της χώρας και το προβληματικό τραπεζικό σύστημα. Τα μέτρα που εξετάζονται μπορεί να περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το δανειακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
«Θα συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την επίλυση των δυσκολιών και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι των τραπεζών», τόνισε ο Lenihan στον κρατικό σταθμό RTE Radio. Πρόσθεσε, «αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα ληφθούν». Σημείωσε ότι «θα φτάσουμε γρήγορα σε συμπεράσματα για το ζήτημα» ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διορία για την τελική απόφαση. Ο Lenihan χαρακτήρισε το ποσοστό του εταιρικού φόρου «ασφαλές».
Όμως σύμφωνα με την Stratfor, μία παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών, «το Δουβλίνο είναι επιφυλακτικό έναντι πιθανής απαίτησης της Ε.Ε. για φορολογική αναδιάρθρωση σε αντάλλαγμα τη βοήθεια για την τραπεζική κρίση».
Υπάρχει επίσης το θέμα της εθνικής περηφάνιας, εκτιμά ο Chris Curtin, καθηγητής και επικεφαλής της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, στο Galway, και εξηγεί ότι η διάσωση θα ήταν πάντα δύσκολη για την κυβέρνηση του Fianna Fail.
«Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας είναι η υπέρτατη μορφή ταπείνωσης για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, ιδιαίτερα για το Fianna Fail, που αυτοαποκαλείται κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και υπάρχει από την δημιουργία του κράτους», τόνισε. «Γι’ αυτό το λόγο οι συζητήσεις αφορούν αυτή τη στιγμή τη διάσωση τ6ων τραπεζών και όχι του κράτους, αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορεί πλέον να γίνει διαχωρισμός αυτών των δύο».
Η φήμη της Ιρλανδίας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις διεθνείς αγορές εν μέσω αμφιβολιών για το τραπεζικό σύστημα και την ικανότητα του να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το ιστορικό υψηλό του κόστους δανεισμού έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τις δύο δημοπρασίες ομολόγων που είχαν προγραμματιστεί στο υπόλοιπο του έτους, αν και η Ιρλανδία έχει καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloxham Stockbrokers, δήλωσε ότι οι επενδυτές πλέον πιστεύουν ότι είναι απλά θέμα χρόνου πριν η Ιρλανδία αποδεχτεί τη διάσωση.
Ο McQuaid σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με την αποδοχή της συμφωνίας. «Ο πραγματικός φόβος είναι ότι σε αντάλλαγμα της βοήθειας, η Ευρώπη θα απαιτήσει ορισμένα δυσάρεστα μέτρα», εξαιρώντας τον εταιρικό φόρο, τον οποίο χαρακτήρισε «τον ακρογωνιαίο λίθο της βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής».
Τα σενάρια της αγοράς τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν σε πιθανό πακέτο ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στοχεύει στις τράπεζες, οι οποίες χάνουν ραγδαία την εμπιστοσύνη των καταθετών καθώς και των επενδυτών. Η Bank of Ireland PLC ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων από το τμήμα αγορών κεφαλαίου, της τάξης των 10 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους από την ΕΚΤ στα 130 δισ. ευρώ στις 29 Οκτωβρίου από 119,1 δισ. ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου.
Τότε λοιπόν γιατί οι διαμαρτυρίες; Ο πρωθυπουργός Brian Cowen επιμένει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη πενταετία που λήγει το 2012, αν και πολλοί αναμένουν εκλογές τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο ο επερχόμενος προϋπολογισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσάρεστος σε ορισμένα μέλη του δικού του κόμματος.
Η κυβέρνηση δείχνει όλο και πιο πιθανό να χάσει σύντομα την πλειοψηφία, ωστόσο πρέπει να προωθήσει τις περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011 μέσα σε λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2014 από σχεδόν 12% του ΑΕΠ αυτό το χρόνο – ή 32% του ΑΕΠ συμπεριλαμβανομένου κόστους διάσωσης των τραπεζών από το κράτος, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Ο Cowen ήταν μετρημένος αναφορικά με τη διάσωση την Τρίτη, λέγοντας στη Βουλή ότι θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους «για την εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς», ωστόσο επανέλαβε ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και αρνήθηκε να πει αν η κυβέρνησή του θα υποβάλλει αίτημα.
Πρέπει να αντιμετωπίσει τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές στο Donegal South West στις 25 Νοεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2011 που σίγουρα θα είναι βάναυσος.
Η έδρα του Fianna Fail που έμεινε κενή από τον Pat Gallagher πριν 18 μήνες και οι πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις συνιστούν ότι θα την κερδίσει η αντιπολίτευση. Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Fianna Fail στην τρίτη θέση πίσω από το Fine Gael και τους Εργατικούς.
Παρ’ όλα αυτά, ο Curtin του NUI-Galway δεν υποτιμά τις βαθιές ρίζες του Fianna Fail στη βορειοδυτική Ιρλανδία, αν και το κόμμα πήρε μόλις 18% σε πρόσφατη δημοσκόπηση. «Δεν θα πόνταρα στην ήττα του Fianna Fail», τόνισε.
Η παραίτηση του βουλευτή του Fianna Fail, Jim McDaid νωρίτερα μέσα στο μήνα άφησε την κυβέρνηση με στήριξη 79 μελών του Fianna Fail, των Πράσινων και ανεξάρτητων βουλευτών σε σημαντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Οι προθέσεις ακόμη επτά είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν λόγω της ανησυχίας αναφορικά με τις περικοπές στον επερχόμενο προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση έχει τη στήριξη 75 μελών του κοινοβουλίου.
Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον επερχόμενο προϋπολογισμό του Lenihan: το Fine Gael και το Labour υποστηρίζουν το γενικό στόχο του ελλείμματος για το 2014, αλλά διαφέρουν ως προς την πορεία για αυτό.
Η Stratfor επίσης υποστηρίζει ότι υπάρχουν διεθνή πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειας στη Γαλλία και τη Γερμανία για την απόρριψη από τη χώρα των δύο πρόσφατων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιρλανδία έχει επίσης το χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη, «περίπου το ένα τρίτο από αυτόν της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να προσελκύσει (κυρίως αμερικανικές) επενδύσεις,» σημείωσε η Stratfor. «Είναι αυτή η πολιτική η οποία δεν είναι υπεύθυνη μόνο για την άνοδο του κελτικού τίγρη, αλλά και για αυτό που οι Γερμανοί και οι Γάλλοι κατηγορούν για τη γενική αδιαφορία των μη-ευρωπαίων επενδυτών στην ηπειρωτική Ευρώπη.»
Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πάντα θεωρούσαν την ένταξη της Ιρλανδίας στην ΕΕ ως «λίγο περίεργη,» πρόσθεσε η Stratfor, «και οι Γερμανοί προσπαθούν να χρησιμοποιούν την ιρλανδική τραπεζική κρίση για να βγάλουν ένα αγκάθι από τα πλευρά τους.»
© Dow Jones Newswires
Πηγή:www.capital.gr
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|