Αφορμές για άνοδο στο Χ.Α.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
gel.@enet.gr ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ μεγαλύτερα στοιχήματα φαίνεται να στήνεται από πανίσχυρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία έριξαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ποντάροντας στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed στο δρόμο της «εκτύπωσης χρήματος».
Την προηγούμενη εβδομάδα η Wall Street βρέθηκε μία ανάσα από τα υψηλά δύο ετών ενώ ταυτόχρονα στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX συνέχισε τον ανοδικό κύκλο του. Στο χωρό μπήκε και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες «συγχρονίστηκε» με τις μεγάλες αγορές.
Αφορμή στάθηκε η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήρε η χώρα.
Πολύπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε πως η προοπτική της επιμήκυνσης του δανείου θεωρείται μέρος ενός ευρύτερου στοιχήματος που αφορά μέχρι το ενδεχόμενο διευθέτησης του χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η έντονη κινητικότητα συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τα χρηματιστήρια αλλά και την αγορά χρυσού (και αρκετών ακόμα μετάλλων) και ξαναβάζει το Χ.Α. στο παιχνίδι. Η διόρθωση της 10/12 εάν δεν συνεχισθεί χαμηλότερα των 690 μαχ (ETSE20) εκτιμάται, πως θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Εκατοντάδες δισ. ευρώ
Οι μέχρι τώρα άτεγκτοι σε θέματα «κοπής- κυκλοφορίας νέου χρήματος» Ευρωπαίοι και οι αντίθετοι στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου Γερμανοί διαπιστώνουν πως το αμερικανικό κεφάλαιο έχει θέσει ήδη στο... τραπέζι (μέσω των αγορών) το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης και από την ΕΚΤ.
Το τελευταίο 12μηνο παίχτηκαν στις αγορές εκατοντάδες δισ. ευρώ στην περιθωριοποίηση των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και την ενδυνάμωση του γερμανικού αλλά και μεγάλων της ευρωζώνης. Εως 32% υποχωρεί (σε διάστημα 52 εβδομάδων) ο Γενικός Δείκτης και 35,4% ο FTSE-20. Την ίδια περίοδο, όμως, ο DAX έχει ενισχυθεί έως και 17%.
Αναλυτές καταγράφουν το φαινόμενο της παράλληλης ενίσχυσης των χρηματιστηρίων της Φραγκφούρτης και της Wall Street με τους βασικούς δείκτες να είναι και οι μόνοι που κατά τη διάρκεια της διόρθωσης δεν υποχώρησαν σε νέα χαμηλά. Αντιθέτως, μετά την επιβεβαίωση μακροχρόνιων στηρίξεων (12-13ετίας) ακολούθησαν μια εντυπωσιακή ανοδική φορά ελκύοντας όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.
Ο δείκτης Dow Jones παραμένει σε φορά προς το στόχο των 11.800-11.950 μονάδων, ενώ επί μέρους δείκτες (όπως DJ Transport, S&Ρ Small Cap 500, DJ Wilshire κ.ά.) δημιουργούν μακροχρόνιους σχηματισμούς αναστροφής. Αυτό σημαίνει πως εάν διασπασθούν ανοδικά οι αντιστάσεις διετίας, θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας ανοδικός κύκλος.
Οπως παρατηρεί η ομάδα ανάλυσης της eZMarket ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας «Nasdaq 100» είναι σήμερα ο μοναδικός που διέσπασε με την πρώτη προσπάθεια τα υψηλά του 2010 και παραμένει μέχρι τώρα πάνω από αυτά. Οπως φαίνεται, θα είναι και ο πρώτος που θα προσεγγίσει τα υψηλά του 2007, δηλαδή την κορυφή 4ετίας.
Η τελευταία παρέμβαση της Fed έχει οδηγήσει στην αναστροφή της πτωτικής τάσης και στις ευρωαγορές, που -από τεχνικής πλευράς- χωρίζονται πλέον σε τρεις ομάδες, με τη γερμανική αγορά να είναι από μόνη της μια κατηγορία.
Τον DAX ακολουθούν από σχετική απόσταση τα χρηματιστήρια της Αγγλίας (FTSE100) της Αυστρίας (ΑΤΧ) και του Βελγίου (BEL). Μια ακόμα ομάδα σχηματίζουν το γαλλικό (CAC 40) το ελβετικό (SMI) και το ολλανδικό ( ΑΕΧ). Ουραγοί είναι το ιταλικό (ΜΙΒ), το ισπανικό (ΙΒΕΧ) και το πορτογαλικό χρηματιστήριο. (PSI). Τη μεγαλύτερη χρονική απόκλιση στην κίνηση που εξελίσσεται, παρουσιάζει η Ελλάδα (FTSE-20), η οποία έχει αρχίσει να αντιδρά τελευταία. Η εκτίμηση είναι πως εάν συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος στις ευρωαγορές, και δη σε αυτές της «περιφέρειας», η ελληνική δύσκολα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτόνομη (πτωτική) πορεία.
Για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, ωστόσο, πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να αποσαφηνιστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ όσον αφορά την επίλυση του... γόρδιου δεσμού του χρέους κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.